Gépinfo
Gépinfo

Ismét bővült a tagság létszáma – Beszámoló a MEGOSZ közgyűléséről

Ismét bővült a tagság létszáma – Beszámoló a MEGOSZ közgyűléséről

Agrofórum Online

A március eleji MEGOSZ közgyűlést Lőrincz László, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke nyitotta meg, aki ismertette a napirendet, melynek főbb pontjai a következők voltak: gazdasági beszámoló, költségvetés, munkaprogram és az új tagok felvétele.

A MEGOSZ 1991-ben alakult 20 tagvállalattal. Az új tagokkal együtt a létszám 2018-ban 44-re bővült, amelyet kiegészít a 23 pártoló tag. Mindebből az látszik, hogy a magyar mezőgépgyártás biztos alapokon nyugszik, hiszen a 67 tagvállalaton kívül megközelítőleg ugyanilyen létszámú Kft. és Bt. működik még a szakterületen.  A MEGOSZ anyagi bázisa megfelelő, köszönhetően a befolyt tagdíjaknak, valamint a pályázatokon elnyert támogatásoknak.

Fejlesztések és együttműködési megállapodások

A Szövetség tevékenysége szakmai értekezletek és kiállítások szervezésén, illetve a kormányzati szervekkel történő együttműködés koordinálására is kiterjed. Ez utóbbira jó példa a tavalyi évben megjelent kormány határozat (1163/2017. (III. 31.) a hazai mezőgazdasági gépgyártás az Irinyi terv részeként történő fejlesztési lehetőségeiről, illetve az idén megjelent MFB Nemzeti Gépfinanszírozási Program Mezőgazdasági Gépgyártó- és Forgalmazó Finanszírozási Hitelprogram. A lehetőségek kihasználása és a programok megvalósítása a tagvállalatok feladata.

A Szövetség hatékonyságának javítása céljából megújították a honlapjukat (www.megosz.eu), továbbá informatikai fejlesztéseket indítanak (intelligens gépadatbázis, új kommunikációs felület kialakítása). Szintén a hatékonyságot segítik a meglévő és tervezett hazai, illetve nemzetközi együttműködési megállapodások, többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a VDMA-val (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau) kötött partnerségi nyilatkozat.

A MEGOSZ munkájának eredménye a hazai gépforgalmazásban és az exportpiacokon realizálódik. A kifejlesztett új gépek a hazai (AGROmashEXPO, NAK Szántóföldi Napok, Farmer Expo, Bábolnai Gazdanapok, stb.) és nemzetközi kiállításokon (Agritechnica, Techagro, Agrosalon, stb.) méretnek meg.

Impozáns tesztlaboratóriumot épít a John Deere

A John Deere 3000 négyzetméteres laboratóriumot épít, ahol a permetező- és műtrágya-kijuttató berendezések tervezését és tesztelését végzik.

MTZ és John Deere kalapács alatt - Mezőgazdasági gépárverést tart a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

Használt MTZ traktort, John Deere kistraktort, homlokrakodót, bálázót, trágyaszórót, teherautókat és számos egyéb mezőgazdasági gépet árverez május 30-án a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

Mezőgazdaság Japánban: a drón nem divat, hanem szükség

Japánban 2015 óta be kell jelenteni a mezőgazdasági drónokat, így pontos adatokkal rendelkezik az agrárminisztérium a különböző permetező drónok számáról.

Szenzációs Versatile ajánlat gabona betakarításra

Egyedülálló ár-érték arány, magas színvonalú technikai és technológiai tartalom, kiváló műszaki háttér, biztonságos üzemeltetés, páratlan finanszírozás 1,5% kamattal.

Egyre bővülő magyar jelenlét, növekvő színvonal - Áprilisban Techagro kiállítás Csehországban

Az áprilisi rendezvényen ismét nagyon jelentős a magyar részvétel, több mint 800 negyzetméteren állítanak ki magyar cégek.

2018. március 14. 14:20

Jubileum: 190 éves a Kuhn

Amikor Joseph Kuhn 190 évvel ezelőtt, 1828-ban megnyitotta a falusi kovácsműhelyét, aligha gondolhatta, hogy ekkor fektette le annak a Kuhn Csoportnak az alapjait, amely tavaly egymilliárd euró körüli rekord forgalmat bonyolított.

2018. március 27. 15:31

Rába: nőtt a kereslet a mezőgazdasági futóművek piacán

A Rába Járműipari Holding Nyrt. árbevétele tavaly 2,8 százalékkal, 43,8 milliárd forintra nőtt.

2018. február 25. 15:55

Milyen irányban halad a mezőgépészeti kutatás?

A 75. mezőgépészeti konferencia tapasztalatai.

2017. december 22. 15:47