Gépinfo
Gépinfo

Kézmentes Hektár projekt – Főszerepben a csúcstechnológia

Kézmentes Hektár projekt – Főszerepben a csúcstechnológia

Szuperfarm

Különleges farmon kísérletezik ki a közeljövő mezőgazdaságát. A hároméves projekt főszereplői vezető nélküli traktorok, szenzorok és más csúcstechnológiai megoldások.

A Harper Adams Egyetem és egy precíziós mezőgazdasági cég (Precision Decisions, a Map of Ag) 2016-ban indult Kézmentes Hektár (HFHa) projektje komoly anyagi támogatást kapott az Innovate UK alaptól.

A gazdaságot azzal a céllal találták ki, hogy a világ első ember nélküli mezőgazdasági munkaterülete legyen – a traktorokon nem ül vezető, és a földeket sem járja agronómus. Két sikeres betakarítási cikluson vannak túl, több díjat nyertek, köztük a BBC-től is egyet.

A szintén hároméves folytatásba egy új partner, az ausztrál precíziós mezőgazdasági specialista Farmscan AG brit részlege is bekapcsolódott. A kezdeményezésnek a felsőoktatási intézmény közép-angliai (Shropshire) kampusza biztosít helyet.

„Ezúttal három különböző összekombinálható növényt termesztünk 35 hektáron. A megvalósíthatósági tanulmányban megjelentek a jövő gazdaságára vonatkozó elképzeléseink. Be akarjuk bizonyítani, hogy rendszereinkkel csökkenthető a talaj rongálása, és hajszálpontos alkalmazások kivitelezhetők” – nyilatkozta Jonathan Gill, az egyik kutató.

„A farmmal olyan problémákra is keressük a megoldást, mint a flotta-menedzsment vagy a rajban működő járművek logisztikája és navigálása” – magyarázza Martin Abell gépészmérnök.

A kisebb járművekben bíznak, ezért három kicsi traktort használnak: a saját Iseki-t, egy Class kombájnt és egy régebbi Sampo-t. Ezúttal nem a „tökéletes hektárban”, hanem valós élethelyzetekben gondolkoznak. Meg akarják valósítani, hogy több vezető nélküli jármű együtt dolgozzon ugyanazon a földterületen. A távolról folyamatosan megfigyelt gépeknek minden feladatot el kell végezniük, amelyeket egy átlagos gazdaságban nap, mint nap megtesznek. Mivel a megmunkálandó területek nem mindig függenek egybe, a földek közötti utakon, járatokon történő navigáció az egyik legizgalmasabb tevékenység.

A Precision Decisions a MiFarm platformon keresztül kezeli a járműveket és az adatokat, és a gazdaságot újítások tesztterepének szánják. Mihelyst készen állnak, bíztatják az érintett cégeket, hogy technológiáikat náluk próbálják és értékeljék ki.

„Örülünk, hogy a projekt a kampusz területén marad, mert így diákjaink is tanulhatnak belőle, közvetlen közelről figyelhetik a fejlődését, és láthatják, hogy mennyire dinamikus, innovatív a mai agrármérnöki munka” – mondta a felsőoktatási intézményben oktató Kit Franklin.

A projekt potenciális gazdasági hatásait külön csapat elemzi; a harmadik évben, a rendszer kiértékelésében farmerek is részt fognak venni.

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Folytatódik a traktorpiac lejtmenete

2019. december 4. 11:17

Csalóka, hogy a tizenegy hónap összesített adata pluszt mutat, mert az alapvetően még az első három hónap 24, 34 és 18 százalékos éves alapú növekedésének tudható be.

Tizennyolc százalékos mínuszban a mezőgazdasági pótkocsi-piac

2019. december 4. 09:33

Idén eddig összesen 1327 mezőgazdasági pótkocsit adtak el, ami 18 százalékos mínusz éves alapon, a kétéves adatokkal összehasonlítva 2,5 százalékos a bővülés a 11 teljes hónap adatait vizsgálva.

Tovább bővült a mezőgazdasági gépek piaca

2019. december 2. 12:17

A mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 69 százalékát 10 cég adta az első kilenc hónapban.

Önvezető megoldások Case IH-val és New Hollanddal

2018. április 10. 16:43

Az Autonomous Solutions, Inc. (ASI) együttműködésre lépett a Case IH és a New Holland gyárakkal, hogy kipróbálhassa a technológiáját két kísérleti programban - kaliforniai nagyüzemi termelőknél.

A 25. John Deere traktor – Márkahűség mesterfokon

2018. június 23. 08:01

Kozsuch Kornél 1994 óta gazdálkodik Kondoroson. A mezőgazdaság szeretetét az édesapjától örökölte, de a zöld sárga szerelem már a saját szívéből fakad. A napokban vette át családja körében a 25. John Deere traktorát a KITE Zrt. vezetőségétől.

Személyre szabható traktor – intuitív kezelőfelületek, kiterjedt kommunikációs képesség, felhőalapú megoldások (1.)

2019. augusztus 22. 06:38

Szerte a világon a gazdálkodók előtt álló egyik legnagyobb kihívás az új technológiai megoldások követése, használatának elsajátítása – hangzott el a CASE IH által szervezett sajtóeseményen, az Egyesült Államokban.

A Massey Ferguson okos teljesítmény programja megjelenik a Stage V MF 6700 S szériában

2019. október 22. 11:33

Mindegyik MF 6700 S Stage V típus Dyna-VT teljesen fokozatmentes (CVT), vagy megújult Dyna-6 Super-ECO hajtóművel érhető el.