Életmód
Életmód

Virágok, melyeket elkerülnek a csigák

Virágok, melyeket elkerülnek a csigák

Agrofórum Online

A szarkalábat, az árnyékliliomokat, a körömvirágokat különösen kedvelik a csigák. Főleg igaz ez akkor, ha folyamatosan nedvesség és hideg gyengíti a növényeket. Szerencsére azonban vannak növények, amelyeket a csigák békén hagynak.

Ha meg akarjuk óvni a kertünket a csigáktól, a legegyszerűbb, ha nem a folyamatos harcot választjuk ellenük, hanem olyan növényeket ültetünk, amelyek garantáltan nem vonzzák őket.

És akkor sorakozzanak a csigabiztos virágok

A varjúhájfélék és a pozsgások, mint például a kövirózsa és a kutyatejfélék, biztonságban vannak a csigáktól. Ami az ember számára enyhén vagy akár erősen mérgező, azt sem szívesen fogyasztják a csigák. Ebbe a csoportba tartozik a sisakvirág, a gyűszűvirág és a gyöngyvirág is.

Nem szeretik az erős illatú, illóolajat tartalmazó növényeket sem: ilyen például a levendula, macskamenta, zsálya.

Kora tavasszal a hunyor, keltike és a szellőrózsa; de a palástfű, a gólyaorr, a lizinkák, az őszirózsa, a szívvirág, a tűzeső és a harangláb is olyan évelők, amelyek biztonságban vannak a nemkívánatos csigáktól. A törökszegfű, a muskátli és a kövér porcsin szintén csigaállónak számítanak.

Az inváziós faj, a spanyol csupaszcsiga reszelőnyelvével akár tarra rághatja a növényeket
Az inváziós faj, a spanyol csupaszcsiga reszelőnyelvével akár tarra rághatja a növényeket

Figyelem, vannak hasznos csigák!

A közhiedelemmel szemben a legtöbb csigafaj remekül elvan már nem élő növényi részekkel, és ritkábban vetemedik az élő növények lelegelésére. A spanyol meztelencsiga viszont minden csiga rossz hírét megalapozza, hiszen rövid idő alatt mindent lerág, amit elér.

Bár a többi csigafaj korántsem ilyen mohó, könnyen egy kalap alá vesszük őket. Pedig a legtöbb csiga minimális károkat okoz, ártalmatlan alga- (fehérszájú kerticsiga) vagy gombaevő (tarkacsiga). És van, amelyik kifejezetten hasznos, mint a nagy meztelencsiga, amely ragadozó, és akár a spanyolcsigát is szívesen elfogyasztja. A hasznos csigafajok közé sorolhatjuk a jól ismert éticsigát, amely szívesen fogyasztja más csigák petéit – akár a spanyolcsigáét is.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kovászos uborka, gluténmentesen

2024. július 13. 12:10

Próbálja ki a falusias verziót, krumpliszeletekkel készítse el a kovászos uborkát, és az még finomabb is lesz, mint a kenyeres változat.

10 természetes szúnyogriasztó

2024. július 12. 14:40

A legtöbben rovarriasztó spray-ket, vagy elektromos szúnyogriasztó készülékeket használnak, hogy megszabaduljanak a szúnyogoktól.

Új faj, a bütykös ásólúd fészkel a Hortobágyi-halastavon

2024. július 12. 10:40

A hazánkban ritkaságnak számító madárfaj, a bütykös hattyú már nem csak látogatóban járt a Hortobágyon, hanem otthonra is talált.

A gyümölcslé ugyanolyan egészségtelen, mint a cukros üdítők?

2024. július 10. 16:40

A gyümölcsleveket elsősorban a magas cukortartalmuk miatt tartják ugyanolyan egészségtelennek, mint a cukros üdítőket.

A tejsavó csalogató hatású a csigákra

2023. április 24. 13:07

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézet jogelődjében végzett csapdázási kísérletek bizonyították a vegyszermentes módszer hatékonyságát. Kiderült, a meztelencsigák ellen kiválóan védekezhetünk tejsavóval.

Bánó Mátyás és a Kiszsidányi Rhododendron Kert

2020. január 13. 04:36

2012-ben nyitotta meg kapuit a Kiszsidányi Rhododendron Kert.

Hogyan gyűjtsünk esővizet?

2022. november 4. 15:24

Az esővízgyűjtés módszereiről sokan szinte semmit sem tudnak, pedig egyre szélesebb körben használják az erre a módszerre épülő rendszereket. De vajon hogyan lehet felfogni és begyűjteni az esővizet? Miként kerül a víz a tárolókba? Hogyan lehet leszűrni és mire lehet használni ezt a vizet?

Hagymás, gumós, hagymagumós és gyöktörzses dísznövények

2019. november 10. 05:36

Hajlamosak vagyunk egy kalap alatt emlegetni azokat a dísznövényeket, amelyek különböző módosult föld alatti szárral rendelkeznek. A dísznövények esetében a leggyakoribb módosult formák a hagyma, a hagymagumó, a gumó és a gyöktörzs.