Gépinfo
Gépinfo

A megújult Zetor Crystal és társai

A megújult Zetor Crystal és társai

Agrofórum Online

A múlt év októbere óta forgalmazott, alacsony üzemeltetési költségű, kiváló minőségű, tartós anyagokból összeállított, ezáltal hosszú élettartamú Crystal méltán lett a látogatók kedvence.

A széles termékkínálat ellenére a megújult közép-univerzális Zetor Crystal 160 körül volt a legnagyobb érdeklődés a 34. AGROmashEXPO és VI. AgrárgépShow idején a komáromi ZTR Agro Kft. standján. Egymást váltották a Nemzetközi Termékfejlesztési Versenyen Különdíjban részesített modellel fényképeket készítő érdeklődők, hiszen az új, 6 hengeres, 160LE-s, robusztus megjelenésű, szélesebb nyomtávú, nehéz földmunkákra alkalmas traktor csakugyan kitűnt a kiállított gépek közül.

A Zetorban először alkalmazott rugózott fülke és első híd, a 6,057 literes, hat hengeres, (Deutz) TCD diesel erőforrás, a könnyű kezelést biztosító, jól tervezett sebességváltó és a traktorba épített számos innovatív megoldás mágnesként vonzotta az érdeklődőket a megújult traktorlegenda, a Zetor Crystal köré.

A múlt év októbere óta forgalmazott, alacsony üzemeltetési költségű, kiváló minőségű, tartós anyagokból összeállított, ezáltal hosszú élettartamú Crystal méltán lett a látogatók kedvence.

„A Zetor korábban csak 140 LE-s traktorig gyártott erőgépet és csak 4 hengeres motorral. A Crystal 6 hengeres, 160 LE-s, nagyobb testű, szélesebb nyomtávú, nehéz földmunkákra alkalmasabb traktor, mint amilyenek eddig voltak a kínálatban” – mondta Takács Zsolt, ügyvezető igazgató.

A látogatók kimagasló érdeklődésükkel ünnepelték az egykori legendás Zetor Crystal széria újjászületését.

„Egyértelműen felcsillan a gazdák szeme, rengetegen ismerik a Crystalt, sok embert bevonz, szinte csak a Crystal körül mozgolódik mindenki, a kiállítás alatt nem volt 10 szabad perce, mindig ült benne valaki, egyértelműen nagyon pozitív a megítélése”.

Zetor Crystal

A légkondicionált, Grammer Lux pneumatikus csillapítású üléssel szerelt vezetőfülke kényelmes munkakörülményeket biztosít. A letisztult elrendezésű kezelőszervek és az egyszerű vezérlés csak tovább fokozza a fülke kényelmét. A kilátást nyitható tetőablak segíti, a fülke zajszintje pedig a munkavégzés ideje alatt is 73,2 dB érték alatt marad.

A megbízható, 24 szelepes Common rail befecskendezésű turbodiesel motor, SCR füstgázkezelő technológiával teljesíti a StageIIIB emissziós előírásokat. Az erőátvitelről egy 30/30 fokozatot biztosító, 3 csoportból álló, elektrohidraulikus, automatikus kapcsolású nyomatékváltó gondoskodik, az irányváltást hidraulikus működésű kormánykerékről vezérelhető PowerShuttle irányváltó biztosítja. A kettős nedves tárcsás kivitelű tengelykapcsoló a sebességváltó karról gombnyomásra kapcsolható. A traktor 85 kN emelőerejű III. kategóriájú hátsó hidraulikus függesztő műve Bosch EHR Hitchtronic rendszerű, mely munka közben a talajellenállás függvényében automatikusan szabályozza a csatlakoztatott függesztett munkagép pozícióját.

A differenciálzárral ellátott mellső tengely trapéz lengőkarokkal megoldott független kerékfelfüggesztéssel rendelkezik, amely a nehéz terepviszonyok között, illetve nagy sebességnél is maximális lengéscsillapítást és kényelmet biztosít.

A hátsó teljesítmény-leadó tengely 540E/1000E percenkénti fordulatszámot biztosít a hajtott munkagép számára, míg a kívánságra felszerelhető mellső függesztés TLT kivezetése 1000 f/min fordulatszámot kínál, amelyen keresztül a meghajtott munkagépre akár 90 kW teljesítmény is átvihető.

A Crystal üzemi tömege modelltől és felszereltségtől függően 4800-5840 kg között változik, amely pótsúlyozással még tovább növelhető.

„Október óta az év végéig bezárólag 7 db-ot értékesítettünk, ami korábban még egy új típussal sem fordult elő, mindig szükséges volt legalább fél év felfutási idő. Ezúttal az ismerősen csengő név és a benne lévő újítások hatására a Crystal eladja magát. A visszajelzések alapján pedig mindenki nagyon elégedett vele” – árulta el az értékesítési eredményeket Takács Zsolt.

A ZTR Agro Kft. standján azonban más klasszikus típusokat is látni lehetett. Az 50-80 LE-s kategóriába beilleszthető Major 80 szintén a reneszánszukat élő sikerszéria egyik tagja.

Zetor Major 80

A minimális elektronikával szerelt, megbízható és egyszerűen szervizelhető gép 35 % feletti nyomatéktartalékkal rendelkezik, ami nem csak csökkenti az alacsonyabb fokozatváltást, de a teljesítményét a motorfordulat széles skálája alatt is változatlan (állandó, konstans) értéken tartja.

A teljesen szinkronizált négyfokozatú sebességváltóval, háromfokozatú redukált sebességgel és irányváltóval szerelt traktor sebességi fokozatainak száma 12 + 12. A TLT esetében válaszható az 540/1000, illetve az 540/540E változat.

A nagy emelőerővel rendelkező Major modell hidraulikája mechanikus vezérlésű, szállítás közben fokozatmentes süllyesztés és energia-elnyelő funkcióval bír. A traktor egy illetve két pár kihelyezett hidraulika szeleppel és visszafolyó szeleppel szerelt.

Zetor Proxima Power 120

„Nagy sikere van még a fordulékony Proxima 120 Power traktorainknak is, amelyek szintén elektrohidraulikus irányváltóval szereltek, és a kisebb gazdaságokban adódó sokrétű feladatok ellátására alkalmasak” – mutatott körbe a standon az ügyvezető.

Az új felnyíló motorháztető a 4 hengeres, Z 1405, 86,2 kW / 117 HP teljesítményű motor karbantartását és szervizelését teszi könnyebbé, az új orrészbe szerelt világítás és a munkalámpák megnövelt száma pedig a megújult külsőt erősíti. A középnehéz univerzális traktorok közé sorolható Proxima Power a jelenlegi igényeknek megfelelően megnövelt motorteljesítményével, nagyobb tömegével és komfortosabb kabinjával állja meg helyét. Új fejlesztésű váltója széleskörű alkalmazhatóságot és magasabb munkavégzést biztosít. Erősített futóműve nagyobb terhelhetőséget tesz lehetővé. Univerzalitását tükrözi az egységesített függesztőszerkezet, valamint a vonóberendezések széles palettája.

Zetor motorja a TIER III. szintű emissziós követelményeknek is megfelel. A visco-kapcsolású ventilátor pedig kevesebb üzemanyag-fogyasztást és nagyobb zajcsökkentést biztosít. A Proximában az elektro-hidraulikus vezérléssel még teljes terhelés alatt is csak egy mozdulat az irányváltás.

A megfelelő haladási sebességet a 24 előre és 24 hátra fokozattal rendelkező sebességváltó biztosítja, terhelés alatt 3 kapcsolható fokozattal.

Zetor Forterra HSX

A nagyobb erőkifejtést igénylő feladatok ellátására azonban már a Forterra család tűnik a legalkalmasabbnak.

A nehéz talajmunkára alkalmas Forterra traktorcsalád új fejlesztésű TIER III/B 16 V motorokkal szerelt, számos technikai fejlesztése egyszerű kezelhetőséget és kényelmet biztosít a vezetőnek. A külső megjelenés és a belső kialakítás mind a használhatóságot és a gyors karbantartást szolgálja. A munkagép univerzalitását tükrözi az egységesített függesztőszerkezet és a vonóberendezések széles palettája. A Forterra traktorok felszereltsége egyénre szabható, így minden esetben a vevő elvárásai teljesülhetnek.

„A kiállítási érdeklődés óriási volt, jelenleg nagyon sokan várnak a pályázatok kiírására, amint azok megjelennek, hatásuk az értékesítésben is megmutatkozik” – összegezte kiállítási benyomásait a ZTR Agro Kft. ügyvezetője.

(Csomós Éva – Agrofórum Online – Fotó: Gribek Tímea)

Csökkentek a Rába értékesítései a mezőgazdasági szegmensben

2019. november 14. 16:47

A mezőgazdasági szegmenset illetően a Rába termékei iránti kereslet nem érte el a 2018 I-III. negyedéves szintet, a kereslet csökkenés 16,0 százalékot ért el.

Massey Ferguson koncepció a közeljövőből – így ünnepli a Massey Ferguson a Holdraszállás 50. évfordulóját!

2019. november 14. 07:33

A Massey Ferguson egy különleges koncepciótraktorral ünnepelte az első Holdraszállás 50. évfordulóját. A fehér színre festett traktor egy 200-250 LE-s erőgép méretében mutatta meg, hogy gondolja az MF a következő 10 év technológiáját és formatervét.

Bemutatkozik az Aston Martin DBX - belső tere először látható

2019. november 12. 06:37

Miközben a DBX belső filozófiájának központi szereplője a vezető, a modell minden egyes részletét úgy alakították ki a fejlesztők, hogy az a lehető legsokoldalúbb teljesítményt nyújtsa, legyen szó sport célú vagy családos felhasználásról.

E-Control Mobile alkalmazással kalibrálható Väderstad vetőgépek

2019. november 11. 14:50

Mivel az okostelefon vezeték nélkül kapcsolódik a Väderstad vetőgéphez, a gép kezelője szabadon mozoghat a gép körül a kalibrálás közben.

Öt új, bőtermő szójafajta követheti a Pannon régió díjnyertes vetőmagját

2019. február 11. 06:52

A következő két évben még legalább öt olyan szójafajtával készül a Mauthner csoport, ami hasonlóan nagy visszhangot kelt, mint az Agelica vagy az Atacama.

Az MKB Csoport két tagja is az AgrárgépShow-n

2018. január 23. 09:25

A HUNGEXPO-n megrendezésre kerülő Agrárgépshow 2018 az év legnagyobb hazai agráripari kiállítása, ezért az MKB Pénzügyi Csoport számára kiemelten fontos, hogy teljes agrárportfoliójával képviselje magát az eseményen.

Nem volt az AGROmashEXPO-n? Megmutatjuk képeken!

2019. január 25. 16:24

Közel 350 hazai és külföldi cég vonultatta fel termékeit, gépeit, szolgáltatásait az idei AGROmashEXPO-n és AgrárgépShow-n.

Gépinfo Képgaléria

Élőben jelentkeztünk az AGROmashEXPO első napjáról

2018. január 24. 21:17

Január 24-én megnyitotta kapuit az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás a HUNGEXPO területén, ahonnan az Agrofórum többször is élőben jelentkezett Facebook oldalán.