Gépinfo
Gépinfo

Kézmentes Hektár projekt – Főszerepben a csúcstechnológia

Kézmentes Hektár projekt – Főszerepben a csúcstechnológia

Szuperfarm

Különleges farmon kísérletezik ki a közeljövő mezőgazdaságát. A hároméves projekt főszereplői vezető nélküli traktorok, szenzorok és más csúcstechnológiai megoldások.

A Harper Adams Egyetem és egy precíziós mezőgazdasági cég (Precision Decisions, a Map of Ag) 2016-ban indult Kézmentes Hektár (HFHa) projektje komoly anyagi támogatást kapott az Innovate UK alaptól.

A gazdaságot azzal a céllal találták ki, hogy a világ első ember nélküli mezőgazdasági munkaterülete legyen – a traktorokon nem ül vezető, és a földeket sem járja agronómus. Két sikeres betakarítási cikluson vannak túl, több díjat nyertek, köztük a BBC-től is egyet.

A szintén hároméves folytatásba egy új partner, az ausztrál precíziós mezőgazdasági specialista Farmscan AG brit részlege is bekapcsolódott. A kezdeményezésnek a felsőoktatási intézmény közép-angliai (Shropshire) kampusza biztosít helyet.

„Ezúttal három különböző összekombinálható növényt termesztünk 35 hektáron. A megvalósíthatósági tanulmányban megjelentek a jövő gazdaságára vonatkozó elképzeléseink. Be akarjuk bizonyítani, hogy rendszereinkkel csökkenthető a talaj rongálása, és hajszálpontos alkalmazások kivitelezhetők” – nyilatkozta Jonathan Gill, az egyik kutató.

„A farmmal olyan problémákra is keressük a megoldást, mint a flotta-menedzsment vagy a rajban működő járművek logisztikája és navigálása” – magyarázza Martin Abell gépészmérnök.

A kisebb járművekben bíznak, ezért három kicsi traktort használnak: a saját Iseki-t, egy Class kombájnt és egy régebbi Sampo-t. Ezúttal nem a „tökéletes hektárban”, hanem valós élethelyzetekben gondolkoznak. Meg akarják valósítani, hogy több vezető nélküli jármű együtt dolgozzon ugyanazon a földterületen. A távolról folyamatosan megfigyelt gépeknek minden feladatot el kell végezniük, amelyeket egy átlagos gazdaságban nap, mint nap megtesznek. Mivel a megmunkálandó területek nem mindig függenek egybe, a földek közötti utakon, járatokon történő navigáció az egyik legizgalmasabb tevékenység.

A Precision Decisions a MiFarm platformon keresztül kezeli a járműveket és az adatokat, és a gazdaságot újítások tesztterepének szánják. Mihelyst készen állnak, bíztatják az érintett cégeket, hogy technológiáikat náluk próbálják és értékeljék ki.

„Örülünk, hogy a projekt a kampusz területén marad, mert így diákjaink is tanulhatnak belőle, közvetlen közelről figyelhetik a fejlődését, és láthatják, hogy mennyire dinamikus, innovatív a mai agrármérnöki munka” – mondta a felsőoktatási intézményben oktató Kit Franklin.

A projekt potenciális gazdasági hatásait külön csapat elemzi; a harmadik évben, a rendszer kiértékelésében farmerek is részt fognak venni.

5 év ajándék garancia a Massey Fergusontól!

2019. augusztus 13. 13:12

Minden Massey Ferguson erőgépet a legjobb minőségben terveznek és gyártanak. Megbízható, és soha nem hagyja cserben. Gyári akció keretein belül most öt év garanciát kaphat ajándékba – teljesen díjmentesen!

Itt az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadása

2019. augusztus 11. 12:03

A Toyota szabad utat engedett az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadásának, és limitált szériában kereskedelmi forgalomba hozta a Hilux GR Sportot.

Audi SQ8 TDI: a legerősebb dízel erőforrás az európai piacon

2019. augusztus 11. 06:45

Az Audi SQ8 TDI modellben dolgozó biturbó V8-as erőforrás a legerősebb aggregát az európai piacon. Elképesztő ereje mellé nagyfokú gazdaságosság párosul, amelyet a legkorszerűbb megoldások egész sora tesz teljessé.

Három hónap után magára talált mezőgazdasági pótkocsipiac

2019. augusztus 10. 08:03

Júliusban is a március óta piacvezető Fliegl nyerte az eladási versenyt, 43 darabbal és 18 százalékos piaci részesedéssel végeztek az élen.

Vidéken is előrébb lehet lépni - Traktoros reklámmal jelentkezett a Telekom

2018. május 17. 08:34

A kampány első fázisa arra tesz kísérletet, hogy a megszokottól eltérő szereplőkkel, élethelyzetekben dramatizálja az előrejutás sikerélményét.

Munkavonat és traktor ütközött

2018. június 7. 18:29

Halálos vasúti baleset történt Tárkány-Felsővasdinnye pusztán csütörtök délután - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

R2 és R3: két új Versatile traktor érkezik

2018. április 18. 09:59

A Versatile átdolgozza a R2 és R3 modelleket, a hagyományos traktorok 322 lóerővel és 370 lóerővel rendelkeznek majd.

Önvezető megoldások Case IH-val és New Hollanddal

2018. április 10. 16:43

Az Autonomous Solutions, Inc. (ASI) együttműködésre lépett a Case IH és a New Holland gyárakkal, hogy kipróbálhassa a technológiáját két kísérleti programban - kaliforniai nagyüzemi termelőknél.