Életmód

Megszüntetik a vegán kolbász elnevezést Franciaországban

Agrofórum Online

Franciaországban úgy döntöttek hogy a vegán kolbász vagy a vegán steak többé már nem megengedett elnevezés. Ez egyértelműséget ad, de nem mindenkinek tetszik a lépés.

A nyelvben vannak olyan dolgok, amelyektől hamar kiderül, hogy nem stimmel vele minden, de egy idő után már annyira általánossá válnak, hogy sokan egy vállrándítással elfogadják. Ilyen a „néma sikoly” vagy az „agresszív hadüzenet” és persze a ” vegán kolbász” formula is. Az oximoronok olyan szavak, amelyek nyilvánvalóan nem illenek össze. Franciaországban most úgy döntöttek, hogy a fogyasztók többé nem férhetnek hozzá a húsmentes termékekhez félrevezető módon.

A kolbász kolbász marad, a vegán pedig saját nevet kap. A jövőben csak az kaphatja a kolbász nevet, amely termék tartalmaz húst. Ezt tartalmazza a húshelyettesítő termékek elnevezéséről szóló új szabályozás. Ez vonatkozik a „steak”-re vagy a „bacon”-re és minden olyan kifejezésre, amely állatfajokra vagy azok testrészeire utal. Szintén nem megengedettek olyan szavak, amelyek „a hentesüzlet, a kolbászipar vagy a halipar”, amelyek sajátos terminológiára utalhatnak.

Az egész szabályozás október 1-jétől lesz érvényes, igaz, kezdetben csak a francia termékekre. Így nem lehet majd többé vegán grillezett csirkét vásárolni Franciaországban. Még nem világos, hogy a jövőben pontosan mi lesz a neve a vegán helyettesítő termékeknek. A gazdálkodók képviselői azonban már most uniós szintű szabályozást szorgalmaznak – számolt a német agrarheute mezőgazdasági szakportál .

A vegán helyettesítő termékekről szóló vita nem új keletű. 2017-ben az Európai Bíróság kimondta, hogy a tisztán növényi alapú termékek többé nem nevezhetők „tejnek”, „sajtnak” vagy „joghurtnak”.

Franciaország most teszi meg az első lépést a vegán húsok terén. A húsfeldolgozó ipar már régóta szorgalmazza ezt, és üdvözli a döntést. Szerintük alapvetően az információk átláthatóságáról van szó. A vegán termékek előállítói persze bírálták a döntést, az szerintük a húsipar gazdasági érdekeinek védelmét szolgálja. A francia gyártóknak minden esetre óvatosnak kell lenniük: aki megszegi az új szabályozást, 1500 és 7500 euró közötti bírságra számíthat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segít-e a méz az érelmeszesedés megelőzésében?

2024. november 14. 13:10

A méz több mint 180 különböző vegyületet tartalmaz, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat és természetes eredetű anyagokat.

Hallott már a 2 másodperces követési távolságról?

2024. november 13. 13:10

Ha még nem hallott, most bemutatjuk, további közlekedésszabályozási javaslatokkal együtt, amelyek az új KRESZ-be kerülhetnek.

Ezek a legjobb fafajok, ha kályhával (is) fűtünk

2024. november 12. 11:10

Melyik tűzifának van a legjobb fűtőértéke és adja a legtöbb hőt? Érdemes-e fenyőfával fűteni? Segítünk eligazodni a fafűtés alapkérdéseiben.

Mi okozhat allergiát télen?

2024. november 11. 16:10

A téli hónapokban más okoz orrdugulást és orrfolyást az embereknél, amit a fűtési szezon száraz, meleg levegője csak még jobban felerősít.

Traktorokkal tiltakoztak az alacsony felvásárlási árak miatt a francia gazdák

2019. november 28. 09:03

Franciaország hat régiójából az agrártárca összesítése szerint 1086 traktor érkezett a főváros köré a hetekkel ezelőtt meghirdetett tiltakozó napra, amelyen a tüntetők képviselői azt követelték, hogy azonnal fogadja őket Emmanuel Macron államfő.

Megjelent a paradicsomvírus Franciaországban

2020. március 11. 08:47

Tünetei a növény minden részén kialakulnak: a paradicsombogyón sárgás foltok ütköznek ki az érés előrehaladtával. Barna, ráncos felületű foltok alakulnak ki a levelek főerén és a levélnyélen, vagy a virágszirmokon, a levélen pedig mozaikos foltok, amelyek később elszáradnak.

Tíz százalékkal is drágulhat a francia libamáj

2021. április 28. 04:47

A francia libamáj valószínűleg a következő évben drágább lesz, mivel a termelők megpróbálják áthárítani a költségek 10 százalékos növekedését a fogyasztókra.