Gépinfo
Gépinfo

Ez a kiállítás erődemonstráció – Megnyílt a 2015-ös AGROmashEXPO (+KÉPEK)

Ez a kiállítás erődemonstráció – Megnyílt a 2015-ös AGROmashEXPO (+KÉPEK)

Agrofórum Online

"A mezőgazdaság ma sikerágazat, ez a kiállítás pedig egyfajta erődemonstráció, hiszen mindenki itt van, aki számít."

– Tavaly hazánkban az évtized legnagyobb volumenű mezőgazdasági gépértékesítése valósult meg, a hazai géppiac növekedése pedig magasan meghaladta a világátlagot – mondta Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerda délelőtt a 33. AGROmash EXPO és az V. AgrárgépShow megnyitóján tartott beszédében.

AGROmashEXPO teljes képgaléria >>>

Az agrárágazat csúcsrendezvényének számító nemzetközi kiállítás idén is számos újdonsággal segíti a felszálló ágban lévő mezőgazdaságot.

A mintegy 300 kiállítóval 2015. január 28-31. között a Hungexpo 36 000 m2-es vásárterületén lévő 33. AGROmash EXPO és az V. AgrárgépShow méltán számít az ország legnagyobb, leglátogatottabb és leglátványosabb mezőgazdasági szakkiállításának. A piacvezető cégek, márkák és a kisebb vállalkozások mellett a hazai gépforgalmazók színe-javát felvonultató agrárágazati csúcsrendezvénnyel egyidejűleg a Magyar Kert valamint a Szőlészet és Pincészet kiállítása is látogatható.

– Sokan érzik szívügyüknek a mezőgazdaságot ma Magyarországon. Nincs miért szerénykednünk: a nagyok találkozója ez, a legnagyobb rendezvényen – hangoztatta a január 28-án tartott megnyitón az AgrárgépShow házigazdája, Ganczer Gábor, kinek megállapítása szerint „A mezőgazdaság ma sikerágazat, ez a kiállítás pedig egyfajta erődemonstráció, hiszen mindenki itt van, aki számít.” A kiállítás szervezőjeként Ganczer Gábor úgy látja, hogy az elmúlt évek során gyökeres változások mennek végbe az agrárium terén, aminek megragadása és prezentálása a kiállítás feladata. „A korszerű mezőgazdaságot a technológiai ugrás jellemzi.” A szakértők által emlegetett „okos agrárium” ma már hatékonyabban, kisebb költséggel és nagyobb terméshozammal dolgozik. „A  jövő gazdálkodásának kulcsát mutatják be ebben a négy napban.” – mondta zárásként.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a gépértékesítés növekedésére hívta fel a figyelmet: Az elmúlt esztendőben hazánkban az évtized legnagyobb volumenű mezőgazdasági gépértékesítése valósult meg, a hazai géppiac növekedése pedig magasan meghaladta a világátlagot. Míg a mezőgazdasági gépgyártás és értékesítés fejlődése világviszonylatban 3%-ra becsülhető, addig Magyarországon a növekedés mértéke elérte a 60%-ot, a géppiac pedig a 125 milliárd forintot. Az előző évhez képest jelentősen nőtt az értékesített traktorok száma, 2014. január-szeptember között a haza gazdálkodók 2900 db traktort vettek, vagyis 1641 darabbal többet, mint egy évvel korábban. A legkelendőbbek a 200LE alattiak voltak, egyrészt azok, amik benne voltak az ATK-pályázatokban, valamint a 100LE fölötti, keskeny nyomtávú gyümölcs- és szőlészeti traktorok. A 90-140 LE teljesítménytartományban beszerzett típusok száma megháromszorozódott. Munkagépek közül jelentősen nőtt a szálas betakarítók, bálázók és az ültetvénypermetezők iránti kereslet. Ezekből 2014. szeptemberéig többet adtak el, mint azelőtt egész évben. Ültetvénypermetezőkből 523 db kelt el az egy évvel korábbi 91-el szemben, fűkaszákból és hengeres bálázókból is kétszeresére nőtt az eladott mennyiség.

Dr. Fazekas Sándor örvendetesnek találta, hogy a gazdálkodók fontosnak tartják a gépbeszerzést, kihasználva a rendelkezésükre álló beszerzési források nyújtotta lehetőségeket. Beszédében azt is megjegyezte, hogy a kedvezményes kamatozású hitelprogramok, valamint az állattenyésztési telepek korszerűsítésére és a kertészeti technológiai fejlesztésekre irányuló támogatások is jelentősen elősegítették a vásárlást. „A jövőben az elöregedett gépek cseréje, valamint a termelés fejlesztése határozza meg a mezőgazdasági géppiac alakulását” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a beszerzésen túl a ma már szinte az űrtechnikával vetekedő gépek működtetéséhez a megfelelő műszaki szaktudás is elengedhetetlen.

– A mezőgazdasági gépészet egy hosszú távú, biztos megélhetést nyújtó, változatos munkát kínáló terület – ezt már Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke jegyezte meg, aki a technológiai fejlesztések és géptámogatási lehetőségek kapcsán azt is megállapította, hogy a magyar agrárium akkor lesz versenyképes, ha a magyar gazdák is világszínvonalú gépeken, képzett gépkezelőkkel dolgoznak. Ennek érdekében idén 4 millió Ft-ot fordítottak arra, hogy a mezőgazdasági képzésben részt vevők közel 25 tanintézmény több mint 1500 tanulója, valamint 200 egyetemista díjtalanul látogathatja a rendezvényt. „Egy tavalyi tanulmány szerint a szakmák több mint fele húsz év múlva eltűnik, de esküvőszervezőre és mezőgépészre továbbra is szükség lesz” – jegyezte meg zárásként.

A hivatalos megnyitó részét képezte a szakmai szervezetek közötti informatikai fejlesztésre kiéleződő együttműködési szerződéseik aláírása, valamint a hazai és nemzetközi fejlesztések díjazására kiírt Termékverseny Pályázat eredményhirdetése, melynek idén 41 díjazottja volt.

(Csomós Éva – Agrofórum Online)

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Folytatódik a traktorpiac lejtmenete

2019. december 4. 11:17

Csalóka, hogy a tizenegy hónap összesített adata pluszt mutat, mert az alapvetően még az első három hónap 24, 34 és 18 százalékos éves alapú növekedésének tudható be.

Tizennyolc százalékos mínuszban a mezőgazdasági pótkocsi-piac

2019. december 4. 09:33

Idén eddig összesen 1327 mezőgazdasági pótkocsit adtak el, ami 18 százalékos mínusz éves alapon, a kétéves adatokkal összehasonlítva 2,5 százalékos a bővülés a 11 teljes hónap adatit vizsgálva.

Tovább bővült a mezőgazdasági gépek piaca

2019. december 2. 12:17

A mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 69 százalékát 10 cég adta az első kilenc hónapban.

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

2019. január 13. 08:59

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

AGROmashEXPO, AgrárgépShow 2020 - Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj pályázat

2019. november 18. 18:47

2019. október 30-án indult az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny. A nevező cégek 2019. november 21-ig tölthetik fel pályázataikat a www.termekfejlesztesidij.hu oldalra.

Lemken újdonságok az AgrárgépShow-n - Rubin 10 rövidtárcsa és Diamant 16 eke

2019. február 3. 15:58

A Lemken 2019-ben is bemutatta Budapesten a legújabb talajművelő gépeit. Az ősszel Franciaországban debütáló eszközöket a magyar gazdálkodók az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon járhatták körbe.

Világítótorony a gazdáknak - Fliegl Tracker járműfelismerő rendszer

2018. január 23. 18:18

A Fliegl adathordozók a nyomonkövetés mellett a biztonságot is növelik a betakarítás csúcsidejében.