Nagyvilág

Hogyan szedjük ki a maradék ketchupot a flakonból?

Agrofórum Online

Mindennapi bosszankodásunk, hogy amikor a ketchupos (majonézes, mustáros stb.) flakon üresnek mutatja magát, mert hiába rázzuk-nyomkodjuk-ütögetjük, esetleg még szemmel is verjük, nem jön ki belőle egy csepp sem, még jól láthatóan több adagra való szósz tapad a falára.

Ennek kinyerése minden szempontból kívánatos lenne, az élelmiszerek magas árától a fenntarthatósági szempontokig. De egyszerűen a lelkünknek is jót tesz, ha nem dobunk ki valamit, amit akár el is fogyaszthatunk.

Az internet különféle bugyraiból persze ennek a problémának a megoldására is ömlenek a jó tanácsok, mint például: használjunk egy hosszú nyelű kanalat, és azzal kaparjuk ki a maradékot, hígítsuk fel a ketchupot pici vízzel vagy ecettel, áztassuk a palackot forró vízbe, ami segít kicsit folyósabbá tenni a tartalmát, tartsuk fejjel lefelé a flakont vagy akár vágjuk ketté és így nyerjük ki belőle a maradékot.

A leghatékonyabbnak viszont a következő ötlet ígérkezik. Ragadjuk meg a flakont a talpánál jó erősen, majd – miután találtunk egy olyan helyet, ahol még véletlenül sem verünk le semmit vagy vágjuk be a kezünket a falba – forgassuk a karunkat minél gyorsabban körbe-körbe. Így a centrifugális erő segítségével szépen a kupak körül gyűlik össze a maradék, amit rögtön ki is tudunk nyomni vagy kanalazni onnan (lásd a lenti videóban).

Egyes hozzászólók ezzel a módszerrel is szkeptikusak, emlékeztetve a többieket azokra az általuk megélt esetekre, amikor a nyilvánvalóan sokszor használt kupak megadta magát a váratlan megterhelésnek, lerepült, és a maradék, ebben a formában kellemetlenül nagy mennyiségűnek tűnő anyag mindent beterített a konyhában.

Univerzális megoldás sajnos ebben az esetben nincs, hacsak a gyártók elő nem állnak egy újfajta csomagolással. Mégis érdemes a fenti módszereket kipróbálni, hiszen minden csepp, ami nem a kukába kerül, az élelmiszer-pazarlás csökkentését szolgálja.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármilyen állatokat találtak egy furgonban, meg is akarták enni azokat

2025. november 27. 16:10

Öt évig terjedő börtönnel vagy közel 20 milliós pénzbírsággal sújtható, aki védett állatokra vadászik – az elfogyasztásuk pedig furcsa ízlésre vall.

Károly brit király gonosz tréfát eszelt ki, teljes a pánik a haszonállatai miatt

2025. november 27. 13:10

Váratlan csatározás robbant ki a brit királyi családban, amelyben III. Károly szarvasmarhái és juhai is főszerepet kaptak.

Vérrel öntözött rózsák Ecuadorból

2025. november 27. 07:10

Ecuador rózsaipara rekordokat dönt, de a dolgozók egészsége, megélhetése és jogai veszélyben vannak.

A szabadban teleltették a leandert, hihetetlen, mi történt vele

2025. november 25. 13:10

Mikor vigyük védett, melegebb helyre a leandert, és mikor költöztethetjük vissza a szabadba? Ez a két kérdés sok hobbikertészt foglalkoztat, és egy merész kísérlet most izgalmas választ ad.

Változott az élelmiszerek csomagolását befolyásoló rendelet

2019. január 18. 08:46

A rendelet hatálybalépése előtt a 10/2011/EU rendelet alkalmazandó rendelkezéseinek megfelelő műanyagok és műanyag tárgyak 2020. január 31-ig forgalomba hozhatók, és a készletek kimerüléséig forgalomban maradhatnak.

Jótanácsok a karácsonyi élelmiszer-vásárláshoz

2024. december 13. 05:40

Nemcsak anyagilag spórolhatunk az előre megtervezett bevásárlásokkal és a tudatos termékválasztással, hanem a környezetet és az egészségünket is óvjuk vele.

Csomagolás nélkül odalesznek a zöldségek és gyümölcsök – átgondolatlan a szigorítás?

2023. december 4. 07:10

Vajon mi lesz a több tízezer embert foglalkoztató csomagoló-ágazattal, ha a Parlamentben és az Európai Tanácsban úgy döntenek, hogy a csomagolóanyagoknak veszniük kell?

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

2024. április 26. 10:10

Az újrahasznosítás érdekében a zöldségekhez is papírcsomagolást használnak Franciaországban. A csomagolóanyagon kis ablakon át látszik a termék.