25℃ 13℃
június 10. Margit, Gréta
Nagyvilág

Meghökkentő: nitrogént töltenek a chipses zacskókba

Agrofórum Online

Sokan csóválják a fejüket, amikor megvásárolnak egy nagy zacskó chipset, és csak az alján zörög valamennyi a sós finomságból. Pedig éppen a fogyasztó érdekeit szolgálja ez a fajta csomagolás.

A szabad levegő nem biztosít steril környezetet az élelmiszernek. A benne lebegő baktériumok és gombák idővel bármire rátelepednek, ami számukra megfelelő környezetet teremt a szaporodáshoz. Ráadásul az oxigén is reakcióba lép az élelmiszerrel, ami idővel annak megromlásához vezet. Ezt jelzi, ha büdössé vagy rossz ízűvé válik.

Akkor hát mi van a csomagban?

Amíg a chips a lezárt zacskóban marad, nem tudnak ezek a lebontó és a minőséget rontó folyamatok elindulni. Ennek oka, hogy a zacskóban a chips mellett valójában nem levegő van, azt a gyártási folyamat során eltávolítják.

Ezek után sejthető, hogy valamilyen olyan anyagot zártak a csomagolásba, ami légnemű, de az emberi egészségre nem káros, tehát feltehetően a levegőnek is része. Ez az anyag a nitrogén, amely az általunk beszívott levegő 78 százalékát alkotja, önmagában azonban, oxigén nélkül segít az élelmiszer színének, ízének, illatának és állagának megőrzésében.

Nem véletlenül pufi a zacskó

Mivel a chipsdarabkák nagyon könnyen összetörnek, morzsálódnak, ez a probléma kiküszöbölhető azzal, hogy a nitrogénnel szinte felfújják a zacskót, amelyben így bőséges hely marad. Ezzel a megoldással véletlenül sem tud a chips annyira összenyomódni, hogy apró darabkákra törjön, ami már nem ugyanazt a roppanó élményt nyújtaná, mint amit megszoktunk és szeretünk.

A pazarló méretű csomagolás mögött tehát tudományos ok rejtőzik, és nem a chipsgyártók akarnak a vásárlókból hülyét csinálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Globális kukoricahiány fenyeget 2025-26-ban

2025. június 1. 16:10

Rekordalacsony lehet a globális kukoricakészlet 2026-ra. A kínálat szűk, a kereslet erős – az USA és Kína kulcsszerepben.

Uniós könnyítések: kevesebb szabály, több támogatás

2025. május 31. 16:10

Brüsszel csökkentené a gazdák adminisztrációs terheit, miközben több támogatás és nagyobb mozgástér is járna a termelőknek.

Farkasprobléma: szigorú védelem helyett új vadgazdálkodás?

2025. május 25. 16:10

Az EU csökkentette a farkas védelmi szintjét, így a tagállamok, köztük Németország is, vadgazdálkodási eszközökkel kezelhetik a növekvő populáció okozta konfliktusokat.

Pulykaválság Amerikában: kivonul a Cargill?

2025. május 24. 09:10

A madárinfluenza és a csökkenő kereslet kikezdi az amerikai pulykaipart: a Cargill fokozatosan kivonulhat, a hiány már látszik.

Ez a hazai élelmiszeripari cég is csökkenti csomagolásaiban a műanyagot

2023. február 1. 14:01

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt.

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

2024. április 26. 10:10

Az újrahasznosítás érdekében a zöldségekhez is papírcsomagolást használnak Franciaországban. A csomagolóanyagon kis ablakon át látszik a termék.

Fenntarthatósági elismerést kapott a Corteva Agriscience magyarországi termelési üzeme

2024. január 15. 17:10

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat elismerő oklevelet kapott a környezettudatosság és a körforgásos gazdaság támogatásáért a kis- és nagyvállalatoknak komplex csomagolási szolgáltatásokat nyújtó Manupackaging Hungary Kft. által szervezett Fenntarthatósági Program keretében.

Miért árulják tízesével a tojást?

2023. október 24. 09:10

Magyarországon, de egész Európában bevett gyakorlat, hogy a tojástartóban leggyakrabban 10 tojás fér el. Aki viszont angol nyelvterületre utazik, talán meglepődik, amikor 12 darabot talál egy dobozban. De vajon van-e ennek valamilyen speciális oka?