Gépinfo
Gépinfo

Stratégiai együttműködés a KITE és nyolc vezető szerepet betöltő szervezet között

Stratégiai együttműködés a KITE és nyolc vezető szerepet betöltő szervezet között

Agrofórum Online

A precíziós gazdálkodás a hatékonyabb és eredményesebb szántóföldi növénytermesztésért.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá 2015. november 30-án, Budapesten a KITE Zrt. és nyolc magyar, vagy hazánkban képviselettel rendelkező külföldi szervezet annak érdekében, hogy segítsék a precíziós gazdálkodás széles körű elterjesztését Magyarországon, és a jövőben megosszák egymással az ezen a területen szerzett tapasztalataikat és eredményeiket. A KITE Zrt. kezdeményezésére az Orthman Manufacturing Inc., a Dow Agrosciences Hungary Kft., a Bayer Hungária Kft., a Pannonia Ethanol Zrt., a Holstein Genetika Kft., a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem képviselői érvényesítették aláírásukkal az egyezményt.

A precíziós gazdálkodás a hatékonyabb és eredményesebb szántóföldi növénytermesztésért

A precíziós gazdálkodás megjelenésével Magyarországon is lehetőség nyílt a mezőgazdasági területen olyan módszer alkalmazására, amely a műszaki, informatikai, információs és termesztéstechnológiai megoldások és tudásbázis együttes használatával hatékonyabbá, és eredményesebbé teszi a szántóföldi növénytermesztést. Emellett segíti és támogatja a mezőgazdasági gépüzemszervezést a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások figyelembe vételével.


A KITE Zrt. és nyolc magyar, vagy hazánkban képviselettel rendelkező külföldi szervezet képviselői a sajttájékoztatón
Balról jobbra: Prof. Dr. Komlósi István főigazgató, Debreceni Egyetem ATK; Dr. Deák Csaba kancellár, Mislolci Egyetem; Dr. Dariusz Przeradzki BSC Country Head, Bayer CropScience; Szabó Levente vezérigazgató, KITE Zrt.; dr. Erdei Imre ügyvezető igazgató, DowAgroSciences Hungary Kft.; Reng Zoltán vezérigazgató, Pannonia Ethanol Zrt.; Akác Balázs ügyvezető igazgató, Holstein Genetika Kft.

Jelenleg a precíziós gazdálkodás eszközrendszere elérhető a magyar termelők számára, de a precíziós technológiák elterjedtsége kismértékű, összehasonlítva az USA-ban elért arányokkal. A termelés hatékonyságát és a fenntarthatóságot szolgáló technológiák megismertetése, elterjesztése, szükség esetén szaktanácsadás és szolgáltatás formájában történő támogatása a magyar mezőgazdaság résztvevőinek együttes érdeke.

A KITE Zrt. mint az együttműködés kezdeményezője és motorja

KITE Zrt. és nyolc magyar, vagy hazánkban képviselettel rendelkező külföldi szervezet között most aláírt együttműködés keretében a KITE Zrt. indikátor szerepet kíván vállalni a mezőgazdaság számára inputanyagokat (Bayer, DOW) és géprendszereket (John Deere, Orthman) biztosító multinacionális cégek, valamint a növénytermesztés outputjait felhasználók (Pannonia Etanol, Holstein Genetika) között. Az együttműködésben részt vevő egyetemek pedig K+F+I tevékenységükkel segítik a technológiák fejlesztését oktatási tevékenységük során.


Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója kézjegyével látja el a stratégiai együttműködési megállapodást

A stratégiai együttműködési megállapodás ilyen módon hozzájárul a termelés ésszerűbb megszervezéséhez, a műszaki, gazdasági fejlődés előmozdításához, valamint a versenyképesség javulásához. A precíziós gazdálkodás széles körben történő elterjesztésének elősegítésével pedig a stratégiai együttműködési megállapodásból származó előnyök méltányos része eljut a végső üzletfelekhez.

A precíziós gazdálkodásról röviden

A precíziós gazdálkodás olyan műszaki, informatikai és technológiai alkalmazások összessége, melyek hatékonyabbá teszik a szántóföldi növénytermesztést, valamint a mezőgazdasági gépüzemszervezést. Mindezt úgy, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárásokat támogatják. Az átfedések, vagy kihagyások szinte teljes mértékben kiküszöbölhetők. Az inputanyag (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer) kijuttatása a táblaátlagolás helyett differenciált és akár pozícionált módon történik, a munkaműveletek számának csökkentésével, a kapcsolt menetek alkalmazásán keresztül. A kapcsolt menetek alkalmazásával az üzemanyag megtakarítás mellett nagyobb területteljesítmény érhető el.


A KITE Zrt. és nyolc magyar, vagy hazánkban képviselettel rendelkező külföldi szervezet képviselői aláírás céljából kézről kézre adják a Stratégiai együttműködési megállapodást

Az erő- és munkagépek hatékonyabb üzemeltetése az optimális időben való munkavégzést biztosítja. A munkaműveletek során a motoros gépek (traktorok, kombájnok, önjáró permetezőgépek) dokumentációs tevékenységet is folytatnak. Az így keletkezett adatokat a helymeghatározás segítségével térképi módon ábrázolhatók. A felhasználók döntéseit nagyban segíteni tudják a képződött üzemanyag fogyasztási-, domborzati-, hozam- és jövedelemtérképek. Ezeknek és külső adatforrásoknak (pl. precíziós talajvizsgálati térképek) a felhasználásával el tudunk készíteni differenciált kijuttatási térképeket (műtrágya, vetőmag, növényvédő szer). A vízkezelési problémák hazánk szántóföldi területének jelentős részét érintik. Síkvidéken belvíz (felszíni vízkezelés), domb- és hegyvidéki területeken az eróziós talajpusztulás megelőzésében, elhárításában tudunk a precíziós gazdálkodáson keresztül segítséget nyújtani.

A KITE Zrt. mint a precíziós gazdálkodás elkötelezett képviselője

A KITE Zrt. 2010 óta elkötelezetten képviseli a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének és technológiai alkalmazásainak hazai elterjesztését. Erre a társaság és a John Deere között 1973 óta meglévő, szoros együttműködés adott lehetőséget. A John Deere már a 90-es évek végén rendelkezett a hozamtérképezéshez szükséges jelpontosságú helymeghatározó rendszerrel. Az ezredforduló után már olyan jelpontosságot értek el, ami lehetővé tette az automatikus kormányzás használatát. Ezek a törekvések 2006-ban, a +/- 2,5 cm-es pontosságú RTK korrekciós jel kifejlesztésében csúcsosodtak ki, amely teret nyitott a precíziós technológiák széles körű alkalmazásának. A KITE Zrt. ennek nyomán 2010-ben elkezdte az RTK hálózat kiépítését Magyarországon, és 2012-re a szántóföldi területeken közel 100%-os lefedettségét ért el. A műszaki megoldások, az informatikai háttér és a precíziós technológiák hazai elterjesztése ezzel párhuzamosan zajlik napjainkig.

(Demes György – Agrofórum Online)

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Folytatódik a traktorpiac lejtmenete

2019. december 4. 11:17

Csalóka, hogy a tizenegy hónap összesített adata pluszt mutat, mert az alapvetően még az első három hónap 24, 34 és 18 százalékos éves alapú növekedésének tudható be.

Tizennyolc százalékos mínuszban a mezőgazdasági pótkocsi-piac

2019. december 4. 09:33

Idén eddig összesen 1327 mezőgazdasági pótkocsit adtak el, ami 18 százalékos mínusz éves alapon, a kétéves adatokkal összehasonlítva 2,5 százalékos a bővülés a 11 teljes hónap adatit vizsgálva.

Tovább bővült a mezőgazdasági gépek piaca

2019. december 2. 12:17

A mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 69 százalékát 10 cég adta az első kilenc hónapban.

Traktorpiac: növelte előnyét a John Deere

2019. március 6. 08:28

Az első két hónapban összesen már 363 traktort helyeztek forgalomba, ez 28,7 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Az első két hónap összesített márkasorrendjét a John Deere vezeti 48 darabbal, a Case és a New Holland előtt.

Jól indult az év a traktorpiacon

2019. február 11. 09:45

Az év első hónapjában 175 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 24 százalékos növekedés 2018 hasonló időszakához képest.

John Deere gépet megbízható kereskedőtől

2019. március 19. 06:00

A Gépközvetítő Kft. alapvetően új- és demó John Deere gépek, eszközök beszerzésével- és értékesítésével foglalkozik. Az általunk biztosított „gépközvetítés egy komplex szolgáltatást jelent, magában foglalja a gép kiválasztását, finanszírozását, műszaki vizsgáztatását, névre írását, igény szerint házhoz szálltását, szerviz- és alkatrész ellátását, esetleges garanciális/szavatossági ügyintézését is.

Traktorpiac: több mint száz traktort adott el a John Deere márciusban

2019. április 8. 09:54

A márciust toronymagasan a John Deere nyerte a traktoreladások terén 109 darabbal, ami 30 százalékos piaci részesedést jelent. A második a Case lett 40 darabbal, míg harmadik a Fendt 27 eladással.