Gépinfo
Gépinfo

Kézmentes Hektár projekt – Főszerepben a csúcstechnológia

Kézmentes Hektár projekt – Főszerepben a csúcstechnológia

Szuperfarm

Különleges farmon kísérletezik ki a közeljövő mezőgazdaságát. A hároméves projekt főszereplői vezető nélküli traktorok, szenzorok és más csúcstechnológiai megoldások.

A Harper Adams Egyetem és egy precíziós mezőgazdasági cég (Precision Decisions, a Map of Ag) 2016-ban indult Kézmentes Hektár (HFHa) projektje komoly anyagi támogatást kapott az Innovate UK alaptól.

A gazdaságot azzal a céllal találták ki, hogy a világ első ember nélküli mezőgazdasági munkaterülete legyen – a traktorokon nem ül vezető, és a földeket sem járja agronómus. Két sikeres betakarítási cikluson vannak túl, több díjat nyertek, köztük a BBC-től is egyet.

A szintén hároméves folytatásba egy új partner, az ausztrál precíziós mezőgazdasági specialista Farmscan AG brit részlege is bekapcsolódott. A kezdeményezésnek a felsőoktatási intézmény közép-angliai (Shropshire) kampusza biztosít helyet.

„Ezúttal három különböző összekombinálható növényt termesztünk 35 hektáron. A megvalósíthatósági tanulmányban megjelentek a jövő gazdaságára vonatkozó elképzeléseink. Be akarjuk bizonyítani, hogy rendszereinkkel csökkenthető a talaj rongálása, és hajszálpontos alkalmazások kivitelezhetők” – nyilatkozta Jonathan Gill, az egyik kutató.

„A farmmal olyan problémákra is keressük a megoldást, mint a flotta-menedzsment vagy a rajban működő járművek logisztikája és navigálása” – magyarázza Martin Abell gépészmérnök.

A kisebb járművekben bíznak, ezért három kicsi traktort használnak: a saját Iseki-t, egy Class kombájnt és egy régebbi Sampo-t. Ezúttal nem a „tökéletes hektárban”, hanem valós élethelyzetekben gondolkoznak. Meg akarják valósítani, hogy több vezető nélküli jármű együtt dolgozzon ugyanazon a földterületen. A távolról folyamatosan megfigyelt gépeknek minden feladatot el kell végezniük, amelyeket egy átlagos gazdaságban nap, mint nap megtesznek. Mivel a megmunkálandó területek nem mindig függenek egybe, a földek közötti utakon, járatokon történő navigáció az egyik legizgalmasabb tevékenység.

A Precision Decisions a MiFarm platformon keresztül kezeli a járműveket és az adatokat, és a gazdaságot újítások tesztterepének szánják. Mihelyst készen állnak, bíztatják az érintett cégeket, hogy technológiáikat náluk próbálják és értékeljék ki.

„Örülünk, hogy a projekt a kampusz területén marad, mert így diákjaink is tanulhatnak belőle, közvetlen közelről figyelhetik a fejlődését, és láthatják, hogy mennyire dinamikus, innovatív a mai agrármérnöki munka” – mondta a felsőoktatási intézményben oktató Kit Franklin.

A projekt potenciális gazdasági hatásait külön csapat elemzi; a harmadik évben, a rendszer kiértékelésében farmerek is részt fognak venni.

Ismét olcsóbban tankolhatunk

2019. június 18. 11:37

A Mol 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI piaci forrásból.

5 díjat ért a HORSCH FarmingHeroes

2019. június 17. 10:38

A HORSCH a jelenleg is futó #FarmingHeroes kampányáért 5 jelentős nemzeti és nemzetközi díjat nyert.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).

Növelte eladásait a kombájnpiacon a John Deere Észak-Amerikában

2019. június 12. 11:37

Az Egyesült Államokban és Kanadában a 40 lóerő alatti teljesítményű kétkerék-hajtású traktorok értékesítése 13 százalékkal bővült a teljes piacon, a Deere & Company ennél jobban növelte eladásait. A kombájnok piacán a cég szintén növelte eladásainak számát az első negyedévben.

A nagy traktoros átverés - Nem létező erőgépet vett négyszázezerért

2018. május 13. 17:52

A nő egy internetes hirdetésben mezőgazdasági vontatót kínált eladásra 800.000 forintért, de az nem érkezett meg a vevőhöz.

A John Deere frissíti az 5M traktorcsalád tagjait

2018. április 5. 07:09

A John Deere 5M sorozat tagjai Európában a legnagyobb példányszámban értékesített traktortípusok egyike

Automatizált gépek? A CASE IH már a jövővel kísérletezik

2018. július 10. 05:27

A CASE IH elindította az Autonómia és Automatizálási Programját, amelynek részeként kutatásokat és kísérleteket kezdtek valós körülmények között.

Giugiaro design és német minőség, kell ennél több?

2018. október 2. 10:36

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha kijelentem, a mezőgazdasági technológiák fejlődése már régóta túlmutat a személyautókon.