Öntözési hírek Amerikából

Agrofórum Online

A Valley Irrigation megkezdi a Trimble precíziós öntözési program forgalmazását A Valley Irrigation - A precíziós öntözés éllovasa – a Valmont Industries, Inc. divíziója és a Trimble, a precíziós mezőgazdasági megoldások meghatározó cége bejelentette, hogy a Valley Irrigation lesz a Tromble Irrigate-IQ precíziós öntözési megoldások exkluzív forgalmazója.

Ezt a megoldást a Valley Corner Sprinkler Sequencing és Variable Rate Irrigation (VRI) termékekhez szállítják, a Valley globális díler hálózatán keresztül, annak érdekében, hogy optimalizálni lehessen a körbe forgó öntözőberendezések vízkijuttatását.

Az egyenletes és pontos vízkijuttatás a növény teljes életciklusa alatt alapvető feltétele a maximális termés elérése és a növény egészséges fejlődésének biztosítása érdekében. Az öntözésben és a precíziós technológiában elismert Valley Irrigation, ill. a Trimble cégek közötti együttműködéssel megvalósíthatóvá válik, hogy a gazdálkodók szerte a világban hozzájussanak a GPS irányítású, szórófejenkénti pontos szabályzású öntözés lehetőségéhez.

„ A Valley várakozással tekint a Trimble céggel való együttműködésre és bízik benne, hogy ez a kapcsolat megerősíti az öntözéstechnológiában kivívott világpiaci vezető szerepet. A Trimble cég technológiai tapasztalata és világméretű elérhetősége, elsőrangú partner kapcsolatot jelent” mondta Len Adams a Valley Irrigation elnöke. A Trimble Irrigate-IQ megoldások Valley gyártmányokon történő alkalmazása a vásárlók számára biztosítja a precíziós öntözés megvalósítását.

„A Valley cég kiváló és világszerte elismert öntözési technológiával, valamint kiterjedt globális vevői bázissal rendelkezik” mondta elismerőleg Darryl Matthews a Trimble cég elnök helyettese. A nagypontosságú víz kijuttatási megoldás adaptációjával a gazdálkodók szerte a világban képesek lesznek körforgó öntöző berendezésük képességének fejlesztésére.

Az exkluzív forgalmazási megállapodás lehetővé teszi a Valley cég számára, hogy a körforgó öntöző berendezés gyártók közül egyedüliként forgalmazhassa a Trimble Irrigat-IQ megoldást. A berendezések világméretű forgalmazása várhatóan 2017 második negyedévében kezdődik a Valley díler hálózaton keresztül. Az Irrigate-IQ megoldások szervizét továbbra is a Trimble Vantage hálózat végzi.
(Forrás: Trimble, Susan Winsor)

Bauer körforgó öntöző berendezés az amerikai piacon

A Bauer North America, amely öntöző berendezéseket és hulladékgazdálkodási megoldásokat forgalmaz, elindította a Centerstar 9000 Pivot Irrigator öntöző berendezésének amerikai piacra történő bevezetését.  A cég az első tíz berendezésének üzembe állítására ingyenes ajánlatot tett. Az ajánlat a vevő számára a berendezés kulcsra kész átadását jelenti.

A Centersrar 9000 berendezés hét 177 feet távolságú toronyból, 6-5/8 inch átmérőjű csővezetékből áll, és1230 gpm/acre vízszállítási kapacitással akár 128 acre terület öntözésére képes. Az íves tartószerkezet és a kerekek közötti nagy távolság biztosítja a berendezés stabilitását lejtőn és erős szélben is. A berendezést egy 40 feet méretű hajó konténerben szállítják (amelyet a vevő megtarthat), a Bauer Premium Tool Kit szerszám készlettel és üzembe helyezési segédlettel együtt. A kútfúrás és a beton alap kiöntése a vevő feladata.
(Forrás: Corn+Soybean Digest)

A Lindsay Irrigation a FieldNET Adviser programmal segíti a precíziós öntözés megvalósítását

A precíziós mezőgazdaság pontossága évről-évre növekszik. Most a Lindsay Irrigation cég a FieldNET Adviser bevezetésével növeli a népszerű FieldNET távirányítású öntözési rendszerének precizitását. Az új lehetőséggel a felhasználók képesek meghatározni az öntözővíz szükségletet, majd egy programmal megvalósítani az optimális, változó adagú öntözést a körforgó berendezés mentén.

„A legjobb dolog ebben a megoldásban az, hogy nem igényel extra hardvert. A gazdálkodók közül sokan használnak távműködtetésű öntöző rendszert. Tehetik ezt, a technológia és a növény helyi és időbeli vízigényének 40 éves tapasztalata alapján, továbbá a részletes és lokalizált időjárási előrejelzés birtokában” mondja Brian Magnusson a Lindsay Technology elnök helyettese.

Az új rendszer, a berendezés működése közben összegyűjti és rögzíti, hogy mikor, hol és mennyi vizet juttat ki. Ezen túlmenően minden egyéb összegyűjtött adatot felhasznál a programozáshoz, amely a felhasználó számára szükséges a precíziós öntözéshez, figyelembe véve a szezonális vízfelhasználási előrejelzést is.

Az alkalmazás rögzíti a termény növekedését, a gyökérzet mélységét, a hőmérsékletet és minden egyéb, a növény vízfelhasználásával kapcsolatos változót, valamint a csapadék és a kijuttatott víz mennyiségét annak érdekében, hogy meghatározza a talajban lévő víztartalmat és összevesse azt a 15 napos időjárás előrejelzéssel és mindezek alapján meghatározza a szükséges öntözés mértékét. 

Az öntözési program a különleges körülmények hatásait is figyelembe veszi. Például, ha a felhasználó leállítja az öntöző berendezést, akkor a program rögzíti a már beöntözött kör cikkelyt, majd módosítja az előírást, növelt vízadaggal az öntözetlen területekre. Másik példa: a gazdálkodó a megkezdett vetést valamilyen okból (eső, meghibásodás) leállítja, majd egy héttel később befejezi. Ennek következtében a körforgó berendezés alatti növényzet fejlődési állapota eltérő lesz. Ezzel az új megoldással az öntöző berendezés képes figyelembe venni az eltérő fejlődési állapot miatti eltérő vízigényt.

Magnusson szerint sok gazdálkodó a körforgó berendezés alatti terület egyik felén kukoricát másik felén szóját termel. A FieldNET Adviser program meghatározza a kétféle termény eltérő vízigényét és az adott terménynek megfelelően végzi az öntözést. 

Magnusson tájékoztatása szerint a FieldNET Adviser program alkalmazható a DragonLine rendszerhez hasonló csöpögtető öntözéshez is.

A FieldNET Adviser program Május 15-től a Lindsay dílerektől beszerezhető.
(Forrás: Kansas Farmer, P.J. Griekspoor)

(Dr. Jóri J István – Agrofórum Online)

Szervizes munkatársakat keres az Agroázis Kft.

Az Agroázis-MON Kft. 2 fő szervizszerelő munkatársat keres mezőgazdasági gépek, elsősorban munkagépek helyszíni javítására Somogy és Zala, illetve Hajdú és Borsod megye területekre.

2018-ban ismét lesz Bábolnai Gazdanapok

Ezúttal is lesz szántóföldi gépbemutató, ráadásul a szervezők azt ígérik, hogy a gyakorlati rész még nagyobb hangsúlyt kap.

John Deere 100 - Jubileumi évet tartanak Amerikában

A John Deere 100 éve, 1918-ban vásárolta meg a Waterloo Gasoline Engine Company társaságot.

Pótkocsipiac: jól kezdte az évet a Pronar

Összesen 90 új mezőgazdasági pótkocsit helyeztek forgalomba 2018 első hónapjában Magyarországon, ez 43 százalékos növekedés tavaly januárhoz képest.

Továbbra is sokszínű és sikeres az AXIÁL

Egyre nagyobb jelentőséget kapnak a gépekbe integrálható digitális megoldások, mint például a különböző automatikus és feladatoptimalizáló rendszerek vagy a precíziós lehetőségek.

2018. január 26. 08:51

Prémium kategóriás megoldásokkal várta a látogatókat a CHH Műszaki KFT az AGROmashEXPO-n

A CHH Műszaki KFT mezőgazdasági és élelmiszeripari gépforgalmazó, a dán Cimbria vállalatcsoport közvetlen hazai képviselete.

2018. január 30. 19:30

Közös vízgazdálkodási projekt indult a Dél-Alföldön és a Vajdaságban

A projekt részeként egy aszály- és belvízkutató monitoring központot is létrehoznak, amelynek a határon átnyúló szakmai munka mellett feladata a szoros kapcsolat megteremtése a tudományos szféra és a felhasználók között.

2018. január 24. 14:40

A siker feltétele az agráriumban a digitalizáció - Agrofield 4.0 konferencia

Filozofálhatunk azon, hogy a precíziós gazdálkodás a múlt, a jelen vagy esetleg a jövő, de itt van.

2018. február 6. 12:08