Nagyvilág

Hogyan szedjük ki a maradék ketchupot a flakonból?

Agrofórum Online

Mindennapi bosszankodásunk, hogy amikor a ketchupos (majonézes, mustáros stb.) flakon üresnek mutatja magát, mert hiába rázzuk-nyomkodjuk-ütögetjük, esetleg még szemmel is verjük, nem jön ki belőle egy csepp sem, még jól láthatóan több adagra való szósz tapad a falára.

Ennek kinyerése minden szempontból kívánatos lenne, az élelmiszerek magas árától a fenntarthatósági szempontokig. De egyszerűen a lelkünknek is jót tesz, ha nem dobunk ki valamit, amit akár el is fogyaszthatunk.

Az internet különféle bugyraiból persze ennek a problémának a megoldására is ömlenek a jó tanácsok, mint például: használjunk egy hosszú nyelű kanalat, és azzal kaparjuk ki a maradékot, hígítsuk fel a ketchupot pici vízzel vagy ecettel, áztassuk a palackot forró vízbe, ami segít kicsit folyósabbá tenni a tartalmát, tartsuk fejjel lefelé a flakont vagy akár vágjuk ketté és így nyerjük ki belőle a maradékot.

A leghatékonyabbnak viszont a következő ötlet ígérkezik. Ragadjuk meg a flakont a talpánál jó erősen, majd – miután találtunk egy olyan helyet, ahol még véletlenül sem verünk le semmit vagy vágjuk be a kezünket a falba – forgassuk a karunkat minél gyorsabban körbe-körbe. Így a centrifugális erő segítségével szépen a kupak körül gyűlik össze a maradék, amit rögtön ki is tudunk nyomni vagy kanalazni onnan (lásd a lenti videóban).

Egyes hozzászólók ezzel a módszerrel is szkeptikusak, emlékeztetve a többieket azokra az általuk megélt esetekre, amikor a nyilvánvalóan sokszor használt kupak megadta magát a váratlan megterhelésnek, lerepült, és a maradék, ebben a formában kellemetlenül nagy mennyiségűnek tűnő anyag mindent beterített a konyhában.

Univerzális megoldás sajnos ebben az esetben nincs, hacsak a gyártók elő nem állnak egy újfajta csomagolással. Mégis érdemes a fenti módszereket kipróbálni, hiszen minden csepp, ami nem a kukába kerül, az élelmiszer-pazarlás csökkentését szolgálja.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sertésinvázió: már a fél országot uralják az elvadult disznók

2025. augusztus 31. 16:10

Több millió vadon élő sertés okoz súlyos károkat Ausztráliában: évente mintegy 150 millió dollárnyi veszteséget szenved az agrárium és a természetvédelem.

Egyre több a fertőzött róka – veszélyes az emberre is

2025. augusztus 7. 16:10

Új kutatás szerint a rókákban sokkal gyakrabban fordul elő az emberre is veszélyes galandféreg, mint korábban gondoltuk.

Sáskajárás Ukrajnában: veszélyben a termés

2025. július 30. 13:10

Tömeges sáskajárás sújtja Ukrajnát. A falánk rovarok komoly károkat okoznak a mezőgazdaságban, az ukrán hatóságok riadót fújtak.

Biotechnológia a klímaváltozás ellen – de mikor lép az EU?

2025. július 18. 14:10

A klímaváltozás, a hozamcsökkenés és a fenntartható termelés sürgetik a döntéshozókat – vajon lekési Európa a biotechnológiai versenyt?

A magyar mézet itthon kellene palackozni

2018. július 11. 09:01

Európában mézhiány van, miközben a magyar termelés évente 15-20 ezer tonnával meghaladja a belföldi fogyasztást.

Húszéves a magyar Csomagoló Eszköz BEgyűjtési Rendszer

2023. december 4. 15:10

A CSEBER NONPROFIT Kft. november 9-én tartotta a 7. CSEBER Fenntarthatósági Konferencia elnevezésű rendezvényét, melyre meghívást kaptak a növényvédő szeres göngyöleg visszagyűjtésben érintett szereplők.

Savanyú vizsgálatok - mennyi C vitamin van a citromban?

2018. december 19. 05:36

A Szupermentán hét nagy üzletlánc polcairól, 10 különböző hálós kiszerelésű, 500 grammos citromot vetettek vizsgálat alá. Megmérték a citromok növényvédőszer-maradék, C-vitamin, cukor- és savtartalmát, és a jelöléseket is ellenőrizték.

Csomagolás nélkül odalesznek a zöldségek és gyümölcsök – átgondolatlan a szigorítás?

2023. december 4. 07:10

Vajon mi lesz a több tízezer embert foglalkoztató csomagoló-ágazattal, ha a Parlamentben és az Európai Tanácsban úgy döntenek, hogy a csomagolóanyagoknak veszniük kell?