Gépinfo
Gépinfo

Szárzúzó, kasza és tárcsa a tanyaprogram keretében

Szárzúzó, kasza és tárcsa a tanyaprogram keretében

Agrofórum Online

Újabb négy gépet szereztek be a tanyaprogram keretében a hajdúnánási tanyák lakói számára, a szárzúzó, dobos fűkasza, rézsűkasza és “V” tárcsa összértéke 10 millió 147 ezer forint, melyből 90 százalék az elnyert támogatás, tíz százalék pedig önerő volt.

A szociális szövetkezet vezetői csütörtökön Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek és Szólláth Tibor polgármesternek mutatták be az új gépeket.

A fideszes polgármester elmondta, hogy az elmúlt három évben sikerült olyan gépeket beszerezniük, amikkel a külterületen élők és gazdálkodók számára a dűlőutakat teszik járhatóvá.

Fazakas Sándor emlékeztetett: a kormány Magyarország első tanyaprogramját indította el 2011-ben azzal a céllal, hogy megmentse a tanyasi életformát, ugyanakkor a XXI. századi komfortérzetet is biztosítsa.

A szaktárca vezetője elismerően szólt a termelői piac beindításáról, a nánási portékáról, amely országos ismertségre tett szert, mert mint fogalmazott: az ittenieknek fontos, hogy helyben előállított termékek kerüljenek a helyi fogyasztók asztalára.  

A Tanyafejlesztési Programban egyebek mellett tanyagazdaságok fejlesztését, külterületi földutak felújítását, a tanyai termékek piacra jutását, tanyák villamosítását támogatják, nemzeti forrásból. 

A program keretében az indítás évében, 2011-ben 930 millió forintot osztottak szét 201 pályázó között. Pályázatot nyújthattak be önkormányzatok, kistérségi társulások, tanyagondnoki szervezetek és gazdálkodók két célterületre; tanyás térségek, települések, valamint tanyagazdaságok fejlesztésére. A következő évben a program kerete 1,5 milliárd forintra nőtt, ebből összesen 233 pályázót támogattak. 2013-ban eredetileg 2 milliárd forintra lehetett pályázni, majd a nagy érdeklődés miatt ezt az összeget 3,5 milliárd forintra emelték, amiből végül 529 pályázó jutott forráshoz.

(MTI)

A 2019-es AGROmashEXPO díjazottjai – 3. rész

A 2019. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow kiállítás termékfejlesztési díj pályázatára rekordszámú, 41 db pályamű érkezett be. Ezúttal a különdíjasok bemutatását folytatjuk.

Gépinfo Képgaléria

A 2019-es AGROmashEXPO díjazottjai – 2. rész

A 2019. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow kiállítás termékfejlesztési díj pályázatára rekordszámú, 41 db pályamű érkezett be. Ezúttal a különdíjasok bemutatását kezdjük el.

Gépinfo Képgaléria Videó

A 2019-es AGROmashEXPO díjazottjai - 1. rész

Bemutatkoznak a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow díjazottjai, ezúttal a nagydíjasokat vettük sorra.

A forgalma mellett nőtt a CLAAS jövedelmezősége is

A 2019-es üzleti évre a CLAAS a regionális bizonytalanságok ellenére stabil fejlődéssel számol a mezőgéptechnika világpiacán. A fejlődés egyik hajtóereje a professzionális mezőgéptechnika iránt jelentkező egyre erősödő érdeklődés.

Új rádióirányítású mulcsozógép az olasz-német együttműködésből

A gumihevederes szárzúzó mozgatását Yanmar gyártmányú, 22 kW (30 LE) teljesítményű, 3 hengeres, vízhűtéses dízelmotor végzi.

2018. július 13. 11:09

A mulcsozás mestere

Ezzel a címmel tartott szántóföldi gépbemutatót a Güttler Kft., ahol Müthing mulcs-technológiával ismerkedhettek meg az érdeklődők.

2018. szeptember 14. 09:17

Gépészet Képgaléria Videó

Napraforgó-betakarító adapterek

A napraforgó betakarítása többféle konstrukciós kialakítású berendezéssel is lehetséges, a betakarítás alapgépe azonban minden esetben az arató-cséplő gép.

2017. szeptember 18. 16:42

A Güttler végigzúzza az országot! Ne maradjon le!

Nem tud mit kezdeni a szármaradvánnyal? Kukorica után gondot jelent az őszi magágykészítés?

2017. szeptember 6. 22:07