Életmód, gasztronómia

Fahéjas, karamellás és csokoládés popcorn – házilag készítve!

Agrofórum Online

Ma már régimódinak tűnhetnek a sós popcornok, amikor karamellásat, csokisat vagy akár fahéjasat is kaphatunk a boltokban. Igen ám, de mi van akkor, ha mi szeretnénk ezeket házilag, natúr kukoricaszemekből elkészíteni?

Nos, ez esetben muszáj lesz megtanulnunk néhány igazi, hamisítatlan, édes popcornreceptet, mert bizony vannak filmek – kiváltképp az őszi, esős időjárás közepette –, amelyhez a megszokott sós ízek helyett a habos latté és az édes pattogatott kukorica illik.

Persze, nem csak esti nasiként finomak ezek a kukoricák – tehetjük őket a gyerekek uzsonnásdobozába, sőt, tálalhatjuk vendégeknek is, ha például társasozunk, és valami különleges, gyors harapnivalóval akarjuk meglepni a társaságot.

Az alábbiakban a legfinomabb édes popcornrecepteket gyűjtöttük egy csokorba – az őszi szezon kezdőakkordjaként. Lássunk hát neki a pattogtatásnak!

Amit érdemes tudni

  • Készítünk egy tálba külön cukros-vajas keveréket, amit ráönthetünk a natúr popcornra annak érdekében, hogy extra édes ízt kapjunk.
  • Keverjünk össze egy kis kókuszolajat, nádcukrot és őrölt fahéjat annak érdekében, hogy tökéletes őszi illatú és hangulatú fahéjas popcornt készíthessünk.
  • Öntsünk házi készítésű karamellt a natúr popcornra, így egészen egyedi karamellás popcornt kapunk.
  • Olvasszunk fel némi ét- vagy tejcsokoládét, és vonjuk be vele a natúr popcornt, így egészen egyedi pattogatott kukoricát kapunk.

Receptek

Édes-sós popcorn

Hozzávalók: 64 g natúr pattogatni való kukorica, 3 evőkanál kókuszolaj, 75 g cukor, 43 g vaj.

Elkészítés: Tegyünk az olajat egy serpenyőbe (wokba), és ha már elég meleg, pattogtassuk ki közepes lángon a kukoricaszemeket. Amikor már a kukorica java kipattogott, szórjunk rá 32 g kristálycukrot, és jól rázzuk össze. Eztán húzzuk le a tűzről, majd öntsük a popcornt egy tálba. Olvasszunk meg a vajat és a maradék cukrot egy kisebb serpenyőben vagy a mikróban. Az elkészült édes masszát öntsük rá a popcornra, majd keverjük jól össze, végül ízlés szerint sózzuk meg (akinek bizarr a sózás, ezt a lépést ki is hagyhatja).

Fahéjas popcorn

Hozzávalók: 64 g pattogatni való kukorica, 177 ml kókuszolaj, 96 g nádcukor, 14 g őrölt fahéj.

Elkészítés: Pattogtassuk ki a kukoricát egy lefedett wokban, majd keverjük össze a kókuszolajat, a cukrot és az őrölt fahéjat. Terítsük szét a pattogatott kukoricát egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd öntsük rá a fahéjas keveréket. Alaposan keverjük össze, majd tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe 6-8 percre, hogy ropogós legyen.

Karamellás popcorn

Hozzávalók: 1024 g natúr pattogatott kukorica, 100 g cukor, 200 ml víz, 15 g vaj, 0,6 g só, 0,6 g szódabikarbóna.

Elkészítés: Pattogtassuk ki a natúr pattogatott kukoricát. Egy kisebb edénybe tegyünk bele a cukrot és a vizet, majd forraljuk addig, amíg karamellizálódik. Ekkor húzzuk le, adjuk hozzá a vajat, keverjük simára, majd tegyük bele a sót és a szódabikarbónát. Öntsük a karamellt a popcornra, keverjük össze, majd terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin. Hagyjuk kihűlni.

Csokoládés popcorn

Hozzávalók: 64 g pattogatni való kukorica, 128 g félédes csokoládé.

Elkészítés: Pattogtassuk ki a kukoricát, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit. Olvasszuk meg az étcsokoládét, majd öntsük rá a pattogatott kukoricára, és keverjük össze, hogy minden egyes szem csokoládéval legyen bevonva. Terítsük szét a keveréket a tepsin, és tegyük a hűtőbe 10 percre, amíg a csokoládé megszilárdul.

Forrás: https://www.wikihow.com/Make-Sweet-Popcorn

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fagyasztott gesztenye: a házi tartósítás titkai

2025. november 4. 11:10

Ne hagyja, hogy megromoljon az őszi termés! Így fagyassza le a gesztenyét, hogy télen is élvezhesse az ízét.

Használható trükkök a megfelelő tűzifa kiválasztásához

2025. november 2. 16:10

Ha tudjuk, mi teszi igazán jóvá a tűzifát, akkor már nem választhatunk rosszul. Egy kulcsszó van: a fűtőérték.

Melyik tök héja ehető? Itt a válasz!

2025. november 2. 11:10

Nem minden tök héja rágós: van, amit bátran megehetünk héjastul is. Megmutatjuk, mely fajtákkal érdemes próbálkozni!

Megtilthatjuk a szomszédnak, hogy akkor zajongjon a ház körüli munkákkal, amikor akar?

2025. november 1. 09:10

Nyilvánvalóan senki sem végezhet akármikor nagy zajkeltéssel járó tevékenységet, bizonyos esetekben a szomszédoknak is van beleszólásuk ebbe a dologba.

A tejcsokis a legnépszerűbb Mikulás a boltokban

2022. november 14. 10:34

Évente mintegy 8 millió csokimikulást értékesítenek hazánkban – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara friss körképéből. Cukorkával töltött, kétrétegű, kétízű, cukormentes – széles a kínálat, de még mindig a klasszikus tejcsokis a legnépszerűbb.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Sokkoló módon riasztják el a fogyasztókat az édességektől

2024. január 28. 12:10

Egy friss tanulmány szerint a figyelmeztetések és mindenekelőtt az édességekkel kapcsolatos megdöbbentő képek befolyásolják a vásárlási magatartást: rávehetik az embereket, hogy kevesebb cukros terméket vásároljanak, vagy akár teljesen kerüljék el azokat.

Tilos lesz reklámozni egyes élelmiszereket

2025. január 31. 16:10

A reklámtilalom alá eső élelmiszerek népszerűek a fogyasztók körében. A listán szereplő termékek sokak számára lehetnek meglepőek.