Gépinfo
Gépinfo

A világ legmodernebb kombájngyártó egysége magasabb fokozatba kapcsol

A világ legmodernebb kombájngyártó egysége magasabb fokozatba kapcsol

CLAAS Sajtóközlemény

Az népszerű mezőgazdasági gépeket kínáló CLAAS mintegy 44 millió eurós beruházást hajtott végre a kombjánok gyártása terén világszinten jelenleg legmodernebbnek tekinthető üzemegységében, Harsewinkel területén. A fejlesztés a SynPro 2020 projekt keretében valósul meg. A legújabb gyártástechnológiai és logisztikai megoldások segítségével két modellcsalád gyártása valósulhat meg egyetlen gyártósoron, a specifikációk eddig példátlan szintű variálhatósága mellett.

Az akár 15 000 különféle alkatrészből felépülő betakarítógépek a legbonyolultabb konstrukciók közé tartoznak a mezőgazdasági gépek palettáján. A gyártástervezés, az alkatrészlogisztika, valamint a fődarabok gyártása és a gépek összeszerelése ennek megfelelően rendkívüli kihívásokat tartogat, különösen akkor, ha a típusok számos eltérő funkcióval, valamint választható extrák széles körével rendelkeznek. Szerencsére Harsewinkelben a SynPro 2020 projekt keretében alapoktól újratervezett és felépített, TRION és LEXION kombájnokat összeszerelő üzemegység pontosan erre nyújt lehetőséget: páratlan variációs lehetőségek és rendkívül rugalmas gyártás, mindez minőségi kompromisszumok nélkül, korszerű környezetben, környezetkímélő CO2 megtakarítással.

Változatosabb, mint valaha: felkészítve a jövőre

Egészen a 2021-es évig a betakarítógépek két soron készültek Harsewinkelben. Azonban a gyártóüzem egyre inkább elérte a kapacitások határait, mivel a géptípusok egyre nagyobbak és gazdagabban felszereltek lettek. Csak egyetlen példa: a két régi összeszerelő csarnok 1952-ben és 1958-ban épült, belmagasságuk pedig mindössze 4,2 méter és 6 méter közé esett. Ilyen térméretek közt nem volt lehetőség a LEXION csúcsmodelleken a magtartályok funkcionális tesztelésére. Emellett a TRION gépcsalád 2021-es bevezetésével új megközelítésre volt szükség: a az üzemnek több kombájnt kellett készítenie naponta, valamint nagyobb számú egyező alkatrész mellett többféle modell gyártására kellett berendezkednie. Napjainkban a 44 millió euró értékű beruházásnak köszönhetően több mint 30 kombájntípus gyártására van lehetőség, egyetlen gyártósoron. A rekordidő alatt elkészült új csarnok 15 000 négyzetméteren terül el, belmagassága pedig eléri a 14 métert. A régi épületrészek elbontása

és az új egység felépítése mindössze 22 hetet vett igénybe. És ez nem minden: LED technológia segítségével a nap minden szakaszában világos, szinte a természetes megvilágítással egyező beltéri fényt alakítottak ki. Egy új, hat tonnás szellőzőrendszer óránként 80 000 köbméter levegőt mozgat meg az épületben, kellemes környezetet teremtve a bent dolgozóknak egész évben. Az új csarnok önmagában évente 470 tonna megtakarítást jelent CO2 kibocsátás terén, a hatékony energiakezelésnek, a kiváló szigetelésnek a LED fényforrásoknak köszönhetően. A dolgozók számára új közösségi terek készültek, valamint a gyártástervezéshez és logisztikához kapcsolódó irodai munkahelyek is új berendezést kaptak. A betakarítógépek immár csendesen haladnak végig a teljes gyártósoron és a tesztrészlegen is, az elektromos meghajtású automatikus anyagmozgató egységes segítségével (AGV). A fejlesztések kombinációja motiváló környeztet biztosít, mely maximális koncentrációt tesz lehetővé munka közben, ez pedig a jól ismert CLAAS minőség egyik záloga.

Az intézkedések máris évi 470 tonna CO2-megtakarítást eredményeztek.

Kompromisszumok nélküli minőség: Az utolsó csavarig megtervezve és dokumentálva

A változatos termékkör és a megnövelt termelés (akár naponta 28 kombájn készítése egyműszakos munkarendben) komoly követelményeket támasztott a munkaszervezés és az üzemen belüli logisztika terén is. Az alkatrészeket és modulokat „just-in-time” rendszerben szállítják a fő gyártósorra a kisebb alárendelt gyártósorokról az oldalágakon. A kisebb beszállítói alkatrészek a „szupermarket” területén találhatók, míg a nagyobb méretű komponenseket (például motorokat vagy tengelyeket) előkészítik az összeszerelésre és beérkezés után rövid időn belül a gépre kerülnek. Közvetlenül az új csarnok mellett zajlik a cséplőszerkezetek, másodlagos leválasztási egységek, magtartályok, ürítőcsigák, illetve az ehhez hasonló további komponensek szerkezeti elemeinek gyártási és festési ciklusa. Itt óramű pontossággal biztosítják a pontos alkatrészellátást. Ez nagyfokú tapasztalatot és fejlett IT rendszereket igényel, az összes gyártási folyamat valós idejű követése mellett.

A harsewinkeli üzemben (és a CLAAS valamennyi gyárában) mindenki a legjobb gyártási minőség eléréséért dolgozik a „csináld elsőre jól” szemlélet mellett, hogy hibátlan gépeket szállítsanak a minőségellenőrzési állomásra. Ettől függetlenül a 2020-ban beüzemelt hat darab ultramodern tesztpad hozza meg a végső ítéletet. Feladatuk nem merül ki az első átfogó minőségi ellenőrzésben, de részt vesznek a beüzemelés első lépéseiben is. Áttekintik valamennyi mechanikus, hidraulikus és elektronikus funkciót, biztosítva a gépek tökéletes működését, még az olyan funkciók esetében is, mint a CEMOS, CEBIS, CEMIS 1200, GPS PILOT és TELEMATICS.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új Kubota forgóborona: magágyat készít, és akár vet is, nincs előtte akadály

2024. július 11. 14:40

A Kubota PH3001F széria rengeteg beállítási lehetőséget biztosít a kezelő számára, hogy az adott körülményekhez optimális módon igazodhasson.

Tizennégy százalékos pluszban a pickup-piac

2024. július 11. 09:10

Az elmúlt hónapban 14 644 jármű kapott rendszámot az előző kategóriákban. 2022. júniushoz képest 31 százalékos pluszt mutatnak az adatok.

Régi ekemárka tér vissza, megpróbálnak árral szemben úszni

2024. július 9. 15:40

Az Överum Industries AB független ekegyártóként folytatja a termelést, de legalább egy évig még a New Holland nevet viselik a munkagépek.

Sokkolta az üzleti világot a két nagy traktorgyártó szakítása

2024. július 5. 16:10

Az amerikai AGCO csoport a TAFE részvényeinek 21 százalékát birtokolva kapcsolódott az indiai óriásvállalathoz.

A traktorok, kombájnok és aratógépek ára 7 százalékkal emelkedik

2021. május 24. 10:19

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója, a Deere & Co az év hátralévő részében arra számít, hogy az ellátási lánc nyomása erősödni fog.

Az első fotók a Massey Ferguson IDEAL kombájnról

2018. július 23. 14:18

A vadonatúj MF IDEAL kombájn első szántóföldi próbája a napokban zajlik Csehországban. Ez a legelső alkalom arra, hogy a rotoros „fekete kombájn“ tudását a gyakorlatban is meg lehessen tapasztalni Közép-Európában.

Gépinfo Képgaléria

Több mint 180 milliárd forintot költöttek tavaly új mezőgazdasági gépekre

2020. március 22. 13:37

A jelentés szerint a gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ez adja a mezőgazdasági gépberuházás összértékének 56 százalékát.

Prémium kényelem a fülkében és élvonalbeli betakarítási technológia

2024. június 15. 10:10

Az újdonságok a T5 400 masszív, 305 LE maximális teljesítményű, 6,8 literes motorjától a zászlóshajónak számító T6 800 modell 466 LE-s, 9 literes JD9X motorjáig kínálnak eltérő teljesítményszinteket.