Gépinfo
Gépinfo

Már 600 kilométer hatótávolságú a hidrogéntüzelőanyag-cellás Toyota pickup

Már 600 kilométer hatótávolságú a hidrogéntüzelőanyag-cellás Toyota pickup

Agrofórum Online

A brit gépészmérnöki intézet az év legfontosabb autóipari fejlesztésének járó kitüntetésben részesítette a Toyota egyik projektjét.

A szakma egyik legrangosabb kitüntetésében részesítette a brit gépészmérnöki intézet (Institution of Mechanical Engineers, IMechE) a Toyota kísérleti hidrogéntüzelőanyag-cellás járművét, a Hilux Hydrogen prototípust, amely megkapta a Richard Parry-Jones-emlékérmet. A kísérleti hidrogénmeghajtású Hilux platós kisteherautó kulcsfontosságú lépésnek bizonyulhat a szállítmányozás emissziómentesítésében.

Kiemelkedő innováció

A második világháború utáni brit autóipar egyik legnagyobb jelentőségű alakjáról, a 2005-ben a brit birodalom parancsnoka (CBE) címmel kitüntetett, 2021-ben elhunyt Richard Parry-Jones professzorról elnevezett kitüntetést azoknak a személyeknek, illetve vállalatoknak ítéli oda a gépészmérnöki intézet, akik vagy amelyek kiemelkedő innovációjukkal érdemben járulta hozzá az autóipar fejlesztéséhez.

A Toyota Hilux Hydrogen prototípus számtalan úttörő részletmegoldásával érdemelte ki a kitüntetést. Az autógyártó 2022 elején fogott hozzá a hidrogéntüzelőanyag-cellás haszonjármű fejlesztéséhez. Az alkalmazott technológia a második generációs Toyota Mirai szedánból származó, többszörösen bizonyított komponensekből épült fel, azonban paramétereit a világ legnagyobb számban értékesített kompakt pickupjának sajátosságaihoz, a felhasználási területeken várható igényekhez igazították.

A tüzelőanyag-cellákat a motortérben helyezték el, így nem foglalnak helyet a vezetőfülkéből
A tüzelőanyag-cellákat a motortérben helyezték el, így nem foglalnak helyet a vezetőfülkéből

600 kilométer egy töltéssel

A létravázon belül elhelyezett, három nagy nyomású tartályban tárolt hidrogén akár 600 kilométer megtételére elegendő. Ez túlzásnak tűnhet egy áruszállító esetében, azonban a Hilux-felhasználók gyakran használják ki a modell legendás robusztusságát és kiemelkedő terepképességeit.

A fejlesztőknek ezért fel kellett készülniük arra az eshetőségre, hogy a szokásosnál nagyobb igénybevétel esetén is biztosítsák a szükséges hatótávolságot. A motortérben elhelyezett tüzelőanyag-cella által megtermelt áramot egy hátul elhelyezett akkumulátor tárolja; ennek az elrendezésnek köszönhetően nem csökken a fülke helykínálata, és javul a tömegeloszlás.

Tíz példány

A Toyota Hilux Hydrogen prototípusból tíz példányt épít a Toyota, amelyeken a sorozatgyártáshoz szükséges biztonsági és megbízhatósági vizsgálatokat végzik el. A tervek szerint ugyanis a hidrogénüzemű pickup nem marad kísérleti jármű: a fejlesztők bíznak benne, hogy még az évtized vége előtt megkezdődhet a piaci forgalmazása.

Kép: Toyota, Rod Kirkpatrick

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Qarry, az új elektromos áruszállító

2024. április 21. 08:10

A gyümölcsök és zöldségek szállítása egy étterembe vagy üzletbe a városközpontban gyakran elég körülményes, drága és nehézkes. Lorenzo Engelen és csapata kidolgozott egy praktikus megoldást: a Qarryt.

Ők nyerték a Fliegl Abda Kft. év kereskedői díját – Rekorderedmények a mezőgazdasági eszközök értékesítésében

2024. április 18. 16:10

A Fliegl Abda Kft. minden évben fontosnak tartja, hogy kiemelje és díjazza legeredményesebb kereskedőinek a munkáját. Közel tíz éve támogatása jeléül minden évben egy saját kivitelezésű díjjal és egy oklevéllel teszi eme közösen elért sikert emlékezetessé.

Átadásra került az 1000. eladott Tempo Magyarországon!

2024. április 18. 14:10

A Väderstad magyarországi leányvállalata egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. Az 1000. Carrier, majd 1000. Rapid és a 6000. Magyarországon értékesített Väderstad munkagép után, 2024. április 4-én ünnepélyesen átadta a Magyarországon értékesített 1000. Tempo szemenkénti vetőgépet, mely egy 750 mm-es sortávú, 12 soros Tempo L.

Ilyen lesz a debreceni BMW!

2024. április 17. 13:10

A BMW Group új tanulmányautója első ízben enged betekintést a Neue Klasse modellgeneráció SAV karosszériaváltozatába.

Dr. Aponyi Lajos az év növényvédelmi szakembere

2023. február 20. 18:18

Rangos elismerést vehetett át a napokban Dr. Aponyi Lajos, növényorvos, az Agrofórum Online növényvédelmi előrejezés rovatvezetője.

Franciaország a Nemzeti Érdemrenddel tüntette ki a Kubota elnökét

2021. július 20. 12:53

Napjainkban körülbelül ezer alkalmazott dolgozik a Kubota öt európai leányvállalatánál, amelyek a kutatásért és fejlesztésért, a gyártásért, az értékesítésért és az értékesítés utáni szolgáltatásokért felelősek.

Idén is díjazták a női gazdálkodókat

2022. április 23. 09:55

A Corteva Agriscience által kezdeményezett program a női gazdálkodók képzését és fenntartható mezőgazdasági törekvéseiket támogatja.

125 éves a magyar növényfajta-kísérlet - jubileumi konferencia a Vajdahunyadvárban

2017. október 8. 07:20

A jeles évfordulóról jubileumi ünnepségsorozat keretében emlékezik meg a szakma.