A gomba nem hagyományos „befőznivaló”, bár a háziasszonyok szerint mindez csak módszer kérdése. Megfelelő előkészítéssel, megfelelő alapanyagokkal és módszerrel nagyjából bármi befőzhető.
A gombákat – a paprika- és káposztafélékhez hasonlóan – a legjobb savanyított lében eltenni, mivel így marad meg a legtovább az ízük és az állaguk. Ezek később, éppúgy, mint a legtöbb hazai savanyúság, rendkívül jól illenek sült húsok, sajtok, burgonyás egytálételek mellé.
„Eltenni való” gombának általában a csiperkegombát ajánlják, mert ez sűrűbb textúrájú és jól viselkedik a savanykás lében, ráadásul szinte minden hazai nagy élelmiszerboltban kapható, és többnyire elérhető áron.
Lássunk akkor most egy házias gombareceptet, amit befőttként savanyított lében kell eltenni, hogy igazán finom íze és kellemes textúrája maradjon!
Gombabefőtt
Hozzávalók:
1 kg apró csiperkegomba
1 liter víz
1 dl frissen facsart citromlé
2 dl 5%-os fehér borecet vagy almaecet
2 evőkanál só
3-4 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
2 babérlevél
1 teáskanál egész fekete bors
1-2 evőkanál cukor
oregánó
kakukkfű
rozmaring
Elkészítés:
1.) A gombákat megtisztítjuk, levágjuk a tönkök alsó részét, majd egy nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a citromlevet, felforraljuk és 5 percig takaréklángon főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
2.) Egy közepes méretű fazékban összekeverjük az ecetet, a vizet, a sót, a cukrot, a fokhagymát, a babérleveleket, a borsot és a zöldfűszereket. Felforraljuk, majd kis lángon további 5 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
3.) Ezalatt a sterilizált üvegeket megtöltjük a gombákkal és szépen elrendezzük a fokhagymaszeleteket, a borsszemeket és a babérlevelet az üvegekben. Felöntjük a kész üvegeket a forró fűszeres lével, úgy, hogy kb. egyujjnyi helyet hagyunk a tetejükön.
4.) Lezárjuk mindet, majd egy nagy lábasba tesszük az üvegeket. A lábasba annyi vizet öntünk, hogy az ellepje azokat. Ebben a vízfürdőben, takaréklángon 20 percig főzzük az üvegeket, majd hagyjuk őket kihűlni. Ha kihűltek, a kamrába/pincébe (száraz, hűvös helyre) tesszük őket.
2 héttel később ki lehet nyitni az első üveget. Ezzel a befőzéssel egy évig eláll a gomba. (Értelemszerűen, ha valamiért mégis felforr – mert pl. szennyeződés került a kupakra, üvegbe, nem jól zárt a fedő –, akkor ki kell dobni, csak a sértetlen üvegeket szabad kinyitni és elfogyasztani.)