Az EU-ba irányuló vietnami agrár-erdészeti és halászati export folyamatosan növekszik, ami a több mint 450 millió fogyasztót számláló uniós piac méretének, valamint a szigorú élelmiszer-minőségi és -biztonsági előírásoknak köszönhető. A vietnami exportőrök alkalmazkodnak a változó előírásokhoz, hogy megőrizzék a piacra jutás lehetőségét.
A környezetbarát és biotermékek iránti kereslet lehetőséget kínál a vietnami export számára. Vietnam természeti adottságai lehetővé teszik olyan termékek előállítását, mint a sárkánygyümölcs, a mangó és a licsi, amelyek az EU-ban kevésbé hozzáférhetők.
Az EU szabványai az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseket, karanténeljárásokat, az élelmiszer-adalékanyagokat a technikai akadályokat és a növényvédőszer-maradékok határértékeit helyezik fókuszba.
Ngo Xuan Nam, az SPS Vietnam igazgatóhelyettese szerint „A vietnami mezőgazdasági termékek többsége megfelel az élelmiszer-biztonsági és növényegészségügyi előírásoknak. Bizonyos, gyors növekedésnek indult ágazatokban azonban továbbra is vannak kihívások. Egyes vállalkozások és mezőgazdasági régiók még nem szabványosították teljes mértékben a termelési folyamatokat és nem tartják be szigorúan a piaci előírásokat, ami kiszolgáltatottabbá teszi őket”.
Az SPS Vietnam igazgatója, Le Thanh Hoa hangsúlyozta az átfogó minőségellenőrzés szükségességét, kijelentve: „Továbbra is szorosan figyelemmel kell kísérnünk a mezőgazdasági export minőségét. Többnyire a végső szakaszt felügyeljük, de a kockázatokat a teljes termelés során kezelnünk kell.”
Kiemelt kép: Pixabay