Növénytermesztés

A kínai kézműves sörfőzők örömmel fogadják az ausztrál árpaimport visszatérését

Agrofórum Online

Az ausztrál árpaimport visszatérése Kínában legalább egy iparágban – a kézműves sörök főzőiben – örömhírt jelent, ugyanis ők a számukra nagyon szükséges költségcsökkentésben reménykednek.

Az elmúlt három év nem tett jót Kína születőben lévő kézműves söripari ágazatának. Először a világjárvány tartotta távol a vásárlókat a bároktól, majd a kínai kormány 2020-ban súlyos dömpingellenes vámokat vetett ki az ausztrál árpára és borra, amelyet széles körben megtorlásnak tekintettek arra a vizsgálatra, amelyet Canberra a COVID-19 eredete kapcsán folytatott le. 

Az árpa vámjait a múlt hónapban a kereskedelmi feszültségek enyhülése után csökkentették. Ez segít mérsékelni a költségeket az összes kínai sörfőző számára, de különösen azoknak a kézműves sörfőzőknek, akik tiszta malátát használnak, és nem adnak hozzá más összetevőket, például tört rizst vagy keményítőt, ami drágítja termékeiket.

A vámok bevezetését megelőző három évben Kína az ausztrál sörárpaexport 86-91%-át vásárolta meg – mutatják az ausztrál kormány adatai. Ezek a szállítmányok esetenként a kínai sörárpa kereslet több mint felét tették ki, évtől függően.

„Az ausztrál árpa visszatérése azt jelenti, hogy mindenki boldogabb lesz – mondta Miller Meng, a sanghaji kézműves sörbár, a The Brew sörfőzőmestere. – Az ausztrál maláta piaci árai visszatérnek a helyes útra. Mivel nem áll rendelkezésre ausztrál maláta, a többi maláta ára szinte őrült szinteket ért el.”

Az EqualOcean International kutatása szerint jelenleg több mint 13 ezer kézműves sörrel kapcsolatos vállalkozás működik Kínában. Egyesek, például a tiencsini székhelyű Trueman Brewing és a belső-mongóliai székhelyű Mahanine Brewing világszerte díjnyertes sörfőzeteket gyártanak.

Kína a világ legnagyobb sörpiaca, a Statista szerint idén várhatóan 125 milliárd dollár lesz, és 2020-ig a kézműves sörfőzdék az iparág virágzó részei voltak.

Az ausztrál malátaárpa hiányában azonban sok kínai kézműves sörgyár olyan alternatívák felé fordult, mint a francia vagy a kanadai maláta. Az ausztrál árpával minőségileg egyenértékű opciók nem voltak olcsók, különösen azután, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt a gabona és a szállítási költségek világszerte megugrottak, a termést pedig a kedvezőtlen időjárás sújtotta.

Ez az árrés veszedelmes csökkenését jelentette, és remélhetőleg az ausztrál import megfordítja ezt a tendenciát – mondták a kézműves sörfőzők a Reutersnek.

Mintegy 300 ezer tonna ausztrál sörárpa eladásáról kötöttek szerződést Kínának a vámok elengedése óta. Az ausztrál árpatermesztők számára a kínai piac újbóli megnyitása természetesen jó hír. Az egykor a kínai sörgyártásra fordított árpa nagy része az elmúlt években tevéknek, juhoknak és kecskéknek szánt takarmányárpává vált Szaúd-Arábiában, amelyet alacsonyabb áron adnak el.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

2025. augusztus 20. 16:10

A 2024/25-ös szezonban az olívaolaj-termelés visszatért az élvonalba – drasztikus termésnövekedés után a fenntartható megoldásoké a jövő.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

Zöld energiával készítik a sört

2020. január 9. 17:03

Az akvizíciónak köszönhetően az Európában gyártott és értékesített sörök előállítását teljes egészében megújuló energiaforrásból fedezik, amihez Spanyolországban és Németországban létesített napelem farmok szolgáltatják az energiát.

Sörpuccs a borvidéken

2021. december 8. 16:09

Etyek az elmúlt évtizedben a bornak és a pezsgőnek köszönhetően a hazai gasztroforradalom egyik ikonikus helyszínévé vált, persze ehhez kellettek azok a borászok is, akik egyértelműen a minőség pártjára álltak. Világosan látszik az is, hogy a csendes borok felől a buborékok felé fordul a borvidék; 2023-ig kell már csak arra várnunk, hogy eredetvédett „Etyeki pezsgőt” ihassunk, amely talán nagyon gyorsan olyan ismert és elismert kifejezés lesz, mint a Tokaji aszú. A gasztroforradalmárok között azonban nemcsak borászok vannak: sonkamester, csokoládé- és sajtkészítő is öregbíti már a település nevét, de van egy első hallásra igazi kakukktojás is közöttük. Ha jobban megismerjük kiderül, hogy mégis csak van köze a borhoz: a musthoz például sörlevet kever. Vagy a sörléhez mustot? Az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezető-tulajdonosával, Radányi Orsolyával beszélgettünk.

Jó hírek érkeztek a sörpiacról

2020. október 4. 11:16

A legoptimistább profit előrejelzést is megdöntötte a Constellation Brands sörgyártó vállalat az elmúlt három hónapban.

Hatalmas bővítésbe kezd a Borsodi Sörgyár - Több árpára lesz szükségük?

2018. december 3. 06:29

A Borsodi Sörgyár Kft. értékesítése az idén a piaci átlag felett bővült, árbevétele, várhatóan a tavalyihoz hasonlóan, 10 százalékkal emelkedik.