A rekkenő nyári hőségben szívesen fogyasztunk dinnyét, ám a héját általában kidobjuk. Kevesen tudják, hogy a dinnye ezen része is fogyasztható: isteni lekvárt, savanyúságot vagy akár kandírozott csemegét lehet készíteni belőle.
Természetesen nem a külső kemény zöld héjból, hanem a zöld héj és a piros gyümölcshús közötti fehér részből, amit egy éles késsel könnyedén le lehet fejteni a dinnyehéjról – olyan állagú lesz, mint a nyers tök.
Érdemes kipróbálni, milyen vele dolgozni, mert soha többé nem dobjuk ki többé úgy a dinnyehéjat, mint azelőtt. Így csökken a szemétmennyiségünk, de ár-érték arányban is jobban járunk, hiszen több anyagot tudunk felhasználni.
Én néhány évvel ezelőtt készítettem első ízben dinnyelekvárt és kandírozott dinnyehéjat. A lekvár isteni lett, az illata, a konzisztenciája elképesztő volt, a kandírozott dinnyehéjam pedig – noha egy nagy tepsit raktam tele vele – egy nap alatt fogyott el!
Igaz, grilleztünk, vendégeink voltak, gondoltam, megkínálom őket, hiszen akkor készült épp el. Kíváncsi voltam, mit szólnak.
Elsőre értetlenül néztek: dinnyehéj? Azt meg lehet enni?
Mondtam, persze, kóstoljátok meg!
(A kandírozott dinnyehéj amúgy nagyon hasonlít a kandírozott gyömbérre, csak világosabb és nem csíp, helyette finom, könnyű íze van és gyümölcsösebb jellegű.)
Szóval, a vendégek megkóstolták, ízlelgették, elégedetten felsóhajtottak, és azt mondták, tegyem csak az asztalra a tálat, még csipegetnek belőle, úgyis társasozunk. Ez ebéd után volt. Este tízkor mentek el, addigra a tálon semmi sem maradt. Mondta is a férjem, no, ezt jól megkóstolták…
Mutatom a receptet:
Kandírozott dinnyehéj
Hozzávalók:
1 kg görögdinnyehéj, 1 kg cukor
Elkészítés:
1.) Hámozzuk le a görögdinnye vékony zöld héját (krumplipucolóval), majd a fehér részt vágjuk ujjnyi vastag, kb. 3 centis hasábokra. Persze, akinek úgy tetszik, vághatja egész hosszú vékony csíkokra is vagy kockára.
2.) Tegyük a hasábokat egy nagy lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd kezdjük el főzni. (Van, aki megszórja 1 tk szódabikarbónával és egy éjszakán át áztatja, és csak utána dolgozza fel.)
3.) Forrástól számítva, 15 percig főzzük, amíg enyhén megpuhulnak a hasábok. Szűrjük le, tegyük félre őket.
4.) Ugyanabban a fazékban keverjük össze a cukrot a vízzel, főzzünk belőle cukorszirupot, majd szórjuk bele a dinnyehéjakat és főzzük addig, amíg azok opálossá válnak. Folyamatosan keverni kell, mert könnyen „odakap”. A dinnyehéjak sötétebbé, üvegesebb külleművé válnak, a víz elpárolog.
5.) Vegyük ki a kész héjdarabokat és egy sütőpapírral bélelt tepsiben szárítsuk meg, majd forgassuk porcukorba őket. Üvegekbe töltve, hűvös helyen érdemes tárolni őket.
Az elkészítés folyamatát szépen bemutatják ezen a videón – bár itt a végső porcukrozás elmarad:
Ez egy sokkal egyszerűbb, rövidebb recept, érdemes kipróbálni:
A dinnyelekvár szintén ebből a fehér héjrészből készül, hagyományos módon – az íze miatt azonban a végeredmény minden lesz, csak nem hagyományos. Érdemes ezt is kipróbálni!
Dinnyelekvár
Hozzávalók:
1 kg dinnyehéj, 35 dkg cukor, 1 bio citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor (vagy vanília aroma), 1-2 teáskanál fahéj
Elkészítés:
1.) Hámozzuk le a dinnye zöld héját, majd a fehér részt aprítsuk fel. Tegyük egy mély edénybe, szórjuk rá a cukrot, takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk állni néhány órán át, hogy levet eresszen.
2.) Miután levet engedett, szórjuk rá a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd kezdjük el alacsony lángon főzni, folyamatosan kevergetve, hogy ne égjen le. Körülbelül 2 órán keresztül főzzük, amíg eléri a megfelelő sűrűséget.
3.) Ha szépen besűrűsödött, kanalazzuk steril üvegekbe (ezeket előzetesen ki kell főzni), majd az üvegeket lezárva fordítsuk fejjel lefelé 10 percre, végül helyezzük egy éjszakára száraz dunsztba. (Mivel nem használunk tartósítószert, célszerű a kupakokat alkohollal fertőtleníteni.)
A görögdinnye héjának fehér része is tartalmaz hasznos tápanyagokat – igaz, ezek egy része a hőkezelés miatt elvész, de ha nyersen használjuk fel, például salátákhoz vagy smoothie-kba turmixolva, akkor a tápanyagok is megmaradnak.
A dinnyehéjban sok C-vitamin, B-vitamin, kalcium, kálium és magnézium van (utóbbiak hasznosak a nagy melegben, főként fejfájósoknak), de tartalmaz citrullint is, egy olyan aminosavat, amely jó hatással van a keringésre és a fogyásban is segít, ha épp diétázunk.
Nyilván, itt a nyers változatról beszélünk, nem a lekvárra és a kandírozott dinnyehéjra. Emellett hidratál (nem annyira, mint a piros gyümölcshús) és a rosttartalma jót tesz az emésztésnek, miközben alacsony kalóriatartalmú, így beleilleszthető a legtöbb fogyókúrás étrendbe.