15℃ 2℃
március 7. Tamás, Perpétua, Felicitász
Életmód, gasztronómia

Ördögbocskor: ilyen tüneteket okozhat az iskolások és óvodások ebédjébe került gyomnövény

Agrofórum Online

A népi gyógyászat is ismerte és használta az ördögbocskor nevű gyomnövényt, ennek ellenére óriási riadalmat keltett, hogy a napokban gyerekek számára feltálalt ételben találták meg. Pár napig még érdemes figyelni az esetleges tünetekre.

Az elmúlt napokban a hazai hírek főszereplőjévé vált az ördögbocskor nevű gyomnövény. Az ok prózai, ugyanakkor nagyon ijesztő: több budapesti, X. kerületi iskolában és óvodában az ebédre felszolgált zöldbabfőzelékben találták meg, mégpedig a kondér alján, így a gyerekek már ettek az ételből, mire a problémára fény derült.

A kőbányai önkormányzat azonnali vizsgálatot indított, ételmintát juttattak el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumába. Az eredmény gyorsan megszületett, és megnyugtató volt. Valóban megállapították idegen anyag jelenlétét az ételben, amit közönséges ördögbocskorként azonosítottak.

Ez a melegigényes gyomnövény a népi gyógyászat előtt sem ismeretlen, régen köhögéscsillapítóként használták, bár enyhe mérgezési tüneteket is okozhat. A főzelékbe került 2-2,5 centiméteres darabkák Zacher Gábor főorvos, oxyológus, mentőorvos szerint nem jelentettek olyan mennyiséget, hogy tüneteket válthattak volna ki. Feltehetőleg a mirelit alapanyagból kerülhettek az ebédbe, a vágott sárgahüvelyű zöldbabban lehetett az ördögbocskortermés.

A gyomnövény onnan kapta különös nevét, hogy a kóróját ősszel gyakran sodorja a szél a mezőkön. A németek Hexendistelként (ördögbogáncsként) hivatkoznak rá. A riadalmat az okozta az oktatási intézményekben, hogy eleinte csattanó maszlagra gyanakodtak, ami viszont erősen toxikus hatású.

A kőbányai önkormányzat elővigyázatosságból továbbra is azt kéri az érintett gyerekektől és szüleiktől, hogy figyeljenek az esetleg kialakuló, hirtelen jelentkező panaszokra: hasi fájdalomra, puffadásra, gyengeségre vagy lázra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Természetes otthon: illatosítás aromanövényekkel

2025. február 26. 05:40

Az aromanövények nemcsak kellemes illatot biztosítanak, hanem jótékony hatással lehetnek a közérzetünkre is. Nézzük meg, milyen növények segíthetnek természetes módon felfrissíteni otthonunk levegőjét!

Őszi alapok a jövő évi sikerekhez – gyomirtás kalászosokban

2022. szeptember 1. 07:34

Hazánkban az elmúlt években egyre inkább az üzemi gyakorlat részévé válik a kalászos kultúrák őszi gyomirtása.

Bürök van a kertemben? Valójában milyen növény?

2022. május 23. 04:36

Nemrég vettünk egy házat, és annak kertjében elszaporodott a képen látható, petrezselyemhez hasonló gyomnövény. Gyanúm szerint ez bürök. Valójában milyen növényről van szó?

Virágzik a parlagfű!

2022. augusztus 6. 13:33

A Nyugat-Dunántúlon már a parlagfű pollen koncentrációja elérte azt a kritikus szintet, ami a súlyos allergiában szenvedőknél már tüneteket okoz.

A sütőtöknek előkészített talajt permetezhetem-e egy pendimetalin hatóanyagú gyomirtóval?

2023. április 2. 04:38

Segítségüket kérem! A sütőtöknek előkészített talajt permetezhetem-e Sharpen gyomirtóval?