Gépinfo
Gépinfo

Ismét bővült a tagság létszáma – Beszámoló a MEGOSZ közgyűléséről

Ismét bővült a tagság létszáma – Beszámoló a MEGOSZ közgyűléséről

Agrofórum Online

A március eleji MEGOSZ közgyűlést Lőrincz László, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke nyitotta meg, aki ismertette a napirendet, melynek főbb pontjai a következők voltak: gazdasági beszámoló, költségvetés, munkaprogram és az új tagok felvétele.

A MEGOSZ 1991-ben alakult 20 tagvállalattal. Az új tagokkal együtt a létszám 2018-ban 44-re bővült, amelyet kiegészít a 23 pártoló tag. Mindebből az látszik, hogy a magyar mezőgépgyártás biztos alapokon nyugszik, hiszen a 67 tagvállalaton kívül megközelítőleg ugyanilyen létszámú Kft. és Bt. működik még a szakterületen.  A MEGOSZ anyagi bázisa megfelelő, köszönhetően a befolyt tagdíjaknak, valamint a pályázatokon elnyert támogatásoknak.

Fejlesztések és együttműködési megállapodások

A Szövetség tevékenysége szakmai értekezletek és kiállítások szervezésén, illetve a kormányzati szervekkel történő együttműködés koordinálására is kiterjed. Ez utóbbira jó példa a tavalyi évben megjelent kormány határozat (1163/2017. (III. 31.) a hazai mezőgazdasági gépgyártás az Irinyi terv részeként történő fejlesztési lehetőségeiről, illetve az idén megjelent MFB Nemzeti Gépfinanszírozási Program Mezőgazdasági Gépgyártó- és Forgalmazó Finanszírozási Hitelprogram. A lehetőségek kihasználása és a programok megvalósítása a tagvállalatok feladata.

A Szövetség hatékonyságának javítása céljából megújították a honlapjukat (www.megosz.eu), továbbá informatikai fejlesztéseket indítanak (intelligens gépadatbázis, új kommunikációs felület kialakítása). Szintén a hatékonyságot segítik a meglévő és tervezett hazai, illetve nemzetközi együttműködési megállapodások, többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a VDMA-val (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau) kötött partnerségi nyilatkozat.

A MEGOSZ munkájának eredménye a hazai gépforgalmazásban és az exportpiacokon realizálódik. A kifejlesztett új gépek a hazai (AGROmashEXPO, NAK Szántóföldi Napok, Farmer Expo, Bábolnai Gazdanapok, stb.) és nemzetközi kiállításokon (Agritechnica, Techagro, Agrosalon, stb.) méretnek meg.

A salátát már robotkertész gondozza

Az Iron Ox salátagyárát egy 720 négyzetméteres raktárban hozták létre, ahol a növényekről nem emberek, hanem Angus, a 450 kilogrammos robot gondoskodik.

Nagy készletkisöprés - Kivételes gabonakombájnok, egyedülálló ár és finanszírozás

A 175 lóerős Nova, a 220 lóerős Vector, a 340 lóerős Acros és az 520 lóerős RT490 gabonabetakarító gép megvásárlásához ráadásul most egy bónusz is jár: a kombájnvásárlóknak KERNER HYBRID kultivátort biztosítanak kipróbálásra az őszi szezonban.

Az Apollo Vredestein új traktorabroncsokat mutat be a 2018-as EIMA kiállításon

Az olaszországi Bolognában kétévente megrendezett Nemzetközi Mezőgazdasági és Kertészeti Munkagép-kiállításon (EIMA) 1900 vállalat vesz részt 40 különböző országból, és több mint 50 000, a mezőgazdaság valamennyi területén alkalmazott munkagép- és berendezéstípust vonultatnak fel.

Gyakorlati gépbemutatók a Fliegl-nél 

Nagyjából 130 nemzetközi kereskedelmi partner fogadta el a meghívást a Fliegl Agrartechnik kétnapos szakmai rendezvényére, hogy megismerkedjen a legújabb fejlesztésekkel. 14 nemzet képviseltette magát Mühldorfban, Európa legnagyobb mezőgazdasági pótkocsigyártójának központjában.

Jubileum: 190 éves a Kuhn

Amikor Joseph Kuhn 190 évvel ezelőtt, 1828-ban megnyitotta a falusi kovácsműhelyét, aligha gondolhatta, hogy ekkor fektette le annak a Kuhn Csoportnak az alapjait, amely tavaly egymilliárd euró körüli rekord forgalmat bonyolított.

2018. március 27. 15:31

Rába: nőtt a kereslet a mezőgazdasági futóművek piacán

A Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele tavaly 2,8 százalékkal, 43,8 milliárd forintra nőtt.

2018. február 25. 15:55

Egyre bővülő magyar jelenlét, növekvő színvonal - Áprilisban Techagro kiállítás Csehországban

Az áprilisi rendezvényen ismét nagyon jelentős a magyar részvétel, több mint 800 negyzetméteren állítanak ki magyar cégek.

2018. március 14. 14:20

Félmilliárdos támogatást kap a magyarországi mezőgépgyártó

A bálázókat gyártó cég a támogatott fejlesztés keretében új megmunkáló berendezéseket állít be és 665 négyzetméterrel bővíti gyártócsarnokát.

2018. június 17. 19:14