Gépinfo
Gépinfo

Jó évet zárt az európai traktorpiac

Jó évet zárt az európai traktorpiac

CEMA

A CEMA (www.cema-agri.org) az európai mezőgazdasági gépgyártást reprezentáló szövetség. A 10 nemzeti szövetségből álló hálózatban a nagy multinacionális, valamint a kis- és közepes gépgyártó cégek egyaránt megtalálhatók. A CEMA több mint 4500 gyártó vállalatot képvisel, amelyek 450-nél több géptípust gyártanak, több mint 28 milliárd euró értékben. A mezőgépgyártó szektorban 135 000 alkalmazott dolgozik közvetlenül, további 125 000 pedig a forgalmazásban és a vevőszolgálatban.

A mezőgépgyártók európai szövetségének meghatározó szerepe van a mezőgépfejlesztésre és gyártásra. Az időszakonként megjelenő előrejelzései és állásfoglalásai útmutatóként szolgálnak nemcsak a tagszervezeteinek, hanem az egész mezőgépiparnak. A hazai mezőgépgyártó szövetség, a MEGOSZ nem tagja a CEMA-nak, ezért célszerűnek és szükségesnek tartjuk, hogy rovatunkban időnként hírt adjunk a nemzetközi szervezet történéseiről.

2017-ben 161 235 traktoreladást regisztráltak Európa 30 országában 1. Ez azt jelenti, hogy az európai traktorpiac 12,8%-os növekedést ért el a 2016-os magas szinthez képest 2.

A tavalyi növekedés elsősorban a kiugró decemberi eladásoknak köszönhető. Addig ugyanis csak az 50 LE alatti teljesítménykategória mutatott kismértékű növekedést, míg az afölötti kategória stabil maradt. A decemberi csúcsot is az 50 LE alatti forgalom 38,41%-os növekedése hozta, mert az 50 LE feletti teljesítménykategória csupán 6,45%-kal emelkedett.

A decemberi változások oka az EU törvények módosítása

A decemberi csúcs fő okozói azok a műszaki követelmények, amelyek a 2018. január elseje után forgalomba kerülő traktorokra vonatkoznak. A változást hozó új követelmények a fékezést és a világítást befolyásolják. Azokat a traktorokat, amelyek ezeket a követelményeket nem képesek kielégíteni, igyekeztek még a határidő előtt forgalomba hozni. Mindez azt jelenti, hogy a nagy eladások 2018 első hónapjaiban már nem fognak megismétlődni. Az egyes traktorkategóriák forgalomnövekedését elemezve az látható, hogy az eladások szinte mindenhol nőttek. Ez alól csupán a 100-150 LE-s kategória kivétel , ahol némi csökkenést tapasztalhattunk. A legnagyobb teljesítményű, 300 LE feletti kategória viszont nem mutatott változást.

2017-ben a legtöbb országban növekedést tapasztaltak

2017-ben a CEMA tagországok mindegyikében volt növekedés, de eltérő mértékben, a legkisebb, 5,7% Spanyolországban, a legnagyobb, 22,9 % Dániában. A francia piac viszont ellentételesen változott, mivel ott 2,2%-os csökkenést tapasztaltak.

A decemberi hirtelen változástól eltekintve is pozitív képet mutat a traktor piac. Az év első  háromnegyedében mindenhol növekedés látható az előző évhez képest, kivételt képez a francia, német és osztrák piac.

A teljes mezőgazdasági gépforgalom – beleértve a kombájnokat, permetező gépeket, bálázókat és a fűkaszákat – pozitív tapasztalatokat jelez.

A francia piac 2017 első szemeszterében csökkenést mutatott, amely viszont lényegesen megváltozott a második szemeszterben, és végül a teljes mezőgépforgalom 2,1%-kal nőtt.

A német mezőgazdasági géppiac 2017-ben megközelítőleg 9%-kal növekedett, amelyet elsősorban a traktoreladások eredményeztek. A többi mezőgépeladás alig változott.

Olaszországban a mezőgazdasági gépforgalom 2017-ben szintén növekedett, amelyet részben az EU támogatások és a hazai pénzügyi alapok segítettek.

Az Egyesült Királyság piaca 2017-ben növekedést mutatott a mezőgépek számos szegmensében, kivételt a permetezők és a gabonvetőgépek jelentettek, vagyis összeségében a változások kedvezőek voltak. A Holland mezőgéppiac 2017-ben szintén meghaladta a 2016-os forgalmat.

Belgiumban a mezőgépforgalom általános visszaesése volt megfigyelhető. A kombájnok és bálázók eladása csökkent, a permetezőgépek, járvaszecskázók és fűkaszák eladásában viszont nem tapasztaltak lényeges változást.

A 2018. évi mezőgéppiac előrejelzései pozitív képet mutatnak

A CEMA Barometer és a CEMA tagság gazdasági szakértői szerint 2018-ban további piac növekedés várható. A francia, a német, a belga, az olasz és az angliai szakértők saját országukban a mezőgéppiac kismértékű növekedésére számítanak.

A pozitív trendet a legfrisebb CEMA Barometer index is megerősíti, mivel hónapok óta növekedést mutat, és 2009 óta a legmagasabb értéket érte el.

*

(1) A felmérés az EU28 országát (kivéve Bulgária, Ciprus, Málta, Románia), továbbá Bosznia-Hercegovinát, Izlandot, Moldáviát, Norvégiát, Szerbia&Montenegrót és Svájcot foglalja magába.

(2) Ez a traktorregisztráció viszonylag magas, ha a CEMA hálózat összes országát (Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország, Törökország, Egyesült Királyság) vesszük figyelembe. Ha viszont Törökországot kivesszük, akkor az EU országokban a regisztráció alacsony.

Ismét olcsóbban tankolhatunk

2019. június 18. 11:37

A Mol 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI piaci forrásból.

5 díjat ért a HORSCH FarmingHeroes

2019. június 17. 10:38

A HORSCH a jelenleg is futó #FarmingHeroes kampányáért 5 jelentős nemzeti és nemzetközi díjat nyert.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

2019. június 12. 11:37

Az Egyesült Államokban és Kanadában a 40 lóerő alatti teljesítményű kétkerék-hajtású traktorok értékesítése 13 százalékkal bővült a teljes piacon, a Deere & Company ennél jobban növelte eladásait. A kombájnok piacán a cég szintén növelte eladásainak számát az első negyedévben.

Ritka és öreg traktorok lepték el Solymárt - élőben a helyszínről

2018. július 1. 13:33

A Solymári Traktor Találkozóról az Agrofórum élő videóban jelentkezett, amely során többek között egy felújított Bührer és Güldner traktort mutattunk be részletesen

Gépinfo Képgaléria Videó

Giugiaro design és német minőség, kell ennél több?

2018. október 2. 10:36

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha kijelentem, a mezőgazdasági technológiák fejlődése már régóta túlmutat a személyautókon.

Rekordforgalmat ért el tavaly a hazai mezőgéppiac

2019. március 21. 07:33

Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 175 milliárd forint (+15 százalék) értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2018-ban, miközben az alkatrészekre több mint 49 milliárd forintot fordítottak (+11 százalék).

Traktorpiac: növelte előnyét a John Deere

2019. március 6. 08:28

Az első két hónapban összesen már 363 traktort helyeztek forgalomba, ez 28,7 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Az első két hónap összesített márkasorrendjét a John Deere vezeti 48 darabbal, a Case és a New Holland előtt.