Gépinfo
Gépinfo

Lendületesen bővült a hazai újautó-piac augusztusban

Lendületesen bővült a hazai újautó-piac augusztusban

Agrofórum Online

Az első nyolc hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma 12,1 százalékkal bővült – derült ki a Datahouse adatiból.

Összesen 123 288 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben. A két évvel ezelőttihez képest látványosabb 45,3 százalékos a bővülés. Az összevont listán augusztusban Suzuki, Ford, Volkswagen, Toyota, Opel sorrend alakult ki. A múlt havi 18 271 darabos értékesítés 24,3 százalékos éves bővülést jelent, ami ebben a hónapban volt a második legmagasabb idén. A teljes nyolc hónap éllovasait nézve viszont már Suzuki, Ford, Opel, Volkswagen, Skoda a sorrend.

A tavalyihoz képest 33 százalékkal 3889 darabosra hízott pick-up-piacon továbbra is a Ford Ranger az első 48 százalékos piaci részesedéssel a január-augusztusi időszak adatai alapján. Őrzi második helyét az 1128 darabbal lemaradó Toyota Hilux, a harmadik helyen továbbra is az Nissan Navara áll 14 százalékos piaci részesedéssel. A további helyezettek sorrendjében nem volt helycsere a július végi állapothoz képest.

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 31,9 százalékos piaci részesedéssel vezető és egy év alatt 9,5 százalékkal 39 265 darabosra ugrott SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 23,6 százalékos részesedéssel. Az egy hónappal ezelőttihez képest az első öt helyezett sorrendje változatlan. A Kia Sportage és a Toyota RAV4, azonban 1-1 helyet javítva hatodik és hetedik, míg a Renault Captur a hatodikról a nyolcadikra esett vissza. A kilencedikre a Top 10-ben új szereplőként feljött a Ford Ecosport, míg az Opel Mokka X egy helyet visszacsúszva tizedik. Az első tíz eddigi éves listájából kikerült a Hyundai Kona július végéhez képest.

Az éves alapon 32,7 százalékkal 9254 darabosra bővülő furgonpiacon a Ford Transit vezet továbbra is. Az egy hónappal ezelőttihez képest a Citroën Jumper feljött a hatodik helyre, míg a Volkswagen Transporter visszacsúszott a hetedikre. A lista többi helyén nem változott a sorrend az elmúlt egy hónapban.

„A kishaszonjármű-piac emelkedést mutatott, de időarányosan elmarad az előrejelzéstől. Továbbra is szükségesnek tartjuk és szorgalmazzuk a vegyeshasználatú kishaszonjármű-kategória felélesztését. Ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is, ennek ellenére bevezetését egyelőre nem támogatja.” – hívta fel a figyelmet Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke.

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Folytatódik a traktorpiac lejtmenete

2019. december 4. 11:17

Csalóka, hogy a tizenegy hónap összesített adata pluszt mutat, mert az alapvetően még az első három hónap 24, 34 és 18 százalékos éves alapú növekedésének tudható be.

Tizennyolc százalékos mínuszban a mezőgazdasági pótkocsi-piac

2019. december 4. 09:33

Idén eddig összesen 1327 mezőgazdasági pótkocsit adtak el, ami 18 százalékos mínusz éves alapon, a kétéves adatokkal összehasonlítva 2,5 százalékos a bővülés a 11 teljes hónap adatit vizsgálva.

Tovább bővült a mezőgazdasági gépek piaca

2019. december 2. 12:17

A mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 69 százalékát 10 cég adta az első kilenc hónapban.

Mindenki autót vesz - dübörög a piac

2019. augusztus 9. 09:10

Huszonhat százalékkal ugrott meg júliusban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma – derült ki a Datahouse adatiból.

Egyedi Toyota Hilux érkezik: jön az Invincible 50 Black Edition

2018. április 17. 09:49

A 4x4-es autók között verhetetlennek tartott Toyota különleges kivitellel ünnepli legnépszerűbb pickupja, a Hilux fennállásának 50. évfordulóját.

Itt a Toyota Land Cruiser legújabb generációja

2018. április 9. 11:40

Több mint 65 évnyi off-road hagyománnyal a háta mögött a világ legkeményebbnek tartott terepjárója, a legendás Toyota Land Cruiser továbbra is egyedinek számít saját szegmensében.

Erre a tíz dologra érdemes figyelni terepezés előtt

2019. július 17. 07:38

A hivatásos mentősofőrök számára rendezett mesterkurzuson az expedíciós járművek építésének legnagyobb európai szakértője, az eredetileg Toyota offroaderekre szakosodott, izlandi Arctic Trucks demonstrálta azokat a lépéseket, amelyek érdemes ügyelni, ha hosszabb időre megy terepre valaki.