Növénytermesztés

A sivatagokban és a sarkvidékeken is termelnének élelmiszereket

Agrofórum Online

Ha el tudjuk érni, hogy egységnyi területen maximalizájuk a megtermelt élelmiszer mennyiségét, akkor eljön az idő, hogy a sivatag sem jelenthet akadályt.

„Az ellenálló élelmiszerellátó rendszerek alapvető fontosságúak országunk környezeti, gazdasági és társadalmi jóléte szempontjából, és a termelők, valamint a gazdálkodók előtt álló kihívások exponenciálisan nőnek.

Az éghajlatváltozás mértéke, az egyre szélsőségesebb időjárási anomáliák mennyisége, az aszályok és a Földön élelmezésre szoruló emberek száma folyamatosan növekszik” – hangsúlyozta Xiuming Hao, a kanadai mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari hivatal vezető kutatója.

Hao Youbin Zhenggel, a Guelphi Egyetem Környezettudományi Karának professzorával és más ipari partnerekkel közösen dolgozott az „AI Farming” elnevezésű projektben, melynek keretében olyan innovatív mezőgazdasági technológiákat dolgoznak ki, amelyek környezetileg és gazdaságilag fenntarthatóbbá teszik az élelmiszer-termelést.

„Ha sokkal több élelmiszert tudunk termelni egységnyi területre vetítve, akkor a sivatagban, az Északi-sark közelében és távoli közösségekben is lehet majd gazdaságunk  – magyarázta Hao. – És javíthatunk az élelmiszerbiztonságon és az élelmiszerminőségen.”

Az „AI Farming” csoport, amelynek élén Zheng és Hao áll, egyike annak a 11, az egész országban támogatott csapatnak, amelyek részt vesznek a Weston Family Foundation Homegrown Innovation Challenge nevű hazai innovációs versenyében.

A Homegrown Innovation Challenge 33 millió dollárt fordít olyan kutatásokra és fejlesztésekre, amelyek célja, hogy megoldják a bogyós gyümölcsök szezonon kívüli, jelentős mennyiségű, megbízható, fenntartható és versenyképes termesztésével kapcsolatos, összekapcsolódó kihívásokat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szándékosan vetették túl sekélyre a gabonát, ez történt vele

2025. december 9. 16:10

Melyikkel ártunk vagy használunk többet: ha túl mélyre vagy túl sekélyre vetjük a magokat? Egy érdekes kísérlet most megmutatja.

Új megoldás a toxinos kukorica hasznosítására

2025. december 8. 08:10

A MATE kutatói rovarok segítségével találtak fenntartható választ a mikotoxinokkal szennyezett kukorica hasznosítására.

Drágább lett a karácsonyfa? Mutatjuk a pontos árakat

2025. december 7. 07:10

Stabil a kínálat, nőnek az árak. Így alakul a luc-, ezüst- és nordmann-fenyő piaca 2025-ben, termelői adatok alapján.

Sokan váltottak kalászosokra kukorica helyett, nagy baj lehet belőle jövőre

2025. december 5. 13:10

Milyen növénnyel helyettesítsék a kukoricát azok a termelők, akik idén is ráfáztak a kultúra termesztésére? És miért alacsonyak a kalászos gabonák felvásárlási árai?

Biztosított hazánk élelmiszerellátása

2020. április 8. 09:33

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását.

Lassan, de csökken az alma ára

2021. január 22. 08:12

A decemberinél olcsóbb csak tavaly áprilisban volt az alma, amely 2020-ban 42,4 százalékkal drágult.

Modern vertikális farmot adtak át Dániában

2021. január 16. 06:38

A vertikális gazdálkodás a városi terek felhasználásának egyik újszerű módjaként fontos szerephez juthat a jövőben a világ növekvő élelmiszerigényének kielégítésére és az élelmiszer helyi termelésére.

Komoly bajba kerülhet a pálinkaszektor

2023. január 5. 13:18

A háború okozta gazdasági válság komoly kihívás elé állítja a hazai pálinkakészítőket. A korábbi ukrán beszerzési piacok szinte teljesen megszűntek, a nyugat-európai szállítók pedig drasztikusan emelték az árakat. A pálinka ára emelkedni fog, az a kérdés, hogy mennyit bír el a piac - írja a napi.hu.