Gépinfo
Gépinfo

Jó évet zárt az európai traktorpiac

Jó évet zárt az európai traktorpiac

CEMA

A CEMA (www.cema-agri.org) az európai mezőgazdasági gépgyártást reprezentáló szövetség. A 10 nemzeti szövetségből álló hálózatban a nagy multinacionális, valamint a kis- és közepes gépgyártó cégek egyaránt megtalálhatók. A CEMA több mint 4500 gyártó vállalatot képvisel, amelyek 450-nél több géptípust gyártanak, több mint 28 milliárd euró értékben. A mezőgépgyártó szektorban 135 000 alkalmazott dolgozik közvetlenül, további 125 000 pedig a forgalmazásban és a vevőszolgálatban.

A mezőgépgyártók európai szövetségének meghatározó szerepe van a mezőgépfejlesztésre és gyártásra. Az időszakonként megjelenő előrejelzései és állásfoglalásai útmutatóként szolgálnak nemcsak a tagszervezeteinek, hanem az egész mezőgépiparnak. A hazai mezőgépgyártó szövetség, a MEGOSZ nem tagja a CEMA-nak, ezért célszerűnek és szükségesnek tartjuk, hogy rovatunkban időnként hírt adjunk a nemzetközi szervezet történéseiről.

2017-ben 161 235 traktoreladást regisztráltak Európa 30 országában 1. Ez azt jelenti, hogy az európai traktorpiac 12,8%-os növekedést ért el a 2016-os magas szinthez képest 2.

A tavalyi növekedés elsősorban a kiugró decemberi eladásoknak köszönhető. Addig ugyanis csak az 50 LE alatti teljesítménykategória mutatott kismértékű növekedést, míg az afölötti kategória stabil maradt. A decemberi csúcsot is az 50 LE alatti forgalom 38,41%-os növekedése hozta, mert az 50 LE feletti teljesítménykategória csupán 6,45%-kal emelkedett.

A decemberi változások oka az EU törvények módosítása

A decemberi csúcs fő okozói azok a műszaki követelmények, amelyek a 2018. január elseje után forgalomba kerülő traktorokra vonatkoznak. A változást hozó új követelmények a fékezést és a világítást befolyásolják. Azokat a traktorokat, amelyek ezeket a követelményeket nem képesek kielégíteni, igyekeztek még a határidő előtt forgalomba hozni. Mindez azt jelenti, hogy a nagy eladások 2018 első hónapjaiban már nem fognak megismétlődni. Az egyes traktorkategóriák forgalomnövekedését elemezve az látható, hogy az eladások szinte mindenhol nőttek. Ez alól csupán a 100-150 LE-s kategória kivétel , ahol némi csökkenést tapasztalhattunk. A legnagyobb teljesítményű, 300 LE feletti kategória viszont nem mutatott változást.

2017-ben a legtöbb országban növekedést tapasztaltak

2017-ben a CEMA tagországok mindegyikében volt növekedés, de eltérő mértékben, a legkisebb, 5,7% Spanyolországban, a legnagyobb, 22,9 % Dániában. A francia piac viszont ellentételesen változott, mivel ott 2,2%-os csökkenést tapasztaltak.

A decemberi hirtelen változástól eltekintve is pozitív képet mutat a traktor piac. Az év első  háromnegyedében mindenhol növekedés látható az előző évhez képest, kivételt képez a francia, német és osztrák piac.

A teljes mezőgazdasági gépforgalom – beleértve a kombájnokat, permetező gépeket, bálázókat és a fűkaszákat – pozitív tapasztalatokat jelez.

A francia piac 2017 első szemeszterében csökkenést mutatott, amely viszont lényegesen megváltozott a második szemeszterben, és végül a teljes mezőgépforgalom 2,1%-kal nőtt.

A német mezőgazdasági géppiac 2017-ben megközelítőleg 9%-kal növekedett, amelyet elsősorban a traktoreladások eredményeztek. A többi mezőgépeladás alig változott.

Olaszországban a mezőgazdasági gépforgalom 2017-ben szintén növekedett, amelyet részben az EU támogatások és a hazai pénzügyi alapok segítettek.

Az Egyesült Királyság piaca 2017-ben növekedést mutatott a mezőgépek számos szegmensében, kivételt a permetezők és a gabonvetőgépek jelentettek, vagyis összeségében a változások kedvezőek voltak. A Holland mezőgéppiac 2017-ben szintén meghaladta a 2016-os forgalmat.

Belgiumban a mezőgépforgalom általános visszaesése volt megfigyelhető. A kombájnok és bálázók eladása csökkent, a permetezőgépek, járvaszecskázók és fűkaszák eladásában viszont nem tapasztaltak lényeges változást.

A 2018. évi mezőgéppiac előrejelzései pozitív képet mutatnak

A CEMA Barometer és a CEMA tagság gazdasági szakértői szerint 2018-ban további piac növekedés várható. A francia, a német, a belga, az olasz és az angliai szakértők saját országukban a mezőgéppiac kismértékű növekedésére számítanak.

A pozitív trendet a legfrisebb CEMA Barometer index is megerősíti, mivel hónapok óta növekedést mutat, és 2009 óta a legmagasabb értéket érte el.

*

(1) A felmérés az EU28 országát (kivéve Bulgária, Ciprus, Málta, Románia), továbbá Bosznia-Hercegovinát, Izlandot, Moldáviát, Norvégiát, Szerbia&Montenegrót és Svájcot foglalja magába.

(2) Ez a traktorregisztráció viszonylag magas, ha a CEMA hálózat összes országát (Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország, Törökország, Egyesült Királyság) vesszük figyelembe. Ha viszont Törökországot kivesszük, akkor az EU országokban a regisztráció alacsony.

5 év ajándék garancia a Massey Fergusontól!

2019. augusztus 13. 13:12

Minden Massey Ferguson erőgépet a legjobb minőségben terveznek és gyártanak. Megbízható, és soha nem hagyja cserben. Gyári akció keretein belül most öt év garanciát kaphat ajándékba – teljesen díjmentesen!

Itt az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadása

2019. augusztus 11. 12:03

A Toyota szabad utat engedett az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadásának, és limitált szériában kereskedelmi forgalomba hozta a Hilux GR Sportot.

Audi SQ8 TDI: a legerősebb dízel erőforrás az európai piacon

2019. augusztus 11. 06:45

Az Audi SQ8 TDI modellben dolgozó biturbó V8-as erőforrás a legerősebb aggregát az európai piacon. Elképesztő ereje mellé nagyfokú gazdaságosság párosul, amelyet a legkorszerűbb megoldások egész sora tesz teljessé.

Három hónap után magára talált mezőgazdasági pótkocsipiac

2019. augusztus 10. 08:03

Júliusban is a március óta piacvezető Fliegl nyerte az eladási versenyt, 43 darabbal és 18 százalékos piaci részesedéssel végeztek az élen.

Nem volt necces! - Veterán traktorra ült a teniszcsillag

2018. október 23. 08:52

A kaliforniai Laguna Seca Raceway-en tartott Porsche-versenyautó találkozón az ötszörös Grand Slam-győztes, olimpiai ezüstérmes Sarapova meglovagolt egy Porshe Junior traktort, amely igazi ritkaságnak számít.

A 25. John Deere traktor – Márkahűség mesterfokon

2018. június 23. 08:01

Kozsuch Kornél 1994 óta gazdálkodik Kondoroson. A mezőgazdaság szeretetét az édesapjától örökölte, de a zöld sárga szerelem már a saját szívéből fakad. A napokban vette át családja körében a 25. John Deere traktorát a KITE Zrt. vezetőségétől.

Három modellel bővíti MF 3700-as traktorszériáját a Massey Ferguson

2019. május 18. 14:26

Az új 75, 85 és 95 LE teljesítményű MF 3700 AL verziók, most a kompakt szegmensben gazdálkodók igényeit elégítik ki, akik egy szőlőstraktornál robusztusabb, szélesebb és nagyobb teljesítményű gépet keresnek, de nincs szükségük nagy szántóföldi traktorra.

A New Holland feljött a második helyre a traktorpiacon

2019. augusztus 9. 11:03

A júliusi versenyt is a John Deere nyerte, 74 darabot adtak el, ami 25 százalékos piaci részesedésnek felel meg.