Gépinfo
Gépinfo

Ismét bővült a tagság létszáma – Beszámoló a MEGOSZ közgyűléséről

Ismét bővült a tagság létszáma – Beszámoló a MEGOSZ közgyűléséről

Agrofórum Online

A március eleji MEGOSZ közgyűlést Lőrincz László, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke nyitotta meg, aki ismertette a napirendet, melynek főbb pontjai a következők voltak: gazdasági beszámoló, költségvetés, munkaprogram és az új tagok felvétele.

A MEGOSZ 1991-ben alakult 20 tagvállalattal. Az új tagokkal együtt a létszám 2018-ban 44-re bővült, amelyet kiegészít a 23 pártoló tag. Mindebből az látszik, hogy a magyar mezőgépgyártás biztos alapokon nyugszik, hiszen a 67 tagvállalaton kívül megközelítőleg ugyanilyen létszámú Kft. és Bt. működik még a szakterületen.  A MEGOSZ anyagi bázisa megfelelő, köszönhetően a befolyt tagdíjaknak, valamint a pályázatokon elnyert támogatásoknak.

Fejlesztések és együttműködési megállapodások

A Szövetség tevékenysége szakmai értekezletek és kiállítások szervezésén, illetve a kormányzati szervekkel történő együttműködés koordinálására is kiterjed. Ez utóbbira jó példa a tavalyi évben megjelent kormány határozat (1163/2017. (III. 31.) a hazai mezőgazdasági gépgyártás az Irinyi terv részeként történő fejlesztési lehetőségeiről, illetve az idén megjelent MFB Nemzeti Gépfinanszírozási Program Mezőgazdasági Gépgyártó- és Forgalmazó Finanszírozási Hitelprogram. A lehetőségek kihasználása és a programok megvalósítása a tagvállalatok feladata.

A Szövetség hatékonyságának javítása céljából megújították a honlapjukat (www.megosz.eu), továbbá informatikai fejlesztéseket indítanak (intelligens gépadatbázis, új kommunikációs felület kialakítása). Szintén a hatékonyságot segítik a meglévő és tervezett hazai, illetve nemzetközi együttműködési megállapodások, többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a VDMA-val (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau) kötött partnerségi nyilatkozat.

A MEGOSZ munkájának eredménye a hazai gépforgalmazásban és az exportpiacokon realizálódik. A kifejlesztett új gépek a hazai (AGROmashEXPO, NAK Szántóföldi Napok, Farmer Expo, Bábolnai Gazdanapok, stb.) és nemzetközi kiállításokon (Agritechnica, Techagro, Agrosalon, stb.) méretnek meg.

Elképesztő gépeket láthattunk a hajdúböszörményi traktorhúzó versenyen

E hétvégén Hajdúböszörmény adott otthont a Traktorhúzó Európa Kupa versenysorozat utolsó állomásának.

Claas Convio Flex – egy szalaggal minden terményhez

A kaszaszerkezet és a motolla magasságállító rendszerei, illetve az intelligens műszaki megoldások tehermentesítik a gépkezelőt, és gondoskodnak a veszteségmentes betakarításól.

Ford Ranger a legkelendőbb pickup, de itt a TOP 10-es lista

Júliusban 13 908 személyautót és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 30 százalékos növekedés tavaly júliushoz képest, de a két évvel ezelőttivel összevetve már 44 százalékos a bővülés.

Minden negyedik eladott mezőgazdasági pótkocsi Pronar

Idén eddig 1163 mezőgazdasági pótkocsit helyezetk forgalomba Magyarországon.

Egyre bővülő magyar jelenlét, növekvő színvonal - Áprilisban Techagro kiállítás Csehországban

Az áprilisi rendezvényen ismét nagyon jelentős a magyar részvétel, több mint 800 negyzetméteren állítanak ki magyar cégek.

2018. március 14. 14:20

Korszerű inputok a mezőgazdasági gépgyártásban - Szakmai konferenciát tartott a MEGOSZ

A tudomány, a kereskedelem és a gyakorlat kapcsolatának jelentőségét jól szemléltették az előadások során bemutatott tagvállalati együttműködési példák.

2018. május 30. 18:41

Rába: nőtt a kereslet a mezőgazdasági futóművek piacán

A Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele tavaly 2,8 százalékkal, 43,8 milliárd forintra nőtt.

2018. február 25. 15:55

Félmilliárdos támogatást kap a magyarországi mezőgépgyártó

A bálázókat gyártó cég a támogatott fejlesztés keretében új megmunkáló berendezéseket állít be és 665 négyzetméterrel bővíti gyártócsarnokát.

2018. június 17. 19:14