Gépinfo
Gépinfo

Korszerű inputok a mezőgazdasági gépgyártásban – Szakmai konferenciát tartott a MEGOSZ

Korszerű inputok a mezőgazdasági gépgyártásban – Szakmai konferenciát tartott a MEGOSZ

Agrofórum Online

A hazai mezőgépgyártás színvonalának emelése, illetve a tagvállalatok információigényének kielégítése érdekében a Magyar Mezőgépgyártók Szövetsége (MEGOSZ) időszakonként szakmai konferenciát szervez. Az idei első rendezvény témája a „Korszerű inputok a mezőgazdasági gépgyártásban” címet viselte, helyszíne pedig a Ferropatent Zrt. szekszárdi telephelye volt.

A konferencia vendégeit, a tagvállalatok képviselőit Dr. Fenyvesi László, a MEGOSZ főtitkára és Szabó Sándor, a vendéglátó Ferropatent Kft. vezérigazgatója üdvözölte.

Szabó Sándor és Dr. Fenyvesi László megnyitója

A programon a következő előadások hangzottak el:

1. Korszerű anyagok és hegesztési eljárások a mezőgazdasági gépek gyártásában (Dr. Dobránszky János, Budapesti műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem),
2. Acélipari termékek, trendek, piac (Balatoni János, Ferropatent Zrt.),
3. Korszerű oldható kötések (Palcsák Gábor, Böllhof Kft.),
4. Vegyi anyagok a gyártási és karbantartási folyamatokban- Túl a ragasztáson (Takács Lőrinc, Henkel Kft.),
5. A hegesztés minőségbiztosítása, a minőségbiztosítás fontossága a hegesztett termékek gyártása során (Poljak Attila, Wellding Kft.),
6. Ellátási lánc menedzsment- az erőforrások hatékony kihasználása az üzleti eredmény maximalizálása érdekében (Mondovics János, Bonitat Kft.).

Az előadás címek áttekintése alapján látható, hogy a hallgatók az anyag- és hegesztéstudomány kutatási eredményeiről, valamint a gyártás során alkalmazható anyagok, kötőelemek (oldható és fix megoldások) modern választékáról egyaránt részletes áttekintést kaptak. Fontos információkhoz jutottak a minőségbiztosítás és az ellátási lánc menedzsment témaköreiből is, amelyet ki-ki igénye és lehetősége szerint hasznosíthat.

Dr. Dobránszky János előadása

A tudomány, a kereskedelem és a gyakorlat kapcsolatának jelentőségét jól szemléltették az előadások során bemutatott tagvállalati együttműködési példák (pl. BME-BPW- CLAAS, Ferropatent-BPW, Bonitat-AGCO).

Az előadások meghallgatása után lehetőség nyílt a vendéglátó Ferropatent Kft. gyártócsarnokainak és technológiai gépsorainak megtekintésére.

Látogatók a lemezcsarnokban

A Ferropatent cégcsoport három vállalkozásból áll:

– Ferropatent Zrt., Szekszárd: az acéltermékeket forgalmazó cég 5600 négyzetméter fedett tárolókapacitással és 100 fős állománnyal rendelkezik
– Fém-Alk Kft., Szekszárd: acéltermékek feldolgozásával foglalkozik (termikus vágási technológia, láng- és plazmavágás, szemcseszórás),
– Ferropatent Group, Budapest: táblalemezek készítésével (12mm vastagság, 700-2000 mm szélesség), lézeres vágással foglalkozik (20mm vastagság).

A MEGOSZ tagvállalatok képviselői

A tanácskozást és gyárlátogatást követő büféebéd során lehetőség volt kapcsolatfelvételre, egyedi megbeszélésekre az előadók és a tagvállalatok képviselői között. A konzultációkba bekapcsolódott Dr. Sebestyén Róbert, az MFB bank képviselője, aki az MFB Nemzeti Gépfinanszírozási Program Mezőgazdasági Gépgyártó- és Forgalmazó Finanszírozási Hitelprogramról adott tájékoztatást.

A békéscsabai AXIÁL pont elnyerte az AGRARTECHNIK Service Award díját

A Service Award-ot 2001 óta ítélik oda olyan vállalatoknak, amelyek kiemelkedően teljesítenek a díjazást megelőző versenyen.

A kanadai Versatile traktorok új magyarországi márkaimportőre a Start Agro Kft.

2019. január 1-től a Start Agro Kft. látja el márkaimportőrként a Versatile márka magyarországi kereskedelmi, szerviz és alkatrészellátási feladatait.

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

Okos app könnyíti meg a traktorosok életét

Az egyik új funkció, a napi kivizsgálás lehetővé teszi a gépek működtetői számára, hogy ellenőrzőlistákat készítsenek gumikról, fékekről, elsősorban a gép általános állapotáról.

Kuhn Csoport: közel egymilliárd eurós forgalom

A 2017-es üzleti évben a Kuhn Csoport 13 százalékkal tudta növelni a nettó árbevételét. Ez a mezőgazdasági gépgyártó cégről a legfrissebb adat.

2018. március 20. 15:36

Az agrárgépgyártás kutató-fejlesztő központot kap a Szent István Egyetemen

A Szent István Egyetemen kutatás-fejlesztési központ létrehozását indítványozta a kormány, amely a hazai agráripari és mezőgazdasági gépgyártás egészének fejlesztését célozza.

2017. április 3. 13:44

Immár 160 éve a magyar földért - Hazai mezőgépgyártók III.: Kühne Zrt.

A magyarországi mezőgépgyártókat bemutató sorozatunk mostani részében az 1856-ban alapított KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár Zrt.-hez kalauzoljuk el olvasóinkat Mosonmagyaróvárra.

2016. november 2. 15:02