Gasztronómia

Miért érdemes libatojást fogyasztani?

Agrofórum Online

A libatojás darabára elérheti a 400–1000 forintot, mégis nagyon kelendő. Hogy miért? Mert akárcsak a libazsír és a libahús, rendkívül egészséges.

Vajon a libatojás egészségesebb, mint a tyúktojás? Ugyanúgy kell felhasználni? Van-e hátránya a fogyasztásának? Cikkünkből minden kiderül.

Mitől egészséges a libatojás?

A libatojás a tyúktojáshoz hasonlóan tápanyagokban gazdag. Mivel jóval nagyobb (háromszor, négyszer is), mint a tyúktojás, sokan úgy gondolják, hogy táplálóbb is.

A méretbeli különbség érzékeltetésére: egy libatojás súlya körülbelül 200 gramm, míg egy tyúktojásé átlagosan 50-70 gramm. Azonban, ha azonos tömegre (100 grammra) leosztva nézzük, akkor a tápanyagtartalom nem kimagaslóan különbözik a tyúktojásétól:

TápanyagTyúktojásLibatojás
Fehérjekb. 13 gkb. 14 g
Zsírkb. 10 gkb. 13 g
Szénhidrátkb. 0,7 gkb. 1,5 g
Kalóriakb. 143 kcalkb. 185 kcal
VitaminokA-vitamin, B-vitaminokTöbb A-vitamin, B-vitaminok, D-, E-, K-vitamin
Ásványi anyagokVas, kalcium, kálium, foszforTöbb vas, foszfor, réz, szelén
A tyúk- és libatojás tápanyagtartalma (100 grammban)

A libatojás egészségre gyakorolt pozitív hatásai:

  • Magas tápanyagtartalma energiával tölti meg a testet.
  • Rendszeres fogyasztása támogatja a bélműködést.
  • Vastartalma segít vérszegénység esetén, illetve a vérszegénység megelőzésében.
  • Támogatja a máj méregtelenítő funkcióit.
  • A benne lévő béta-karotin és lutein javítja a látást, a szem egészségét.
  • Folsavtartalma jót tesz a magzat fejlődésének, ezért a fogyasztása kiváló választás a várandós kismamáknak.
  • A-vitamin-tartalma ápolja a bőrt és hozzájárul a rugalmasságához.
  • A benne lévő B-vitaminok hozzájárulnak az idegrendszer egészségéhez.
  • E-vitamin és D-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert.

Hogyan lehet felhasználni?

A libatojás tápanyagtartalma majdnem olyan, mint a tyúktojásé. Annak érdekében, hogy a receptleírásokban a grammok stimmeljenek, csak a mennyiségi különbségre kell odafigyelni a felhasználása során.

Ugyanolyan ételekhez illik és hasonló módon lehet elkészíteni is. Egyedül a főzési ideje hosszabb. A gyakorlott libatojásfogyasztók szerint nem kevesebb, mint 30 perc.

A libatojást, hogy sokáig friss maradjon, 2-12 °C között, 80-90%-os páratartalom mellett kell tárolni a hűtőben.

Van-e hátránya a libatojás fogyasztásának?

Mint ahogy az fent említésre került, a libatojás főzési ideje jóval hosszabb, mint a tyúktojásé. Éppen ezért oda kell figyelni arra, hogy fogyasztás előtt mindig alapos hőkezelésen essen át a tojás. Ugyanis így lehet kizárni azt, hogy bármilyen kórokozó maradjon a tojásban.

Teljesen átsütve, megfőzve szabad csak elfogyasztani. Allergiások számára nem javallott, illetve azoknak sem, akik magas koleszterinszinttel küzdenek. A szakértők emellett gyerekeknek sem ajánlják, mivel nehezebben emészthető. Továbbá az ő szervezetük érzékenyebben reagálhat rá.

Az említettek alapján elmondható, hogy a libatojás látványos és izgalmas finomság, amit érdemes az év egy-egy különleges napján kipróbálni. Azonban a mindennapi fogyasztásra a tyúktojás jobb választás.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Készítsünk fenyőszirupot!

2024. december 18. 09:40

A tűlevelek nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaznak, ami létfontosságú az egészséges immunrendszer szempontjából.

Elfeledett magyar sütemények

2024. december 18. 08:10

A karácsonyi és szilveszteri ünnepkör kitűnő alkalom arra, hogy mindet elkészítsük, és megkóstoljuk ezeket az ízeket.

Szójatej és társai: hová tűnnek a tápanyagok?

2024. december 17. 14:40

Kimutatták, hogy a növényi tejekből hiányzik a tápanyagok jelentős része. Mi történik velük, és hogyan legyünk tudatos fogyasztók?

Óvatosan az aszalt gyümölcsök fogyasztásával!

2024. december 8. 16:10

Az aszalt gyümölcsök vásárlásakor különösen fontos, hogy a minőségükről megbizonyosodjunk, hiszen nem minden aszalvány készül első osztályú, friss gyümölcsből.

Magas koleszterinszint mellett is ehetünk tojást?

2024. október 16. 16:10

Átlagosan heti 7 tojást fogyaszt az emberek nagy átlaga anélkül, hogy ez bármilyen problémát okozna számukra.