Gépinfo
Gépinfo

Kia XCeed: a hagyományos SUV-ok sportos alternatívája

Kia XCeed: a hagyományos SUV-ok sportos alternatívája

Agrofórum Online

A Kia XCeed a Kia Motors vadonatúj kompakt crossovere (CUV), amely a SUV-ok sokoldalúságát egyesíti a kompaktokra jellemző sportos megjelenéssel és kezelhetőséggel.

A hagyományos szabadidő-terepjárók sportos alternatívájaként az XCeed a SUV-okhoz hasonlóan tágas utas- és csomagteret kínál. Sportos és komfortos, miközben sokkal jobban átlátható belőle a forgalom, az előttünk lévő útakadályok, mint a hagyományos hasmagasságú modellekből. Az XCeedet fejlett biztonsága, fedélzeti információs és szórakoztatórendszere az úgynevezett CUV kategória egyik legmodernebb tagjává teszi.

Oldalnézetben feltűnő a hosszú gépháztető, ennek vonala, az első kerekek az A-oszlopok felé vezetik a tekintetet, az autó sziluettje hátrafelé elnyúlóan sportos. A tengelytáv milliméterre pontosan megegyezik a többi Ceedével (2650 mm), de az XCeed első és hátsó túlnyúlása nagyobb az ötajtósénál, elöl 25 (905 mm), hátul 60 mm-rel (840 mm).

A hátsó ajtó is meredekebb szögben áll, mint az ötajtósé – a csomagtér padlója, a rakodóperem éle 60 mm-rel fut magasabban -, ami önmagában is kupészerűbbé teszi a megjelenést. Az XCeedhez 16 vagy 18 colos könnyűfém keréktárcsák választhatók, kiváló tapadású 205/60 R16 vagy 235/45 R18 méretű abroncsokkal. Hátul szintén LED-fények világítanak, s ezek különleges kialakításukkal olyan hatást keltenek, mintha az övvonalak folytatásai lennének.

A megemelt felfüggesztésein a karosszéria ugyanazt a robusztusságot sugározza, mint a többi SUV a Kia választékában. Az új XCeed szabad hasmagassága 174 mm (16 colos kerekekkel), és 184 mm (18 colos kerekekkel), ez akár 42 mm-rel is több a hagyományos ötajtós értékénél. Ez a gazdaságok környékén gyakran előforduló földutakon is megkönnyíti az autózást, persze extrém helyre nem való, de egy kiskertbe vezető úton, vagy a szántóföld szélére is magabiztosan elindulhat a sofőr.

Az XCeed fejlett biztonsága, telematikai rendszere és szórakoztató központja által az egyik legmodernebb autó a szegmensében. A funkciókat úgy tervezték meg, hogy a vezetést biztonságosabbá és stresszmentesebbé tegyék, illetve maximális kényelmet biztosítsanak.

Háromfajta turbós, közvetlen befecskendezéses (T-GDi) benzinmotor közül lehet vélasztani. A háromhengeres 1,0 literes T-GDi 120 LE-t és 172 Nm forgatónyomatékot szolgáltat, a négyhengeres 1,4-es T-GDi teljesítménye 140 LE, legnagyobb nyomatéka pedig 242 Nm. A nagyteljesítményű 1,6 literes T-GDi benzines elérhető a Ceed GT és ProCeed GT modellekhez is, az XCeedben ez jelenti a kínálat csúcsát. A 204 LE és a 265 Nm nyomaték széles fordulatszám-tartományban áll rendelkezésre.

Az XCeed elérhető egy Smartstream sorozatú erőforrással is, kétféle teljesítménnyel. Az 1,6 literes négyhengeres 115 vagy 136 LE-s lehet, s a legtisztább üzemű, leghatékonyabb dízelmotor, amit a Kia valaha épített.

Az XCeed gyártása 2019 augusztusában kezdődik a Kia szlovákiai üzemében, Zsolnán, ugyanazokon a sorokon, ahol a ferdehátú Kia Ceed, a Sportswagon kombi és a ProCeed shooting brake is készül. A kizárólag európai modellnek szánt XCeed értékesítése 2019 harmadik negyedévében indul.

A kínai XAG Agri-tech óriás 20 millió hektár területen alkalmazza növényvédő drónjait

2019. október 14. 15:02

Kína vezető szerepet tölt be a gyümölcsösök permetezésére alkalmas mezőgazdasági drónok alkalmazásában.

Repülési engedélyt kapott egy permetező drón Dél-Afrikában

2019. október 14. 11:17

A dróntól igen sokat várnak a farmerek, hiszen 1,5 óra alatt körülbelül 6 hektár területet permetezését végzi el.

John Deere robot traktor, valódi- vagy álhír?

2019. október 8. 09:03

Az elmúlt napokban több helyen találkozhattunk a hírrel, miszerint a John Deere cég Spanyolországban bemutatott egy robot traktor koncepciót.

Csaknem ötödével csökkent a traktorpiac szeptemberben

2019. október 7. 14:33

A traktorpiac legkedveltebb szegmense a 8 tonnánál nagyobb tömegű 1285 darabbal, ami 53,7 százalékos részesedés a piacból.

Ki a szabadba! - Teszt: Kia Sorento 2.2 CRDi GT Line

2019. szeptember 26. 13:40

A Sorento a Kia legnagyobb, hazánkban forgalmazott szabadidőautója. A Sorento meghódította Nyugat-Európát, Amerikát, és nálunk is egyre népszerűbb. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért?

Gépészet Képgaléria

Most a Ford Ranger a pick-up-piac első helyezettje

2018. április 11. 10:24

A pick-up-piacon januárban még a Toyota Hilux vezetett, de februárban átvette a vezetést a Ford Ranger.

Megérkezett az új Toyota RAV4

2018. március 30. 08:31

Tegnap a New York-i Nemzetközi Autókiállításon leleplezésre került a világ legnépszerűbb SUV modellje, a Toyota RAV4 legújabb, ötödik generációja.

Új Touareg a Volkswagentől

2018. március 23. 06:39

Ú formavilág, innovatív kezelési, kényelmi és biztonsági rendszer jellemzi a felsőkategóriás SUV-t.