Ma már régimódinak tűnhetnek a sós popcornok, amikor karamellásat, csokisat vagy akár fahéjasat is kaphatunk a boltokban. Igen ám, de mi van akkor, ha mi szeretnénk ezeket házilag, natúr kukoricaszemekből elkészíteni?
Nos, ez esetben muszáj lesz megtanulnunk néhány igazi, hamisítatlan, édes popcornreceptet, mert bizony vannak filmek – kiváltképp az őszi, esős időjárás közepette –, amelyhez a megszokott sós ízek helyett a habos latté és az édes pattogatott kukorica illik.
Persze, nem csak esti nasiként finomak ezek a kukoricák – tehetjük őket a gyerekek uzsonnásdobozába, sőt, tálalhatjuk vendégeknek is, ha például társasozunk, és valami különleges, gyors harapnivalóval akarjuk meglepni a társaságot.
Az alábbiakban a legfinomabb édes popcornrecepteket gyűjtöttük egy csokorba – az őszi szezon kezdőakkordjaként. Lássunk hát neki a pattogtatásnak!
Amit érdemes tudni
- Készítünk egy tálba külön cukros-vajas keveréket, amit ráönthetünk a natúr popcornra annak érdekében, hogy extra édes ízt kapjunk.
- Keverjünk össze egy kis kókuszolajat, nádcukrot és őrölt fahéjat annak érdekében, hogy tökéletes őszi illatú és hangulatú fahéjas popcornt készíthessünk.
- Öntsünk házi készítésű karamellt a natúr popcornra, így egészen egyedi karamellás popcornt kapunk.
- Olvasszunk fel némi ét- vagy tejcsokoládét, és vonjuk be vele a natúr popcornt, így egészen egyedi pattogatott kukoricát kapunk.
Receptek
Édes-sós popcorn
Hozzávalók: 64 g natúr pattogatni való kukorica, 3 evőkanál kókuszolaj, 75 g cukor, 43 g vaj.
Elkészítés: Tegyünk az olajat egy serpenyőbe (wokba), és ha már elég meleg, pattogtassuk ki közepes lángon a kukoricaszemeket. Amikor már a kukorica java kipattogott, szórjunk rá 32 g kristálycukrot, és jól rázzuk össze. Eztán húzzuk le a tűzről, majd öntsük a popcornt egy tálba. Olvasszunk meg a vajat és a maradék cukrot egy kisebb serpenyőben vagy a mikróban. Az elkészült édes masszát öntsük rá a popcornra, majd keverjük jól össze, végül ízlés szerint sózzuk meg (akinek bizarr a sózás, ezt a lépést ki is hagyhatja).
Fahéjas popcorn
Hozzávalók: 64 g pattogatni való kukorica, 177 ml kókuszolaj, 96 g nádcukor, 14 g őrölt fahéj.
Elkészítés: Pattogtassuk ki a kukoricát egy lefedett wokban, majd keverjük össze a kókuszolajat, a cukrot és az őrölt fahéjat. Terítsük szét a pattogatott kukoricát egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd öntsük rá a fahéjas keveréket. Alaposan keverjük össze, majd tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe 6-8 percre, hogy ropogós legyen.
Karamellás popcorn
Hozzávalók: 1024 g natúr pattogatott kukorica, 100 g cukor, 200 ml víz, 15 g vaj, 0,6 g só, 0,6 g szódabikarbóna.
Elkészítés: Pattogtassuk ki a natúr pattogatott kukoricát. Egy kisebb edénybe tegyünk bele a cukrot és a vizet, majd forraljuk addig, amíg karamellizálódik. Ekkor húzzuk le, adjuk hozzá a vajat, keverjük simára, majd tegyük bele a sót és a szódabikarbónát. Öntsük a karamellt a popcornra, keverjük össze, majd terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin. Hagyjuk kihűlni.
Csokoládés popcorn
Hozzávalók: 64 g pattogatni való kukorica, 128 g félédes csokoládé.
Elkészítés: Pattogtassuk ki a kukoricát, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit. Olvasszuk meg az étcsokoládét, majd öntsük rá a pattogatott kukoricára, és keverjük össze, hogy minden egyes szem csokoládéval legyen bevonva. Terítsük szét a keveréket a tepsin, és tegyük a hűtőbe 10 percre, amíg a csokoládé megszilárdul.