Életmód
Életmód

Veszélyes is lehet a pizza „lelkének” számító oregánó

Veszélyes is lehet a pizza „lelkének” számító oregánó

Agrofórum Online

Az oregánó gyógyhatása nem bizonyított, viszont vannak körülmények, amikor kifejezetten kerülendő a használata.

Az oregánó – vagy itthon használatos másik nevén szurokfű – a mentafélék (Lamiaceae) családjába tartozó gyógy- és fűszernövény, amely Nyugat-, Délnyugat-Eurázsiában és a Földközi-tenger térségében, így nálunk is megtalálható. Hatóanyag-összetétele alapján baktérium- és vírusölőnek tartják, egyesek szerint megfázás kezelésére is alkalmas.

Olajához, amely a hatóanyagot a legnagyobb koncentrációban tartalmazza, kétféle formában lehet hozzájutni. Az oregánóolaj kapszulázva vagy folyadék formájában kapható. Az oregánóból készült illóolaj viszont sokkal koncentráltabb anyag. Fogyasztása nem biztonságos, ezért oregánó-illóolajat csak aromaterápiában vagy helyileg alkalmazva, vivőolajjal együtt szabad használni.

Kockázatok és mellékhatások

Bár a növényekből kinyert olajokat alapvetően egészségesnek tartjuk, kifejezetten kevés kutatás foglalkozott azzal, hogy mennyire hatékonyak ezek a kivonatok valójában. Az viszont kétségtelen tény, hogy a túlzott fogyasztásuk sok baj okozója lehet.

  • Allergiák: Azok számára, akik allergiásak a Lamiaceae családba tartozó növényekre, kerülendő az oregánóolaj is. Az ismert fűszernövények, mint a bazsalikom, levendula, zsálya, kakukkfű, rozmaring és majoránna, mind ide tartoznak, és allergiás reakciókat válthatnak ki.
  • Vérzések: Egy orvosi tanulmány szerint az oregánóolaj vérzékenységre hajlamosít. Ezért például műtéti beavatkozás előtt két héttel abba kell hagyni a szedését, valamint vérhígító vagy véralvadásgátló szedése mellett csak orvossal konzultálva használható.
  • Változás a lítium-anyagcserében: Az oregánóolaj hat a lítium-anyagcserére, ezért a lítiumot szedő embereknek kerülniük kell.
  • Változások a vércukorszintben: Az oregánóolaj csökkentheti a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek nem feltétlenül ajánlott, mert fokozhatja a gyógyszerek hatását.
  • Nem állandó hatóanyagszint: Hogy mennyi hatóanyag kerül egy termékbe, azt a leszedett növénytől és a hatóanyag-kivonás módjától is függ, azért kevesebb bajt okozhatunk, ha inkább az ajánlottnál kisebb mennyiséggel próbálkozunk.

Vírusölő hatás – legalábbis a Petri-csészében

Az oregánóolajról bebizonyosodott, hogy kísérleti körülmények között valóban van vírusölő hatása. Nem lehetetlen tehát, hogy gyógyítja a megfázást, bár erről közvetlen tudományos eredményeink nincsenek, hiszen a szervezetünk másképp működik, mint egy laboratórium… Azzal kapcsolatban viszont vannak eredmények, hogy legalábbis a megfázásos tünetek azonnali enyhítését segíti.

Hogyan kell használni?

A szurokfüvet a természet antibiotikumának tartják. Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz; a karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja. Maga a szurokfű 2-5%-ban, az oregánóolaj 40-70%-ban, a legjobb minőségű olajok pedig akár 85%-ban is tartalmazhatják a karvakrolt, ezek azonban hígítatlanul nem használhatók.

Ha nem vagyunk rá allergiásak, a szurokfű fogyasztásának legbiztosabb módja, ha olajok helyett készítünk egy jó csésze teát. Erdőben ne szedjük le, de kertészetben kapható és jól szaporítható az oregánó, valamint gyógynövényboltokban, patikákban is vásárolhatunk egy dobozzal. A belőle készült teának a remélt gyógyhatása mellett nagyon kellemes, frissítő íze van.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyógynövénytörténetek: a százszorszép

2024. április 20. 16:10

A szerény százszorszépnek ritkán szentelünk figyelmet, noha a tavasztól őszig terjedő időszakban szépséges virágai tömegesen díszítik a gyepünket, az út menti területeket és a végtelen mezőket.

Így készítsünk csalódásmentes eperlekvárt, tartósítószer nélkül

2024. április 20. 08:10

Kevés finomabb lekvár van a házi eperlekvárnál, pláne, ha tartósítószer-mentesen készítjük el.

Ismerje meg a kertek szelíd óriásait, a dongókat!

2024. április 19. 15:10

Ha tudnák az emberek, milyen hasznosak a dongók és milyen veszélytelenül végzik a munkájukat, nem akarnák mindenáron lecsapni, csapdába ejteni vagy rovarirtóval lefújni őket.

52 éve egy lezárt üvegpalackban élnek ezek a növények

2024. április 18. 13:10

Egy olyan légmentesen zárt palackról van szó, amely a világon a leghosszabb ideje, 52 éve nem volt kinyitva, sem locsolva, mégis harsogóan zöld növények élnek benne.

Fodormenta: a gyógynövény, amelynek illatát csukott szemmel is felismerjük

2022. április 17. 14:00

Vajon miért érdemes cserépbe ültetni a fodormentát, ha a kertben is lenne helye?

Ezeket a gyógynövényeket gyűjthetjük be júliusban

2023. július 25. 09:10

Lassan magunk mögött hagyjuk a júliust, ideje áttekinteni azokat a gyógynövényeket, amelyeket ilyenkor gyűjthetünk, hogy aztán áldásos hatásukat a hideg őszi-téli napokon is élvezhessük.

Amit a palástfűről tudni érdemes

2023. március 2. 13:12

A közönséges palástfű (Alchemilla monticola) a rózsafélék családjába tartozó évelő növény, amelyet a középkor óta gyógynövényként hasznosítanak.

Borsmenta: a természetben elő sem fordul

2024. február 24. 16:10

A mentafajokat több mint kétezer éve használja az emberiség. A borsmentát viszont csak 250 éve. Mégis napjainkban e fajnak van a legnagyobb gazdasági és gyógyászati jelentősége.