Gépinfo
Gépinfo

Továbbra is a Ranger, a Vitara és a Ducato vezet

Továbbra is a Ranger, a Vitara és a Ducato vezet

Agrofórum Online

Harminc százalékkal bővült az első négy hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma – derült ki a Datahouse adatiból.

Összesen 50 395 járművet adtak el a két kategóriában eddig ebben az évben. A két évvel ezelőttihez képest látványosabb 47 százalékos a bővülés. Az összevont listán áprilisban Suzuki, Ford, Toyota sorrend alakult ki áprilisban. A teljes négy hónap dobogósait nézve viszont már Suzuki, Ford, Skoda a sorrend.

A tavalyhoz képest 18 százalékkal 1599 darabosra hízott piack-up-piacon továbbra is a Ford Ranger az első 36 százalékos piaci részesedéssel a január-április időszak adatai alapján. Őrzi második helyét a jó 160 darabbal lemaradó Toyota Hilux, a harmadik helyen továbbra is az Isusu D-Max áll 14 százalékos piaci részesedéssel. A további helyezetek sorrendje sem változott a márciusi végi állapothoz képest.

A szegmensek közötti versenyt 32 százalékos piaci részesedéssel vezető és egy év alatt 48 százalékkal 16 165 darabosra ugrott SUV-piacon csak az első négy helyezett sorrendje ugyanaz, mint egy hónappal ezelőtt. Az Esztergomban készülő Suzuki Vitara vezető pozíciója megkérdőjelezhetetlen, már 4300 darabnál tartanak, ami a szegmensben 27 százalékos részesedés, de a teljes újautó-piacon is a legnépszerűbb modell már jóideje. A Ford Kuga 7, a Nissan Qashqai 5, a Dacia Duster pedig szintén 5 százalékos szeletet hasított ki magának a SUV-eladásokban. Az első három hónap utáni sorrendhez képest változás, hogy a Kia Sportage megelőzte a Toyota C-HR-t, a Renault Captur pedig a Hyundai Tucsont, így a Sportage ötödik, a Captur pedig nyolcadik az április végi adatok alapján készült rangsorban. A Lada 4×4 50 darabos idei eladásai az ötvenedik helyre voltak elegendőek a SUV-szegmensben.

Az éves alapon 18 százalékkal bővülő furgon-piacon továbbra is a Fiat Ducato az első, a Ford Transit is második, míg a Renault Master is harmadik volt egy hónappal ezelőtt. Itt annyi változás történt egy hónap alatt, hogy az egy konszernhez tartozó és egy gyártósoron készülő Ford Boxer megelőzte a Citroen Jumpert. Emellett a Volkswagen Transporter is megelőzte a Renault Trafficot, igaz a németek előnye csak három darab. A lista többi helyén nem változott a sorrend az elmúlt egy hónapban.

„A személyautópiacon az valószínűsíthető, hogy a céges vásárlások egy része – különösen az egy-három autós céges vásárlások – magánvásárlásnak tekinthetők. Az alacsony betéti kamat és a mostanra kifutott deviza alapú forint hitelek nagy részének lezárása is fogyasztás ösztönző hatásúak. Ennek megfelelően az új és a használt gépjármű import is fejlődik, erősödik az idősödő autópark lecserélésének folyamata, miközben – ennek a folyamatnak ellentmondva – a használtautó import korösszetétele továbbra is egészségtelen” – hívta fel a figyelmet Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke. Erdélyi hozzátette, hogy a kishaszonjármű-piac visszaesése megállt és emelkedést mutatott, azonban az előrejelzés mögött van a negyedik hónap végén. „Továbbra is szükségesnek tartjuk és szorgalmazzuk a vegyeshasználatú kishaszonjármű kategória felélesztését. Ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is. A kishaszon jármű piac trendje az előre jelzett növekedést támasztja alá” – fűzte hozzá az ügyvezető elnök.

Cenio - Az új könnyű és univerzálisan használható kultivátor

2019. december 12. 15:32

A Cenio univerzálisan használható 5 és 25 cm munkamélység között mind sekély tarlóhántáshoz, mind pedig közepes mélységben keverő és a mélyen lazító talajműveléshez.

Minden egy helyen az AXIÁL-nál

2019. december 12. 12:02

Az AXIÁL Kft. a korábbiakhoz hűen, a rendezvény legnagyobb kiállítójaként a D pavilon 5000 négyzetméteres területén rendezi be standját, mutatja be termékeit és szolgáltatásait, melyek között számos világmárka is megjelenik.

Massey Ferguson 5711 S – 110 lóerős, rugózott hidas prémium traktor eddig soha nem látott áron!

2019. december 12. 09:24

A Massey Ferguson univerzális felhasználású traktorszériája- az importőr Austro Diesel GmbH év végi akciójában- rendkívül kedvező áron érhető el. Az erőgép kifejezetten a hazai gazdálkodók igényeire lett kialakítva: rugózott mellsőhíd, frontsúlyozás, légfék berendezés és kukorica sorközbe beférő abroncsozás mind az alapfelszereltség részei.

Már több mint tízezer Vitarát helyeztek forgalomba idén

2019. december 4. 13:10

A szegmensek közötti versenyt stabilan, 32,2 százalékos piaci részesedéssel vezető SUV-piacon a Suzuki Vitara őrzi vezető helyét 20 százalékos részesedéssel.

Itt az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadása

2019. augusztus 11. 12:03

A Toyota szabad utat engedett az utcai Hilux eddigi legizgalmasabb kiadásának, és limitált szériában kereskedelmi forgalomba hozta a Hilux GR Sportot.

Tiszta Amerika: rengeteg pickup-ot vásároltunk

2018. szeptember 7. 07:54

Az első nyolc hónapban a hazai személyautó és kishaszonjármű forgalomba helyezések száma 29,6 százalékkal bővült – derült ki a Datahouse adatiból.

Újdonság a piacon: Dacia Dokker Pickup

2018. november 15. 06:37

Ugyan a Dacia Dokker Pickup nem kifejezetten szépség, hasznosságban nincsen párja: terhelhetősége 675 kilogramm, az alumínium lemezekből összeillesztett, 179 centiméter hosszú platót kopásálló műanyag oldalfalak szegélyezik.

Az új károsanyag-kibocsátási teszt miatt esett vissza a gépjárműpiac

2018. október 5. 10:51

Az első kilenc hónapban összesen 120 636 személyautót és kishaszonjárművet adtak el itthon, ami éves alapon 26, kétéves alapon pedig 42 százalékos bővülést jelent a gyengébb szeptember ellenére – derült ki a Datahouse adatiból.