Gépinfo
Gépinfo

Lovaskocsit adtak az Alfa-Gép ajtónálló Hoffer traktorjáért

Lovaskocsit adtak az Alfa-Gép ajtónálló Hoffer traktorjáért

Agrofórum Online

Idén augusztus elsején volt 25 éve annak, hogy Szabó István (63) az Alfa-Gép Kft. tulajdonosa és ügyvezetője első munkanapját töltötte el Békéscsabán a Szarvasi út 84. szám alatt.

Biztonságos vidéki életét hagyta hátra, amikor elvállalta a frissen megalakult Agro-Stop Kft. ügyvezetői állását. Akkor még nem sejtette, hogy egyszer ugyanezen a telephelyen fog működni családi vállalkozásuk, melynek már nem alkalmazottja, hanem tulajdonosa lesz. Akkor még számára az „alfa” csak a görög abc legelső betűjét jelentette, semmi többet.

Miért Alfa-Gép lett a gépkereskedő vállalkozás neve?

Igazából semmilyen szimbolikus jelentése nincsen, egyszerűen olyan cégnevet kerestünk, amelyhez könnyen tudunk logót tervezni – válaszolta Szabó István. – Nekem tetszett, hogy az alfa meghosszabbított szárára rá tudtuk írni a mas és később a gép szót. Hamarabb volt meg a logó ötlet, mint a név. A logót egyébként 2014-ben kibővítettük, egy trapéz alakú ábrával, mely az új irodaépületünkre utal.

Nagykamaráson a helyi termelő szövetkezet (akkori neve Ságvári Endre – a szerző) műszaki fő-ágazatvezetőjeként kialakult, biztos élete volt. Miért változtatott élete menetén?

A Termelőszövetkezet volt az első munkahelyem, 1975-ben végeztem a mezőtúri mezőgazdasági gépész főiskolán, és attól az évtől kezdve 1992-ig dolgoztam a nagykamarási szövetkezetben. Például többek között büszke vagyok arra is, hogy megteremtettük a feltételeit annak, hogy a kétegyházi mezőgazdasági szakközépiskola tanulói hozzánk járjanak gyakorlati oktatásra.

Hogyan?

Kérelmeztük a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumnál, hogy támogassák tanműhely, szervizműhely és gépjavító műhely kialakítását. Szerencsénk volt, elfogadták elképzeléseinket, így mi lehettünk a kétegyházi iskola gyakorlati egyik oktató központja. Ugyanazt a duális képzést biztosítottuk a tanulóknak, mint amiről napjainkban beszélnek. Nagyon szép időszaka volt ez az életemnek, kiegyensúlyozott, biztos családi és baráti légkör, amely a mai napig stabil alapja mindennapjaimnak. 

Ha ennyire jól működött az élete, ismét megkérdezem, miért változtatott?

Két dolog miatt. A változtatás egyik feltétele az volt, hogy a szakmában dolgozhassak tovább. Gépészmérnök vagyok, a mezőtúri főiskola után levelező tagozaton a gödöllői egyetem gépészmérnöki karán pedig 1989-ben gépészmérnöki végzettséget szereztem. Ugyanakkor a termelésirányítás, a gyártás helyett egyre jobban kezdett érdekelni a kereskedelem. Az Agro-Stop Kft. pályázatot írt ki ügyvezetői állás betöltésére. A kiírás alapján úgy láttam, hogy ebben a munkában mindkét feltételem teljesül.

Megnyerte a pályázatot. Mivel foglalkozott ez a cég?

Gumikereskedéssel, műszaki áruk és alkatrészek kereskedelmével. Akkor a mi mostani telephelyünk és a szomszédos gumicentrum még egybefüggő ingatlan volt. Ez a bitumen placc például, ahol most a traktorok sorakoznak, egykor kézilabda pálya volt.

Hogyan lett az ügyvezetői állásból önálló vállalkozás?

Sokáig nem gondolkoztam vállalkozásban, de a munka és a körülmények alakulása egyszerre csak döntés elé állított: hogyan tovább?

Mik voltak ezek a körülmények?

A munkámat nagyon szerettem, élveztem a helyzetet és a cég is jól működött, nagy ívű tervei voltak a tulajdonosoknak, a körülmények és a sors úgy hozta, hogy előbb a cégen belül, egy esztendő elteltével 1993-ban létrehoztuk a gépforgalmazó Alfamas Kft-t.

Miért volt erre szükség?

A partnereink igényeit vettük figyelembe ennél a fejlesztésnél. Logikus döntés volt, hogy ne csak alkatrészeket forgalmazzunk, hanem gépeket is. Három szép év telt így el, a cég folyamatosan fejlődött, bővült. A piaci helyzethez igazodva, az akkori történések miatt 1996 júniusában megalapítottuk az Alfa-Gép Kft-t is, amiből néhány év múlva a mai napig is működő családi vállalkozás lett. Az Alfa-Gép Kft hasonlóan, mint az elődök, mezőgazdasági gép, alkatrész, valamint vegyes áru- pl. fólia kereskedelemmel foglalkozott/foglalkozik.

Nyilván nem így nézett ki a telephely 1992-ben-1993-ban, mint napjainkban. Jól gondolom?

Erre a telepre sem áram, sem víz nem volt bevezetve induláskor. A pályán kívül egy rozzant öltözőépület volt itt, semmi más, annak lebontása után egyetlen fehér konténerünk volt, abban alakítottuk ki az irodát, ahol hárman dolgoztunk ekkor. Áramot a szomszédos Mezőgéptől (ma LINAMAR) béreltünk.

Milyen árukészlettel indultak?

Az Agro-Stoptól és az Alfamas Kft-től vettünk át néhány illetve gyártóktól is voltak bizományba gépek, azokkal kezdtük a kereskedést.

Örök kérdés a vállalkozások indulásánál: merre induljanak? Volt stratégiájuk?

Hitünk, szakértelmünk és jelentős kapcsolati tőkénk volt. Dél-Békésben, az ország legjelentősebb mezőgazdasági területén dolgoztam tizenhét évet, gyakorlatilag minden kollégát és a későbbi mezőgazdasági termelővé és vállalkozóvá vált partnereinket ismertem a régióban. Rájuk mindenképpen számítottam az indulásnál.

Hogy vevőként jönnek Önhöz?

Igen, reméltem, hogy lesznek közülük számosan vásárlóim. Szerencsére így is történt, a legelső vevőim arról a vidékről érkeztek, emellett rövid időn belül a megye többi részéről is lettek vásárlóink. Ez volt az az időszak, amikor beindultak az önálló családi vállalkozások, szükség volt a gépekre, az állam is segítette a gépvásárlást. Egyébként a tervünk az volt, hogy az egészen kis és közepes termelőket fogjuk majd kiszolgálni. Az ő gépigényeiket átgondolva formáltuk, alakítottuk kínálatunkat. 

Mi volt a területi elképzelésük? Békés megye vagy nagyobb régióban gondolkoztak?

Mi elsősorban Békés megyére koncentráltunk és koncentrálunk a mai napig. Az elején távolabbra nekünk nem volt érdemes gondolni, hiszen a nagy gépkereskedők, mint például az Agrokereknek mindenhol voltak telephelyei.

Természetesen Békés megyében is. Milyen volt a kapcsolatuk az igazán nagy kereskedőkkel?

A cégvezetésben is, éppen úgy, mint a magánéletben, a jó emberi kapcsolatok kialakítása nálam belülről jön, ezt hoztam otthonról, én egyszerűen ilyen vagyok. Mikor vállalkozó lettem, teljesen természetes módon alakítottam a cég belső és külső kapcsolatait is ebben a szellemben. Hiszek benne, ha a munkatársak magánemberként is jó közösséget alkotnak, akkor lényegesen hatékonyabban tudnak együtt dolgozni is. A nagy kereskedőcégekkel, mint ahogyan a gyártókkal is jó viszony kialakítására törekedtünk, többnek voltunk viszonteladó partnerei is a megyében.

Emlékszem a kilencvenes évek második felére privatizálódott az állami mezőgazdasági gépkereskedelem. Akkor bomlottak le az Agroker vállalatok megyei kirendeltségei és vették át helyüket a multik, a nagy és kisebb méretű hazai kereskedések. Értem területi, célcsoport szerinti és cégfilozófiai elképzeléseiket. Biztosan volt határozott elképzelésük arról is, hogy szakmailag milyen kereskedőkké akarnak válni. Mi fogja Önöket megkülönböztetni a többi, hasonló ambíciójú vállalkozástól?

Egyrészt a választott célcsoport gépigényének pontos felmérése, másrészt pedig a nagy élőmunka igényű kertészeti tevékenységhez szükséges gépek forgalmazása. Ehhez jól értettünk és ezek kisebb értékű gépek, mint a szántóföldi termelés gépei. Mi ennek a mezőgazdasági szektornak a kiszolgálására specializálódtunk.

Mondjon konkrét példát!

Itt vannak a példák: kertészeti gépek és a fokhagyma termesztés gépei. Termesztésekor rengeteg élőmunkát igényel mindkettő, a vetéstől, palántázástól a termény betakarításáig. Mi a kertészeknek és a fokhagymatermelőknek komplett gépsort tudunk ajánlani. Vetéselőkészítés, vetés, ültetés, növényápolás, betakarítás, tisztítás, osztályozás, tárolás, feldolgozás. Minden munkafolyamathoz tudunk gépeket adni. Kizárólagos forgalmazói vagyunk az olasz FEDELE kertészeti gépeket gyártó cégnek, valamint a spanyol JJBroch fokhagyma gépsort gyártó cégnek. Spanyolország Európa legnagyobb fokhagymatermelő országa, hatalmas területeken termesztenek. Természetes, hogy egy spanyol gyártó fejlesztette ki a fokhagymatermesztés technológiájához szükséges gépeket. A teljes technológia sort hat éve tudjuk biztosítani.

Ezeket a gépeket is csak Békés megyében forgalmazzák?

Nem, ezeket az ország egész területére szállítjuk, ebben mi vagyunk az egyik legjobbak.

Ha már szóba kerültek a beszállítók… Honnan szerzik be az értékesítésre kerülő gépeket?

Magyarországi gyártók mellett Hollandiából, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból és Távol-keleti gyártókkal is kapcsolatban állunk. A beszállítók között is a családi vállalkozásokat részesítjük előnyben. Az olasz FEDELE kertészeti gépeket gyártó vállalkozással lassan húsz éve állunk kapcsolatban, hiszen 1998-ban találtunk egymásra. Azóta nem csak szakmailag, emberileg is összecsiszolódtunk, az együttműködésben mindkét cég megtalálja a számításait.

Idén lettek igazán nagykorúak, 21 éve kezdték el felépíteni az Alfa-Gép Kft-t. (Amerikában 21 év a nagykorúság alsó határa – a szerző). Ön szerint melyek voltak a cégépítés legfontosabb mérföldkövei?

A nulla mérföldkő a fehér konténer volt. Azzal indultunk, a mai napig őrizzük a raktárunkban, nagy becsben tarjuk. 1998-ban első építményünk egy kisebb iroda szociális helységgel. Ezt követően egy nagyobb volumenű beruházást valósítottunk meg, bővítettük a „kisirodát”, felépítettük a raktár és műhely épületegyüttest. 2009-ben növeltük raktárfelületünket egy csarnoképítménnyel. 2014-ben kibővítettük és felújítottuk irodáinkat, és korszerűsítést hajtottunk végre, napelemet helyeztünk fel, azóta saját energiaellátásunk van. Ezek voltak a látható mérföldkövek. A cég életében az igazán nagy ugrás 2010 után következett be, amikor árbevételünk elérte illetve rendszeresen meghaladta az egymilliárd forintot.

Mai szemmel mit tart a cég legfontosabb eredményeinek?

Talán azt, hogy kialakítottunk egy összetartó, állandó csapatot, amelyik évről évre képes fejlődni. A cég munkájában hárman vettünk részt induláskor, ma kilencen vagyunk. Külön öröm számomra, hogy feleségem (1999 óta – a szerző), Katalin (2005) és Éva (2010) lányaim is itt dolgoznak. A munkatársak-üzletkötők, adminisztrátor, szerviz/raktáros kollégák- nagyobb része közel másfél évtizede sorainkban tudhatók. Amely bizonyítja a csapatmunka sikerességét. Természetesen a szakmai partneri elismerések is sok erőt adnak a munkánkhoz. Ezek inspirálnak mindennap, mindannyiunkat a folyamatosan magas színvonalú, innovatív, fejlődőképes munkavégzésre. Létrehozni típusú vállalkozó vagyok, itt minden látható és szemmel nem érzékelhető eredmény a csapatunk közös munkájának a gyümölcse.

Milyen elismerések, oklevelek díszítik az iroda falait?

Eddigi pályafutásom legnagyobb elismerésének a 2013-ban megkapott Év vállalkozója díjat tartom, melyet a Békés Megyei VOSZ (elnöke Nagy Mihály László – a szerző) javaslatára adott át Demján Sándor, a VOSZ elnöke. Nagy becsben tartjuk beszállítóink elismeréseit is. Tavaly, 2016-ban forgalmi adataink alapján a Güttler Kft. legjobb magyarországi viszonteladói lettünk, míg a FLIEGL Kft-től a legjobb régiós értékesítő kitüntetést kaptuk meg.

Szabó István, miközben az Alfa-Gép történetét mesélte, nem győzte hangsúlyozni, mennyi mindent köszönhet családjainak. Saját családja a háttérben mindig támogatta a munkáját, a céget gyakorlatilag együtt építették fel. Otthonról a munka iránti elkötelezettséget, a becsületességet, az elődök tiszteletét és a múlt emlékeinek megbecsülését hozta magával. Nem véletlen, hogy a raktárcsarnok egyik szegletében egy mini kiállítást állított össze korabeli mezőgazdasági eszközökből, mint ahogyan a bejáratnál álló, teljesen felújított Hoffer traktor is szerves része életének. Ezt a traktort még műszaki ágazatvezető korában látta meg egy békéscsabai tanya udvarán a múlt század nyolcvanas éveiben. Félre volt állítva, látszott rajta régen nem használták már. Megalkudott a gazdával, egy Pullman – gumikerekes – lovaskocsit adott érte, amit a TSZ-ben üzembe helyeztetett és kiállított. Miután új útra lépett, gondoskodott arról, hogy az újra használaton kívül helyezett Hoffer traktort ne kebelezhesse be az enyészet. Ezzel és hétköznapi tetteivel is igazolja, hogy vállalkozói életének ars poétikáját nem csak elolvasta és megértette, hanem gyakorolja is. „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn.” (gróf Széchényi István)

(Ferencz Rezső – hir6.hu)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szűk esztendő: berogyhat a traktorok és munkagépek eladása egész Európában

2024. május 21. 15:10

2024-ben nem elképzelhetetlen az akár 10 százalékos visszaesés sem az európai mezőgépgyártás összforgalmában.

Riasztó részletek a traktorokat egy csapásra megbénító geomágneses viharról

2024. május 21. 07:10

Sokan előre tudták, hogy a jelenség problémát fog okozni. Egy-két napig kellett a csúcstechnológiás eszközök nélkül meglenni.

Elektromos és hibrid hajtással támad az Opel Frontera

2024. május 20. 14:10

Hivatalosan is színre lépett az új, kompakt Opel SUV, a Frontera, amely hibridként vagy tisztán elektromos meghajtással is elérhető.

Erősebb, de takarékosabb a Lexus hibrid városi crossovere

2024. május 19. 12:10

Megérkezett a megújult Lexus UX hibrid: a feljavított hajtáslánc mellett esztétikai és tartalmi fejlesztéseket is hoz a 2024-es modellév.

Jó évet zárt az európai traktorpiac

2018. március 21. 15:17

2017-ben 161 235 traktoreladást regisztráltak Európa 30 országában, így az európai traktorpiac 12,8%-os növekedést ért el a 2016-os magas szinthez képest.

A BPW megerősíti sikeres rendszerpartneri kapcsolatait a mezőgazdasági gépgyártókkal

2019. szeptember 17. 06:47

A BPW csoport sikeresen növekszik a mezőgazdasági gépgyártók egyik kedvelt rendszerpartnereként.

Vetőgépekkel bővíti termékpalettáját az Amazone

2022. november 17. 09:26

Az Amazone a Centaya 3000 Special pneumatikus ráépíthető vetőgéppel és a Precea 6000-2AFCC szemenkénti vetőgéppel bővíti termékpalettáját.

A forgalma mellett nőtt a CLAAS jövedelmezősége is

2018. december 14. 09:03

A 2019-es üzleti évre a CLAAS a regionális bizonytalanságok ellenére stabil fejlődéssel számol a mezőgéptechnika világpiacán. A fejlődés egyik hajtóereje a professzionális mezőgéptechnika iránt jelentkező egyre erősödő érdeklődés.