Gépinfo
Gépinfo

Hihetetlen csöndet teremt a Krone fejlesztése a traktorkezelő feje körül

Hihetetlen csöndet teremt a Krone fejlesztése a traktorkezelő feje körül

Agrofórum Online

Futurisztikus megoldást mutatott be a német Krone a hamburgi recalm céggel együttműködve. Fejlesztésük révén 20–30 cm átmérőjű csendes zóna jön létre a traktorkezelő feje körül.

A traktorok és kombájnok fülkéjének komfortját nagyban emeli a megfelelő zajszigetelés. Érthetően, hiszen a tartós zajhatás nemcsak a kezelő gyorsabb kifáradásához vezet, de akár tartós egészségkárosodást is okozhat.

A modern vezetőfülkékben a beépített zajszigetelő elemek, burkolatok, a belső felületek párnázása révén a kezelőt nem éri 70-74 dB(A) hangnyomásszintnél nagyobb zaj. Ez alkalmas arra, hogy a benne lévő személy telefonálhasson, rádiót hallgasson, vagyis igazán kényelmes körülmények között végezhesse a munkáját.

Az utóbbi idők egyik fontos fejlesztése volt ezen a téren a Massey Ferguson traktorok speciális, úgynevezett Protect U kialakítása, amely nemcsak a zajt csökkenti, de a hőt és a vibrációt is. Bizonyos modelleknél a fülke és a motorháztető között 24 cm-es, egészen látványosan nagy légrés található, amely elnyeri a zajt, hőt és vibrációt, így képes a fülke csupán 68 dB zajszintet produkálni.

Most pedig a német Krone rukkolt elő egy érdekes fejlesztéssel, amely szintén a fülke nagyobb csendjét szolgálja. Partnerként a hamburgi székhelyű recalm céget választották ehhez, amely kifejezetten akusztikai megoldásokra szakosodott.

Aktív zajszűrő technológiája az Ancor nevet viseli, és magasabb szintet képvisel nemcsak a zajcsökkentésben, de a szórakoztatásban és kommunikációban is. Az utólag is beépíthető rendszer a fejtámaszban kap helyet, és hangszórók, valamint mikrofonok kombinációjából áll.

A mikrofonok a környezeti zajokat rögzítik, míg a hangszórók ellenfázisú hangjeleket bocsátanak ki. A hanghullámok kioltják egymást, az alacsony frekvenciájú, zavaró hangokat a rendszer elnyomja, a „hasznos” hangokat (például az emberi beszédet, zenét, figyelmeztető jelzéseket) viszont kiemeli.

Az Ancor rendszer a tesztek szerint még a szántóföldön végzett munkák alatt is 20–30 cm átmérőjű csendes zónát hoz létre a kezelő feje körül. Ez mindenképpen futurisztikus megoldás, és alighanem a jövő vezetőkabinjainak mintájául szolgál.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Qarry, az új elektromos áruszállító

2024. április 21. 08:10

A gyümölcsök és zöldségek szállítása egy étterembe vagy üzletbe a városközpontban gyakran elég körülményes, drága és nehézkes. Lorenzo Engelen és csapata kidolgozott egy praktikus megoldást: a Qarryt.

Ők nyerték a Fliegl Abda Kft. év kereskedői díját – Rekorderedmények a mezőgazdasági eszközök értékesítésében

2024. április 18. 16:10

A Fliegl Abda Kft. minden évben fontosnak tartja, hogy kiemelje és díjazza legeredményesebb kereskedőinek a munkáját. Közel tíz éve támogatása jeléül minden évben egy saját kivitelezésű díjjal és egy oklevéllel teszi eme közösen elért sikert emlékezetessé.

Átadásra került az 1000. eladott Tempo Magyarországon!

2024. április 18. 14:10

A Väderstad magyarországi leányvállalata egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. Az 1000. Carrier, majd 1000. Rapid és a 6000. Magyarországon értékesített Väderstad munkagép után, 2024. április 4-én ünnepélyesen átadta a Magyarországon értékesített 1000. Tempo szemenkénti vetőgépet, mely egy 750 mm-es sortávú, 12 soros Tempo L.

Ilyen lesz a debreceni BMW!

2024. április 17. 13:10

A BMW Group új tanulmányautója első ízben enged betekintést a Neue Klasse modellgeneráció SAV karosszériaváltozatába.