12℃ 6℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Nagyvilág

Friss zöldségeket termesztenek az űrállomáson a NASA „űrkertészei”

Syngenta Blog

A Mentőexpedíció című film főhőse egy botanikus, aki a tervezett négy hét helyett kénytelen hosszú időn keresztül gondoskodni magáról a marsi bázison: a bolygó talaját használva burgonyát termeszt, a növényeket újrahasznosított anyagokkal táplálja. De nem ő az egyetlen, aki nem földi körülmények között termeszt zöldségeket.

A Nemzetközi Űrállomáson a NASA „űrkertésze”, Shane Kimbrough nemrégiben egy csomó friss salátát szedett le, miközben gondosan ügyelt, hogy a következő betakarításig az apró hajtások megkapják a tápanyagokat és a megfelelő nedvességet.

A Veggie elnevezésű kísérlet célja, hogy növelje a terméshozamot az orbitális pályán, emellett friss, tápláló zöldségfélékkel gazdagítsa az űrhajósok étrendjét. Az asztronautáknak ugyanis az esetenként több száz napos fenntartózkodás során rendkívül nagy szükségük van a vitamindús zöldségekre.

Hobbi az űrben

Az űrbéli növénytermesztés legnagyobb akadálya a mikrogravitáció (merre nőjön a növény, illetve leszivárog-e a víz a gyökerekhez), valamint a teljesen zárt környezet biztosítása.

Az Orbital Technologies és a Kennedy Space Center közösen dolgozik azon, hogy a program révén egy komplex növénytermesztési rendszert hozzanak létre. E technológia lényege, hogy kicsi, zárt dobozokban, meglehetősen olcsó növesztőkamrában kapják az ültetőpárnákban fejlődő palánták a tápanyag-utánpótlást és a fényt. Utóbbit LED fénytestekkel biztosítják, amelyek kis energiafelvétel mellett alig sugároznak hőt.

Ember-növény szimbiózisa a Marson

A Mentőexpedíció című film az agronómusokat is elgondolkodtatta. Vajon képesek leszünk-e megoldani az élelmiszerellátást a vörös bolygón megtermelt növényekkel? A Popular Mechanics című lap Bruce Bugbee-t, a Utah State University űrmezőgazdasággal foglalkozó professzorát kérdezte arról, megvalósítható-e a Ridley Scott filmjében látott elképzelés.

Bugbee szerint a mikrogravitáció a Marson nem okozna gondot, jóllehet a tömegvonzás jóval kisebb, mint a Földön, ahhoz elég, hogy a növények a megfelelő irányba nőjenek, a víz pedig lefolyjon a gyökerekhez. A teljesen zárt környezet biztosítása – véleménye szerint – már nehezebb ügy. „Minden egyes részecskét újra kell hasznosítani, nem lehet csak úgy kinyitni az ablakot és kidobni a dolgokat” – mondta a kutató. Szerinte a megoldás kulcsa a megfelelő tárolás.

A növényeknek vízre és szén-dioxidra van szükségük a növekedéshez, miközben oxigént „lélegeznek ki”. A növények igényei mellett a kutatóknak az emberek oxigénszükségletéről is gondoskodniuk kell.

Mindez egy, a Földéhez hasonló komplex, kiegyensúlyozott ökoszisztéma létrehozását jelenti a marsi mikrokörnyezetben, ami óriási kihívás. De úgy látszik, erre is találtak már megoldást a floridai Kennedy Űrközpont NASA-tudósai, akik az Arizonai Egyetem kutatóival együttműködve felfújható üvegházat hoztak létre. A Lunar/Mars üvegház-prototípus lehetővé teszi, hogy friss zöldséghez jussanak az asztronauták más bolygókon, vagy hosszú űrutazások során.

A kutatások jelenlegi fázisában azon dolgoznak, hogy meghatározzák, milyen palánták, milyen magvak és milyen tápoldatok lehetnek optimálisak a Holdra, illetve a Marsra telepített „üvegház” számára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KAP-reform: kitört a vita az uniós agrártanácsban

2025. szeptember 24. 14:10

Heves vita robbant ki az EU agrárminiszterei között a KAP-reformról: több tagállam „katasztrofálisnak” nevezte a bizottsági terveket.

A jövő szójaszósza spanyol földön születik

2025. szeptember 19. 16:10

Spanyol séfek helyi alapanyagokból alkotják újra a japán szójaszószt, egyedi ízekkel és fenntartható szemlélettel.

Termésbecslés műholdról? Már a jelen valósága

2025. szeptember 17. 14:10

Hetente frissülő műholdas adatok és MI alapú elemzés segíti a gazdákat a pontosabb tervezésben és a termésbecslésben.

Olyan jó lett az év, hogy elárasztja a piacot a spanyol mangó

2025. szeptember 16. 14:10

Rekordévre készül Andalúzia: a spanyol mangótermés 2025-ben elérheti a 35 ezer tonnát, a gyümölcs fele pedig már hazai piacokon fogy el.

A TÉNYEK, AMIK MAGUKÉRT BESZÉLNEK!

2023. augusztus 14. 15:10

A Limagrain nemesítés eredményességét az biztosítja, hogy az újabb repcehibrid generáció mindig az elődökre építve tartalmaz új, a termésnövelést és termésbiztonságot szolgáló tulajdonságokat. Hibridjeink olyan nemzetközi fejlesztő munka eredményei, amelyre a repce termesztők széles tábora építheti hozam elvárásait.

Az intenzív repcetermesztés elképzelhetetlen regulátor nélkül

2022. szeptember 12. 13:24

Az őszi káposztarepce-termesztés sikerét nagyban meghatározza, hogy a növény milyen fejlettségi állapotban telel át.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

2022. május 24. 17:42

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a MATE biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben.

Natural Force – a méhkímélő biostimulátor

2022. április 19. 10:42

Ha vannak szántóföldi kultúrák, ahol a lombtrágyázás és a biostimulátorok használata ma már elfogadott gyakorlat, akkor azok az olajos növényeink. Az őszi káposztarepce hordozza talán az egyik legnagyobb termelési kockázatot, mert komoly ráfordítást igényel a vegetáció során, a megtérülés azonban 3 tonna alatt kétséges.