A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén élő kávétermesztők milliói kényszerülnek elhagyni földjeiket az M23 lázadócsoport és a kormányerők közötti harcok miatt. Az erőszak, a belső menekültek száma és az instabilitás kritikus helyzetet teremt a régió gazdasági és mezőgazdasági jövője szempontjából.
A termelők kénytelenek elmenekülni, mielőtt betakaríthatnák termésüket. A mezőkön szanaszét maradt, érés alatt lévő kávészemek megrohadnak, mert nincs, aki leszedje vagy gondozza őket.
Az üresen hagyott ültetvények könnyű célponttá válnak. Fiatalok, helyi lakosok fosztogatják a kávét, gyakran azzal a céllal, hogy túlélésüket biztosítsák. Az elhanyagolt kávécserjék elgyengülnek, a gaz nő és beborítja a földeket, a talajerő gyengül. A növények öregednek, és sok esetben a termelés már nem fenntartható.
Mélyebb okok: instabilitás, támogatás hiánya, gazdasági lemaradás
A régió agrárinfrastruktúrája több évtizede hanyatlik, a támogatások hiányoznak, a mezőgazdasági szolgáltatások gyengék. A kávéexport mennyisége drámaian csökkent: a 2022-es kb. 10.423 tonna, majd 2023-ban már csupán 7380 tonna volt a FAO adatai szerint, ami messze elmarad a történelmi, 1980–90-es évek szintjétől. Nem csupán a harcok – a kávétermesztés természetszerű kihívásai is fennállnak: a kávé „igényes növény”, amely gondoskodást, megfelelő gondozást, tőkét igényel. Ezek hiányában a termelés drámaian visszaesik.
Emberek a konfliktusban: túlélés, kényszerű döntések
Marko Kalirhe, és sok más hasonló termelő, veszítette el földjét, mivel a harcok elől menekülni kellett. Neki 12 gyermeke van, és amikor visszatért a birtokára, a termés nagy része már tönkrement.

Prudent Ngongo Safari, aki korábban évente több ezer tonna kávét termelt, most alig jut el a földjére, nincs hozam, a költségek egyre növekednek, és a pénzügyi szolgáltatások is elérhetetlenek a területének bizonytalan státusza miatt.
A világ kávépiacára gyakorolt hatások
A kongói kávétermesztés összeomlása nem csupán helyi tragédia, hanem globális következményekkel is jár. A kelet-kongói arabica kávé az egyik legkülönlegesebb ízvilággal rendelkező fajtaként ismert a világpiacon, amely különösen keresett a prémium szegmensben.
A termelés visszaesése így nemcsak a helyi gazdák megélhetését sodorja veszélybe, hanem a nemzetközi ellátási láncokat is sérti, és hozzájárulhat a kávé árának ingadozásához. A szakértők szerint a hosszú távú kiesés a piaci verseny újrarendeződéséhez vezethet, ami Latin-Amerika és Kelet-Afrika más kávétermelő régióinak kedvezhet, ugyanakkor a fogyasztók számára drágulást hozhat.
Képek: Pixabay.