Gépinfo
Gépinfo

Drón védi a levegőből az áfonyaültetvényt

Drón védi a levegőből az áfonyaültetvényt

Agrofórum Online

Madárijesztő a levegőből: Németországban az egyik legnagyobb áfonya-ültetvényt újabban egy sas alakú drónnal védik a falánk seregélyektől.

A ragadozó madár formájú drón a 100-300 egyedből álló madárrajokra nagy hatással van. A seregélyek a drónt nem tudják megkülönböztetni egy sastól – mondta a drónért felelős, agrártudományokat hallgató Martin Hörhold. A 29 éves fiatalember a kereken 1000 euró értékű készüléket általában egyszer reggel és egyszer délután vagy este repteti meg a 21 hektáros ültetvény felett, ha nem esik az eső.

A francia gyártmányú pilóta nélküli repülőgép maximum 80 km/h sebességgel tud 45 percen keresztül folyamatosan körözni. A hangosan zúgó drónt Hörhold leginkább a seregélyrajok fölé irányítja. A madarak kikerülik a drónt és a rajok feloszlanak; ez kb. úgy néz ki, mint amikor a nagy halrajok kitérnek a cápák elől – mondja a szakember. Végül a seregélyek a környező erdőkbe menekülnek.

A módszer az ültetvények tulajdonosának sok pénzt takarít meg. – Szeptemberben 50-60 tonna áfonyát takarítunk be. Egy jobb évben akár 100 tonna is lehet a termés, de a seregélyek eddig kb. 15 tonna áfonyát csipkedtek le – nyilatkozta Toni Jaschinski üzletágvezető. A korábbi éves veszteséget kb. 75.000 -100.000 euróra becsüli.

Marti Hörhold a seregélyeket először csak hangos futkározással ijesztette el, majd sárkánnyal, a madárijesztők áthelyezésével, végül hangos ágyúdörrenésekkel. Ez segített úgy egy hétig, aztán a madarak hozzászoktak, ugyanakkor a szomszédok mérgelődtek a robbanások miatt. A drón ezzel szemben jó hatásfokkal működik a seregélyeknél.

(Agrofórum Online – DPA)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Metánüzemű traktor: 1000 óránként 7 millió forintos megtakarítás

2024. május 27. 16:10

A New Holland T6 Methane traktor gázolaj helyett CNG-vel, sűrített földgázzal üzemel. Kiszámolták, megtérül-e a metán mint alternatív üzemanyag.

Álom és valóság határán a Lexus legkisebb szabadidőjárműve

2024. május 27. 11:10

A legkisebb Lexus, az LBX köré három alkotóművész álmodott fantáziavilágot, amely kifejezi a crossover fiatalos stílusát.

Bombahír: új kézbe kerül a Monosem márka Magyarországon!

2024. május 25. 10:10

A KITE Zrt. veszi át a francia Monosem márka hivatalos magyarországi képviseletét idén nyártól.

Szárazabb körülményekhez fejlesztett új kapás vetőgépeket a Horsch

2024. május 24. 14:10

A kapás vetőgépek szortimentjének bővítését azzal indokolták, hogy a klímaváltozás miatt meghosszabbodtak a szárazabb periódusok.

Felértékelődik a drónok szerepe a gazdaságokban

2020. március 28. 09:47

A felvételek elkészítése után hatékony szoftverek sora áll rendelkezésre, hogy pontosan be lehessen azonosítani a kártevőket és kórokozókat. Így azonnali, célzott lépéseket tehetünk a kezelés érdekében.

Csúsznak a drónokkal kapcsolatos uniós előírások

2020. június 7. 08:36

A drónalapú szolgáltatásokkal jelentős mértékben növelhető a vállalatok innovációs szintje, költséghatékonysága, hozzáadott értéke, ezek által pedig értékteremtő, gazdaságélénkítő képességeik is.

A dróntechnológia új módszerrel küzd a gyomok ellen

2023. június 6. 12:45

Mivel a gazdálkodók a gyomnövények gyomirtó szerekkel szembeni növekvő rezisztenciájával küzdenek, ezért az új talajművelési eljárások korszerűbb módszereket kínálnak a gyomnövények elleni küzdelemhez.

Távérzékelés az AgroFIELD programban

2018. március 13. 15:05

A táblákról származó adatsorok értelmezéséhez elengedhetetlen a térinformatika alkalmazása.