Nagyvilág

Meghökkentő: nitrogént töltenek a chipses zacskókba

Agrofórum Online

Sokan csóválják a fejüket, amikor megvásárolnak egy nagy zacskó chipset, és csak az alján zörög valamennyi a sós finomságból. Pedig éppen a fogyasztó érdekeit szolgálja ez a fajta csomagolás.

A szabad levegő nem biztosít steril környezetet az élelmiszernek. A benne lebegő baktériumok és gombák idővel bármire rátelepednek, ami számukra megfelelő környezetet teremt a szaporodáshoz. Ráadásul az oxigén is reakcióba lép az élelmiszerrel, ami idővel annak megromlásához vezet. Ezt jelzi, ha büdössé vagy rossz ízűvé válik.

Akkor hát mi van a csomagban?

Amíg a chips a lezárt zacskóban marad, nem tudnak ezek a lebontó és a minőséget rontó folyamatok elindulni. Ennek oka, hogy a zacskóban a chips mellett valójában nem levegő van, azt a gyártási folyamat során eltávolítják.

Ezek után sejthető, hogy valamilyen olyan anyagot zártak a csomagolásba, ami légnemű, de az emberi egészségre nem káros, tehát feltehetően a levegőnek is része. Ez az anyag a nitrogén, amely az általunk beszívott levegő 78 százalékát alkotja, önmagában azonban, oxigén nélkül segít az élelmiszer színének, ízének, illatának és állagának megőrzésében.

Nem véletlenül pufi a zacskó

Mivel a chipsdarabkák nagyon könnyen összetörnek, morzsálódnak, ez a probléma kiküszöbölhető azzal, hogy a nitrogénnel szinte felfújják a zacskót, amelyben így bőséges hely marad. Ezzel a megoldással véletlenül sem tud a chips annyira összenyomódni, hogy apró darabkákra törjön, ami már nem ugyanazt a roppanó élményt nyújtaná, mint amit megszoktunk és szeretünk.

A pazarló méretű csomagolás mögött tehát tudományos ok rejtőzik, és nem a chipsgyártók akarnak a vásárlókból hülyét csinálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sertésinvázió: már a fél országot uralják az elvadult disznók

2025. augusztus 31. 16:10

Több millió vadon élő sertés okoz súlyos károkat Ausztráliában: évente mintegy 150 millió dollárnyi veszteséget szenved az agrárium és a természetvédelem.

Egyre több a fertőzött róka – veszélyes az emberre is

2025. augusztus 7. 16:10

Új kutatás szerint a rókákban sokkal gyakrabban fordul elő az emberre is veszélyes galandféreg, mint korábban gondoltuk.

Sáskajárás Ukrajnában: veszélyben a termés

2025. július 30. 13:10

Tömeges sáskajárás sújtja Ukrajnát. A falánk rovarok komoly károkat okoznak a mezőgazdaságban, az ukrán hatóságok riadót fújtak.

Biotechnológia a klímaváltozás ellen – de mikor lép az EU?

2025. július 18. 14:10

A klímaváltozás, a hozamcsökkenés és a fenntartható termelés sürgetik a döntéshozókat – vajon lekési Európa a biotechnológiai versenyt?

Fenntarthatósági elismerést kapott a Corteva Agriscience magyarországi termelési üzeme

2024. január 15. 17:10

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat elismerő oklevelet kapott a környezettudatosság és a körforgásos gazdaság támogatásáért a kis- és nagyvállalatoknak komplex csomagolási szolgáltatásokat nyújtó Manupackaging Hungary Kft. által szervezett Fenntarthatósági Program keretében.

Csomagolás nélkül odalesznek a zöldségek és gyümölcsök – átgondolatlan a szigorítás?

2023. december 4. 07:10

Vajon mi lesz a több tízezer embert foglalkoztató csomagoló-ágazattal, ha a Parlamentben és az Európai Tanácsban úgy döntenek, hogy a csomagolóanyagoknak veszniük kell?

Szemét a földjeink mellett

2022. április 6. 08:36

A mai fogyasztói társadalomban pazarlóan élünk. Számos olyan fogyasztási cikkel vesszük körbe magunkat, aminek előállítása, használata, majd hulladékként való kezelése hatalmas terhet ró a környezetünkre és a pénztárcánkra.

Intelligens csomagolást fejlesztenek magyar kutatók

2024. május 15. 08:10

A csomagolásinnovációk sorában kiemelkedő az intelligens csomagolás, amely egy olyan jelzőrendszert takar, amely alkalmas a termék minőségének meghatározására, jelzésére vagy az abban történt változások rögzítésére