Megújuló energia
Megújuló energia

2000 tehénnek elegendő takarmányt fogyaszt a skót biogázüzem

2000 tehénnek elegendő takarmányt fogyaszt a skót biogázüzem

Agrofórum Online

A Skócia keleti partján fekvő Stracathro Estate-ben az év 12 hónapjában végeznek betakarítást. A terméssel azt a 2 MW teljesítményű biogázüzemet látják el, amely évente 2000 tejelő tehénnek elegendő nyersanyagot igényel, és 4 millió köbméter gázt termel.

Az 1600 hektáros birtok területének több mint 60%-át energetikai célú növénytermesztésre használják: teljes kiőrlésű rozst, fűszilázst, őszi búzát és újabban cukor- és takarmányrépát termesztenek.

„A gazdaságban nincs állatállomány, csak egy hatalmas betontehén, amely évente 4 millió köbméter gázt termel a közüzemi hálózatba. Az udvaron öt különálló szilázsgödör található, amelyek összesen 1 hektár területűek” – mondja Iain Wilson, a birtok vezetője.

Betakarítás minden hónapban

A biogázüzem naponta körülbelül 110 tonna takarmányt nyel el. Zárt rendszerben működik, amelyhez a terményinputok 100%-a gazdaságban terem, és a lebontási maradék 100%-a visszakerül a termőföldbe.

A 140 hektárnyi cukor- és takarmányrépa termesztése októbertől májusig tart, ezt követi a fűszilázs, az egész növényes rozs és a gabonafélék betakarítása. Majd a ciklus újrakezdődik, hogy az üzemet egész évben egyenletes mennyiségű alapanyaggal lehessen ellátni. Ez azt jelenti, hogy a stracathrói csapat minden hónapban végez betakarítást.

Amit a Stracathro Estate-en termesztenek:

  • Cukor- és takarmányrépa: 140 ha
  • Négyszer kaszált fűszilázs: 350 ha
  • Egész növényes rozs: 350 ha
  • Őszi búza: 300 ha
  • Repce: 50 ha
  • Őszi zab: 50 ha
  • Tavaszi zab: 100 ha
  • Szilázs: 90 ha

Nincs üresjárat

A cukorrépa betakarítása október és május között 10-14 naponként történik. A takarmányrépát elsősorban azért termesztik, mert jobban tűri a fagyot, mint a cukorrépa, ami különösen fontos ezen az éghajlaton. A korán betakarított cukorrépa viszont nagyobb cukor- és energiatartalmú, mint a takarmányrépa.

„A takarmány- és cukorrépa termesztése előtt gyakran tapasztaltunk visszaesést a gáztermelésben, ezért tértünk át a gyökérnövényekre. Fontolóra vettük a kukorica termesztését is, de ennyire északon nem érte volna meg” – magyarázza Iain.

A tavaszi zab a március végéig felszedett cukorrépa után következik. Majd tavaszi tritikálé és lóhere szilázskeveréket vetnek, ami még belefér a vetésforgóba, mielőtt a következő ősszel jönne az őszi búza.

Miért éppen biogázüzem?

A Stracathro Estate hagyományosan vegyes gazdálkodást folytatott juh- és szarvasmarha-tenyésztéssel, de az évek során a szántóföldi művelést leépítették, az állatállományt pedig eladták.

A szántóföldek intenzívebbé válásával azonban a birtok tulajdonosai – a Campbell Adamson család –tudták, hogy a talaj egészsége és szerkezete veszélyben van. Olyan alternatív üzleti megoldást kerestek, amely egyszerre jövedelmező és fenntartható, ezért hozták létre a biogázüzemet, amely immár hat éve működik.

A talajegészséggel is foglalkoznak

Iain szerint a tápanyagban gazdag lebontási maradék fontos talajjavító, mivel lassan szabadulnak fel belőle a tápanyagok és nyomelemek. „A maradék semmiképpen sem hulladék, és mi teljes mértékben kihasználjuk. Azt láttuk, hogy a szervesanyag-szint emelkedik, és a földigiliszták száma mindenütt nőtt.”

„A foszfátban és káliumban gazdag, szilárd emésztőgőzt a vetés előtt juttatjuk ki, a folyékony nitrogén szántóföldi kijuttatását pedig 16 méteres tartálykocsival végezzük a teljes rozs- és fűfélékre. Már nem tapasztalható a magas N-mennyiségek okozta zöldhullám sem, ami a betegségekkel szemben sebezhetővé teszi a növényeket.”

„A lebontási maradékot a helyszínen elemezzük, hogy mindig tudjuk, milyen tápanyagokat juttattunk ki. Ennek köszönhetően a gazdaságban jelentősen csökkent a műtrágya-felhasználás” – mondta Iain.

Iain változó arányban juttatja ki a nitrogént a növények szükségletének célzott és kiegyenlített kielégítése érdekében, mivel a lebontási maradék tápanyagprofilja a zsákos termékekkel összehasonlítva sokkal kevésbé kiszámítható.

Fotó: https://stracathro.com/index.html

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tündérmese és a valóság: energiatermelés szén-dioxid-elnyeléssel

2024. május 12. 12:10

A Másfélfok szerzője bemutatja, miért korlátozott a BECCS technológia (energiatermelés szén-dioxid-elnyeléssel) gyakorlati alkalmazása.

Kék-zöld tetőkkel bővítenék a szivacsvárosok kapacitását

2024. május 10. 12:10

A csapadéktároláson túl is rengeteg az előnye a szivacsvárosoknak. A csapadék felfogására szolgáló terület mérete tovább nőhet a kék-zöld tetőkkel.

Már használnak homokakkumulátort hő tárolására

2024. április 23. 10:10

A homokakkumulátor a zöld energiából nyert hőenergia tárolására kiválóan alkalmas, de a villamos áram kinyerése még nem megoldott.

Az öt legnagyobb hiba, amit fával fűtve el tud követni

2024. március 6. 16:10

Német kutatók vizsgálták a fűtés közben elkövethető hibákat, és hogy milyen hatásuk lehet a fűtési teljesítményre. Az eredményt most mi is megosztjuk Önökkel.

Tündérmese és a valóság: energiatermelés szén-dioxid-elnyeléssel

2024. május 12. 12:10

A Másfélfok szerzője bemutatja, miért korlátozott a BECCS technológia (energiatermelés szén-dioxid-elnyeléssel) gyakorlati alkalmazása.