32℃ 20℃
június 7. Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta
Nagyvilág

Csíranövények fejlődése a világűrben

Agrofórum Online

Egy nemzetközi csoport a világűrben zajló növényi fejlődés jellegzetességeit kutatja.

A NASA (National Aeronautics and Space Administration – Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal, USA) és az ESA (European Space Agency – Európai Űrügynökség) kutatóiból álló nemzetközi csoport a világűrben zajló növényi fejlődés jellegzetességeit kutatja – olvasható az agrotimes.com című weboldalon.

A választás a széleskörűen tanulmányozott modellnövényre, a lúdfűre (Arabidopsis thaliana) esett. A Seedling Growth-2 elnevezésű projekt keretében a Nemzetközi Űrállomáson súlytalanságban és mikrogravitációs környezetben lehet nyomon követni a csíranövények fejlődését.

A földi élet elképzelhetetlen növények nélkül; táplálékul szolgálnak, valamint oxigént állítanak elő. A növények fejlődését a változó környezeti körülményekhez való igazodás határozza meg. Mint ahogy a megvilágítást, hőmérsékletet és a nedvességet, úgy a gravitációs erő jelenlétét is képesek érzékelni, változására reagálni.

J. Z. Kiss biológia professzor (Mississippi Egyetem), a NASA kísérlet vezető kutatója a Seedling Growth-2 projekt lényegét röviden úgy fogalmazta meg, hogy a fő cél a növényfejlődés során a vörös fény fototropizmusban betöltött jelző szerepének és az erre reagáló irányított növekedésnek az alaposabb megismerése.

A növények érzékelik a különböző színű fényeket, melyekre válaszreakciókkal felelnek. Igaz ez a csíranövényekre is. Ha más növények által vetett árnyékban fejlődnek, azt érzékelik, hogy bizonyos színek hiányoznak, amit a lombozat az áthaladó fény tartományából kiszűrt. Erre reagálva a függőleges felfelé irányuló növekedést oldalirányúra változtatják, így kikerülnek az árnyékból a direkt napfényre. Ez csupán egyetlen példa a fototropizmus működésére, valamint a jelátvitel, jeladás mechanizmusára. A Seedling Growth-2 projekt során az Arabidopsis thaliana  három genetikai változatát használták. A vad alak, a természetben megtalálható lúdfű, illetve két, mutáción átesett olyan törzs került a kísérletbe, melyekben bizonyos vörös fényt érzékelő molekulák – fitokrómok – hiányoznak.

E három változat együttes alkalmazásával lehetőség nyílik arra, hogy mikrogravitációs környezetben és földi körülmények között e speciális fitokróm molekulák működését alaposabban megismerjék. A Nemzetközi Űrállomáson az EMCS-ben (European Modular Cultivation System – Európai Moduláris Rendszerű Növénytermesztés, mely mikrogravitációs környezetben teszi lehetővé a növények fejlődésének megfigyelését zárt egységekben, „kapszulákban”) hajtotta végre a kísérleteket a személyzet. A rendszert a norvégiai földi vezérlőközpontból ellenőrizték.
Seedling Growth-2 projekt során a lúdfű magok a csírázást követően hat napig fejlődtek a világűrben. Innen, –80 °C-ra fagyasztva, a SpaceX Dragon szállítóűrhajóval kerültek a Földre, Kaliforniába. Itt kémiai úton stabilizálták a szöveteket, majd hajóval indították útjára Európa felé. A világűrben fejlődő csíranövénykék molekuláris biológiai vizsgálata Spanyolországban zajlik. Ennek célja, hogy kiderítsék a sejtszintű szignalizációs rendszer szerepét a növény fejlődésében és a helyzetváltoztató mozgás alakulásában.

Hosszú távon ezek a kísérletek a világűrbéli növénytermesztés kidolgozását segítik, valamint a fényérzékelés fokozásán keresztül a szántóföldi termelés eredményességét javíthatják. Az embernek a jövőben valószínűleg képessé kell válnia hosszú távú űrutazásokra, a növénytermesztés más bolygókra történő kiterjesztésére. Azok a növények, melyek legnagyobb sikerrel vették e hosszú utazás jelentette akadályt, viselték el az extrém körülményeket, alapvető információval szolgálhatnak arra, hogy miként érzékelik a fényt és a gravitációt, és hogyan válaszolnak ezekre az ingerekre. Utódaik talán képesek lesznek arra, hogy elkísérjék az embert a világűr tágabb meghódítására.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális kukoricahiány fenyeget 2025-26-ban

2025. június 1. 16:10

Rekordalacsony lehet a globális kukoricakészlet 2026-ra. A kínálat szűk, a kereslet erős – az USA és Kína kulcsszerepben.

Uniós könnyítések: kevesebb szabály, több támogatás

2025. május 31. 16:10

Brüsszel csökkentené a gazdák adminisztrációs terheit, miközben több támogatás és nagyobb mozgástér is járna a termelőknek.

Farkasprobléma: szigorú védelem helyett új vadgazdálkodás?

2025. május 25. 16:10

Az EU csökkentette a farkas védelmi szintjét, így a tagállamok, köztük Németország is, vadgazdálkodási eszközökkel kezelhetik a növekvő populáció okozta konfliktusokat.

Pulykaválság Amerikában: kivonul a Cargill?

2025. május 24. 09:10

A madárinfluenza és a csökkenő kereslet kikezdi az amerikai pulykaipart: a Cargill fokozatosan kivonulhat, a hiány már látszik.

Európa új kutatási irányokat keres a tej és tejtermékek minőségének javítására

2018. június 6. 14:20

Idd csak meg a tejet! Erre a mondatra mindannyian emlékszünk a gyerekkorunkból. A tej és a különféle tejtermékek egész életünkben, egészen idős korunkig fontos fehérje- és kalciumforrást jelentenek.

Agrárkutatás és felsőoktatás az agrárium versenyképességének szolgálatában

2018. június 13. 07:27

Dr. Nagy István és Dr. Gyuricza Csaba sajtótájékoztatójáról jelentkezünk. Gödöllő, a Grassalkovich-kastély díszterme június 7-dikén, délután 3 óra.

Átadták az Agroverzum élményközpontját Martonvásáron

2019. május 28. 08:03

A tízmilliárdos projekt részeként mintegy egymilliárd forintból valósult meg a most átadott Agroverzum Tudományos Élményközpont, valamint a tavaly elkészült csaknem kéthektáros közpark, a Brunszvik-kert.

Agrárminisztérium: fókuszban a tudásalapú Közös Agrárpolitika

2022. április 8. 13:00

A KAP Stratégia tervek Agrártudás és Innovációs Rendszereiről ülésezett 20 tagország képviselője Hollandiában.