Gasztronómia

Fahéjas, karamellás és csokoládés popcorn – házilag készítve!

Agrofórum Online

Ma már régimódinak tűnhetnek a sós popcornok, amikor karamellásat, csokisat vagy akár fahéjasat is kaphatunk a boltokban. Igen ám, de mi van akkor, ha mi szeretnénk ezeket házilag, natúr kukoricaszemekből elkészíteni?

Nos, ez esetben muszáj lesz megtanulnunk néhány igazi, hamisítatlan, édes popcornreceptet, mert bizony vannak filmek – kiváltképp az őszi, esős időjárás közepette –, amelyhez a megszokott sós ízek helyett a habos latté és az édes pattogatott kukorica illik.

Persze, nem csak esti nasiként finomak ezek a kukoricák – tehetjük őket a gyerekek uzsonnásdobozába, sőt, tálalhatjuk vendégeknek is, ha például társasozunk, és valami különleges, gyors harapnivalóval akarjuk meglepni a társaságot.

Az alábbiakban a legfinomabb édes popcornrecepteket gyűjtöttük egy csokorba – az őszi szezon kezdőakkordjaként. Lássunk hát neki a pattogtatásnak!

Amit érdemes tudni

  • Készítünk egy tálba külön cukros-vajas keveréket, amit ráönthetünk a natúr popcornra annak érdekében, hogy extra édes ízt kapjunk.
  • Keverjünk össze egy kis kókuszolajat, nádcukrot és őrölt fahéjat annak érdekében, hogy tökéletes őszi illatú és hangulatú fahéjas popcornt készíthessünk.
  • Öntsünk házi készítésű karamellt a natúr popcornra, így egészen egyedi karamellás popcornt kapunk.
  • Olvasszunk fel némi ét- vagy tejcsokoládét, és vonjuk be vele a natúr popcornt, így egészen egyedi pattogatott kukoricát kapunk.

Receptek

Édes-sós popcorn

Hozzávalók: 64 g natúr pattogatni való kukorica, 3 evőkanál kókuszolaj, 75 g cukor, 43 g vaj.

Elkészítés: Tegyünk az olajat egy serpenyőbe (wokba), és ha már elég meleg, pattogtassuk ki közepes lángon a kukoricaszemeket. Amikor már a kukorica java kipattogott, szórjunk rá 32 g kristálycukrot, és jól rázzuk össze. Eztán húzzuk le a tűzről, majd öntsük a popcornt egy tálba. Olvasszunk meg a vajat és a maradék cukrot egy kisebb serpenyőben vagy a mikróban. Az elkészült édes masszát öntsük rá a popcornra, majd keverjük jól össze, végül ízlés szerint sózzuk meg (akinek bizarr a sózás, ezt a lépést ki is hagyhatja).

Fahéjas popcorn

Hozzávalók: 64 g pattogatni való kukorica, 177 ml kókuszolaj, 96 g nádcukor, 14 g őrölt fahéj.

Elkészítés: Pattogtassuk ki a kukoricát egy lefedett wokban, majd keverjük össze a kókuszolajat, a cukrot és az őrölt fahéjat. Terítsük szét a pattogatott kukoricát egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd öntsük rá a fahéjas keveréket. Alaposan keverjük össze, majd tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe 6-8 percre, hogy ropogós legyen.

Karamellás popcorn

Hozzávalók: 1024 g natúr pattogatott kukorica, 100 g cukor, 200 ml víz, 15 g vaj, 0,6 g só, 0,6 g szódabikarbóna.

Elkészítés: Pattogtassuk ki a natúr pattogatott kukoricát. Egy kisebb edénybe tegyünk bele a cukrot és a vizet, majd forraljuk addig, amíg karamellizálódik. Ekkor húzzuk le, adjuk hozzá a vajat, keverjük simára, majd tegyük bele a sót és a szódabikarbónát. Öntsük a karamellt a popcornra, keverjük össze, majd terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin. Hagyjuk kihűlni.

Csokoládés popcorn

Hozzávalók: 64 g pattogatni való kukorica, 128 g félédes csokoládé.

Elkészítés: Pattogtassuk ki a kukoricát, és készítsünk elő egy sütőpapírral bélelt tepsit. Olvasszuk meg az étcsokoládét, majd öntsük rá a pattogatott kukoricára, és keverjük össze, hogy minden egyes szem csokoládéval legyen bevonva. Terítsük szét a keveréket a tepsin, és tegyük a hűtőbe 10 percre, amíg a csokoládé megszilárdul.

Forrás: https://www.wikihow.com/Make-Sweet-Popcorn

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Árpabőség mellett egyre jobban csökken a sör népszerűsége

2024. október 6. 16:10

Az úgynevezett hard seltzerek, azaz alkoholtartalmú, szénsavas, gyakran gyümölcsízesítőket tartalmazó italok robbanásszerű népszerűsége és általában az alacsonyabb alkoholfogyasztás a sörgyártók árpa iránti keresletének zuhanásához vezetett.

A napraforgóolaj letaszította az olívaolajat a trónról a spanyol konyhákban

2024. október 4. 12:10

A spanyolok 107 millió liter olívaolajat vásároltak 2024 első felében, szemben a 179 millió liter napraforgóolajjal.

Mihez kezdjünk a zöld paradicsomokkal?

2024. október 4. 08:10

A zöld paradicsom íze savanykás, az állaga sem olyan puha, mint a pirosaké. Emiatt másfajta ételekben és másképp tanácsos felhasználni.

Ropogós magyar kiflik a világ túlsó feléről

2024. szeptember 28. 08:10

A saját pékség terve nem légből kapott volt. Angéla, aki „civilben” adminisztrátorként dolgozott, 7 évvel ezelőtt kezdett el a kovászos technikával ismerkedni.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

Betáraznak az emberek édességből és rágcsálnivalóból

2020. november 6. 06:32

Az Oreo anyavállalata árbevétel soron is meghaladta a várakozásokat, miután a második hullámra készülve rengetegen raktároztak fel édességekből és rágcsálnivalókból.

Túró Rudi: a velünk élő, változó pöttyös történelem

2024. január 26. 11:40

Magyarországon a hatvanas évek igencsak bővelkedtek meghatározó eseményekben, ekkorra datálható az egyik "legmagyarabb" édesség, a Túró Rudi születése is.

Egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat

2022. november 21. 12:32

A szaloncukor az adventi időszak hagyományos terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy magyar háztartás évente átlagosan 1 kilónyi szaloncukrot vásárol. A legkedveltebb hagyományosan a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.