Az egyik legnagyobb amerikai pulykatermelő kivonulását fontolgatja, mivel a madárinfluenza és az emelkedő költségek iparági válságot idéztek elő, ami akár pulykahiánnyal is fenyegethet.
Az amerikai pulykaipar mély válságba került – és az egyik legjelentősebb szereplő, a Cargill csendben kivonulhat az üzletágból – értesült a The Post.
Fokozatos kivonulás a piacról
A minnesotai székhelyű élelmiszeripari óriás, a Cargill – amely az Egyesült Államok harmadik legnagyobb pulykafeldolgozója – fokozatosan leállítja a Shady Brook Farms márkájú pulykaburgerek, kolbászok, szeletek és egész pulykák gyártását. A döntés hátterében a madárinfluenza által sújtott, hanyatló szegmensből való kilépés állhat – állították iparági források.
A 112 éves márka – amelynek csomagolásán egy piros pajta látható, és amely antibiotikum-, hormon- és szteroidmentes húst kínál – júliusra eltűnhet sok bolt polcairól, erről több kiskereskedő és forgalmazó is tájékoztatta a The Post-ot. Ez különösen meglepő, hiszen a Shady Brook Farms évtizedek óta a keleti parti élelmiszerboltok vezető márkája. Sőt sok boltban ez volt az egyetlen elérhető pulykahús.
„A Cargill ki akar vonulni a pulykaiparból” – mondta egy forgalmazó a The Post-nak. „Olyan számokat emlegetnek, amik számunkra teljesen értelmezhetetlenek”.
Láncreakció a kiskereskedelemben
„A hatások már érzékelhetők. Márciusban a Morton Williams szupermarketek a megszokott mennyiség felét kapták a Shady Brook termékeiből, és két új beszállítóval kellett pótolniuk a hiányt” – mondta Victor Colello, a New York-i székhelyű lánc húsrészlegének vezetője.
A szintén New York környékén működő, családi tulajdonú Stew Leonard’s üzletlánc is jelentős visszaesést tapasztalt a Shady Brook szállításaiban, erősítette meg Stew Leonard Jr., a cég vezérigazgatója. „Most új beszállítót keresünk” – mondta. „Számítunk rá, hogy a pulykaárak emelkedni fognak”.
Bezárások és elbocsátások
Korábban a Cargill bejelentette, hogy nyáron bezárja a Springdale-ben (Arkansas állam) működő pulykafeldolgozó üzemét, mivel csökkent a kereslet, így a pulykatermelés kevésbé lett jövedelmező. Ennek következtében több mint 1000 dolgozó veszti el az állását.
Járványok és termelési bizonytalanság
A pulykaágazatot az elmúlt években több járvány is sújtotta. A madárinfluenza 2022 óta több mint 19 millió pulykát pusztított el. Egy másik, a baromfikat sújtó légúti betegség, a Metapneumovirus is komoly károkat okoz, a Nemzeti Pulyka Szövetség szerint a tenyészetek 60-80%-át érinti.

„Sok gazdaság már le is állította a pulykatenyésztést, mert a vírushelyzet mellett a pénzügyi kockázatok is nőnek” – mondta a szövetség korábbi elnöke, John Zimmerman egy februári kongresszusi meghallgatáson.
Fogyasztói szokások átrendeződése
A válság közben a fogyasztói kereslet is átalakul: a pulykahús folyamatosan veszít népszerűségéből a csirkével szemben – még a hagyományos ünnepek (mint a Hálaadás, Karácsony vagy Húsvét) alkalmával is. A pulyka jelenleg csak az amerikai baromfifogyasztás 11%-át teszi ki, míg a csirke 87%-on áll.
További bezárások más cégeknél
Nem csak a Cargill küzd. A kaliforniai Foster Farms május 9-én zárja be pulykafeldolgozó üzemét, és 500 dolgozót bocsát el.
„A csökkenő fogyasztás miatt ez üzleti döntés volt – de nem jelenti a pulykaipar végét. Reméljük, hogy újra tudjuk majd építeni a keresletet” – tette hozzá Zimmerman.
A Cargill visszavonulása és pénzügyi helyzete
A Cargill az Egyesült Államok legnagyobb magántulajdonban lévő vállalata, éves szinten 160 milliárd dolláros bevétellel. 2024-ben az eladások 10%-kal estek vissza, mivel a hús- és növénytermesztési ágazatok veszteségesek voltak. A cég emiatt 5%-os leépítést hajt végre.
A kiskereskedelemben a Cargill először a kisebb bolthálózatok esetében csökkenti a kiszállítást. A nagy láncokat – például a Stop & Shop, Shop Rite, Aldi és néhány klubáruház – egyelőre még kiszolgálja.
(Forrás: Exclusive | Top US turkey producer — maker of Shady Brook Farms — eyes exit: sources)
Képek: Pixabay