14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Nagyvilág

Meghökkentő: nitrogént töltenek a chipses zacskókba

Agrofórum Online

Sokan csóválják a fejüket, amikor megvásárolnak egy nagy zacskó chipset, és csak az alján zörög valamennyi a sós finomságból. Pedig éppen a fogyasztó érdekeit szolgálja ez a fajta csomagolás.

A szabad levegő nem biztosít steril környezetet az élelmiszernek. A benne lebegő baktériumok és gombák idővel bármire rátelepednek, ami számukra megfelelő környezetet teremt a szaporodáshoz. Ráadásul az oxigén is reakcióba lép az élelmiszerrel, ami idővel annak megromlásához vezet. Ezt jelzi, ha büdössé vagy rossz ízűvé válik.

Akkor hát mi van a csomagban?

Amíg a chips a lezárt zacskóban marad, nem tudnak ezek a lebontó és a minőséget rontó folyamatok elindulni. Ennek oka, hogy a zacskóban a chips mellett valójában nem levegő van, azt a gyártási folyamat során eltávolítják.

Ezek után sejthető, hogy valamilyen olyan anyagot zártak a csomagolásba, ami légnemű, de az emberi egészségre nem káros, tehát feltehetően a levegőnek is része. Ez az anyag a nitrogén, amely az általunk beszívott levegő 78 százalékát alkotja, önmagában azonban, oxigén nélkül segít az élelmiszer színének, ízének, illatának és állagának megőrzésében.

Nem véletlenül pufi a zacskó

Mivel a chipsdarabkák nagyon könnyen összetörnek, morzsálódnak, ez a probléma kiküszöbölhető azzal, hogy a nitrogénnel szinte felfújják a zacskót, amelyben így bőséges hely marad. Ezzel a megoldással véletlenül sem tud a chips annyira összenyomódni, hogy apró darabkákra törjön, ami már nem ugyanazt a roppanó élményt nyújtaná, mint amit megszoktunk és szeretünk.

A pazarló méretű csomagolás mögött tehát tudományos ok rejtőzik, és nem a chipsgyártók akarnak a vásárlókból hülyét csinálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

KAP-reform: kitört a vita az uniós agrártanácsban

2025. szeptember 24. 14:10

Heves vita robbant ki az EU agrárminiszterei között a KAP-reformról: több tagállam „katasztrofálisnak” nevezte a bizottsági terveket.

A jövő szójaszósza spanyol földön születik

2025. szeptember 19. 16:10

Spanyol séfek helyi alapanyagokból alkotják újra a japán szójaszószt, egyedi ízekkel és fenntartható szemlélettel.

Termésbecslés műholdról? Már a jelen valósága

2025. szeptember 17. 14:10

Hetente frissülő műholdas adatok és MI alapú elemzés segíti a gazdákat a pontosabb tervezésben és a termésbecslésben.

Olyan jó lett az év, hogy elárasztja a piacot a spanyol mangó

2025. szeptember 16. 14:10

Rekordévre készül Andalúzia: a spanyol mangótermés 2025-ben elérheti a 35 ezer tonnát, a gyümölcs fele pedig már hazai piacokon fogy el.

8 tipp szilázsbálák fóliacsomagolására

2024. június 6. 07:10

A szilázsbálákat védő vékony fólia a kiváló minőségű takarmány hosszú távú megőrzésének biztosítéka. Mire figyeljünk a használatakor?

Húszéves a magyar Csomagoló Eszköz BEgyűjtési Rendszer

2023. december 4. 15:10

A CSEBER NONPROFIT Kft. november 9-én tartotta a 7. CSEBER Fenntarthatósági Konferencia elnevezésű rendezvényét, melyre meghívást kaptak a növényvédő szeres göngyöleg visszagyűjtésben érintett szereplők.

Jótanácsok a karácsonyi élelmiszer-vásárláshoz

2024. december 13. 05:40

Nemcsak anyagilag spórolhatunk az előre megtervezett bevásárlásokkal és a tudatos termékválasztással, hanem a környezetet és az egészségünket is óvjuk vele.

Hogyan szedjük ki a maradék ketchupot a flakonból?

2023. október 20. 17:10

Mindennapi bosszankodásunk, hogy amikor a ketchupos (majonézes, mustáros stb.) flakon üresnek mutatja magát, mert hiába rázzuk-nyomkodjuk-ütögetjük, esetleg még szemmel is verjük, nem jön ki belőle egy csepp sem, még jól láthatóan több adagra való szósz tapad a falára.