22℃ 11℃
április 20. Tivadar, Tihamér, Töhötöm
Nagyvilág

Hogyan szedjük ki a maradék ketchupot a flakonból?

Agrofórum Online

Mindennapi bosszankodásunk, hogy amikor a ketchupos (majonézes, mustáros stb.) flakon üresnek mutatja magát, mert hiába rázzuk-nyomkodjuk-ütögetjük, esetleg még szemmel is verjük, nem jön ki belőle egy csepp sem, még jól láthatóan több adagra való szósz tapad a falára.

Ennek kinyerése minden szempontból kívánatos lenne, az élelmiszerek magas árától a fenntarthatósági szempontokig. De egyszerűen a lelkünknek is jót tesz, ha nem dobunk ki valamit, amit akár el is fogyaszthatunk.

Az internet különféle bugyraiból persze ennek a problémának a megoldására is ömlenek a jó tanácsok, mint például: használjunk egy hosszú nyelű kanalat, és azzal kaparjuk ki a maradékot, hígítsuk fel a ketchupot pici vízzel vagy ecettel, áztassuk a palackot forró vízbe, ami segít kicsit folyósabbá tenni a tartalmát, tartsuk fejjel lefelé a flakont vagy akár vágjuk ketté és így nyerjük ki belőle a maradékot.

A leghatékonyabbnak viszont a következő ötlet ígérkezik. Ragadjuk meg a flakont a talpánál jó erősen, majd – miután találtunk egy olyan helyet, ahol még véletlenül sem verünk le semmit vagy vágjuk be a kezünket a falba – forgassuk a karunkat minél gyorsabban körbe-körbe. Így a centrifugális erő segítségével szépen a kupak körül gyűlik össze a maradék, amit rögtön ki is tudunk nyomni vagy kanalazni onnan (lásd a lenti videóban).

Egyes hozzászólók ezzel a módszerrel is szkeptikusak, emlékeztetve a többieket azokra az általuk megélt esetekre, amikor a nyilvánvalóan sokszor használt kupak megadta magát a váratlan megterhelésnek, lerepült, és a maradék, ebben a formában kellemetlenül nagy mennyiségűnek tűnő anyag mindent beterített a konyhában.

Univerzális megoldás sajnos ebben az esetben nincs, hacsak a gyártók elő nem állnak egy újfajta csomagolással. Mégis érdemes a fenti módszereket kipróbálni, hiszen minden csepp, ami nem a kukába kerül, az élelmiszer-pazarlás csökkentését szolgálja.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Eltűnő kaszálók – velük hal egy élő örökség

2025. április 13. 16:10

Románia könnycsepp alakú szénakazlait a gépesítés térhódítása és a fiatalok elvándorlása a kihalás szélére sodorja.

Hőstressz sújtja a tejtermelést: kis gazdaságok hátrányban

2025. április 6. 16:10

Az Egyesült Államokban a meleg hatása közvetlen bevételkiesést jelent a termelők számára egy kutatás eredményei alapján.

Aszály és őszi sereghernyó: zimbabwei farmerek harca

2025. március 30. 16:10

Sok zimbabwei gazda segélyekből élt tavaly. Idén az újra elvetett kukorica az aszály miatt kiszáradt. Januárban ismét vetettek, de ekkor a sereghernyó okozott súlyos károkat.

Veszélyben a katalán termőföldek: nyúlinvázió és megoldások

2025. március 23. 16:10

Az intenzív vadászat, a tudományos módszerek bevezetése és az innovatív védekezési technikák együttes alkalmazása kulcsfontosságú.

Az üzletek zsugorítással próbálják elkerülni az áremelkedést?

2023. május 18. 09:16

A szupermarketeket azzal vádolják, hogy a gyorsan emelkedő költségek mérséklése érdekében egyre kisebbre szabják az epres dobozokat. Egy brit epertermelő szerint az üzletek a rendelések csökkentésével fenyegetőznek, sőt, jó néhányuk szándékosan csökkentik a csomagolás méretét, hogy ne kelljen áremelkedéssel terhelni a vásárlókat.

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.

A magyar mézet itthon kellene palackozni

2018. július 11. 09:01

Európában mézhiány van, miközben a magyar termelés évente 15-20 ezer tonnával meghaladja a belföldi fogyasztást.

Jótanácsok a karácsonyi élelmiszer-vásárláshoz

2024. december 13. 05:40

Nemcsak anyagilag spórolhatunk az előre megtervezett bevásárlásokkal és a tudatos termékválasztással, hanem a környezetet és az egészségünket is óvjuk vele.