Növénytermesztés

A sivatagokban és a sarkvidékeken is termelnének élelmiszereket

Agrofórum Online

Ha el tudjuk érni, hogy egységnyi területen maximalizájuk a megtermelt élelmiszer mennyiségét, akkor eljön az idő, hogy a sivatag sem jelenthet akadályt.

„Az ellenálló élelmiszerellátó rendszerek alapvető fontosságúak országunk környezeti, gazdasági és társadalmi jóléte szempontjából, és a termelők, valamint a gazdálkodók előtt álló kihívások exponenciálisan nőnek.

Az éghajlatváltozás mértéke, az egyre szélsőségesebb időjárási anomáliák mennyisége, az aszályok és a Földön élelmezésre szoruló emberek száma folyamatosan növekszik” – hangsúlyozta Xiuming Hao, a kanadai mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari hivatal vezető kutatója.

Hao Youbin Zhenggel, a Guelphi Egyetem Környezettudományi Karának professzorával és más ipari partnerekkel közösen dolgozott az „AI Farming” elnevezésű projektben, melynek keretében olyan innovatív mezőgazdasági technológiákat dolgoznak ki, amelyek környezetileg és gazdaságilag fenntarthatóbbá teszik az élelmiszer-termelést.

„Ha sokkal több élelmiszert tudunk termelni egységnyi területre vetítve, akkor a sivatagban, az Északi-sark közelében és távoli közösségekben is lehet majd gazdaságunk  – magyarázta Hao. – És javíthatunk az élelmiszerbiztonságon és az élelmiszerminőségen.”

Az „AI Farming” csoport, amelynek élén Zheng és Hao áll, egyike annak a 11, az egész országban támogatott csapatnak, amelyek részt vesznek a Weston Family Foundation Homegrown Innovation Challenge nevű hazai innovációs versenyében.

A Homegrown Innovation Challenge 33 millió dollárt fordít olyan kutatásokra és fejlesztésekre, amelyek célja, hogy megoldják a bogyós gyümölcsök szezonon kívüli, jelentős mennyiségű, megbízható, fenntartható és versenyképes termesztésével kapcsolatos, összekapcsolódó kihívásokat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

2025. augusztus 20. 16:10

A 2024/25-ös szezonban az olívaolaj-termelés visszatért az élvonalba – drasztikus termésnövekedés után a fenntartható megoldásoké a jövő.

Fenntartható kertészet: merre tart az ágazat?

2025. augusztus 16. 11:10

A kertészet a fenntarthatóság, technológia és sokszínűség útján fejlődik. Mutatjuk, milyen trendek formálják az ágazat jövőjét!

Hentesüzleteket támogatnak

2023. február 20. 10:04

Akár 3,5 millió forintra is pályázhatnak a mikrovállalkozásként működő hentesüzletek az agrárminisztérium új felhívásának köszönhetően.

Ha kevés a földterület, akkor segíthet a városi mezőgazdaság

2020. szeptember 20. 06:36

A városi farmok rendkívül fontos lépést jelenthetnek Szingapúr azon törekvése felé, hogy 2030-ig az ország élelmiszerigényének 30 százalékát helyben állítsák elő.

Sikamlós téma: szárnyal az ír csigatenyésztés

2018. december 23. 10:51

Csak ebben az évben hét vidéki településen nyolc új csigafarmot hoztak létre Írországban, így 41-re emelkedett a számuk. Amint az Irish Mirror írta, egy acre (0,4 hektár) „csigamező” 20 ezer eurós éves nyereséget is eredményezhet.

Esnek az élelmiszeripari termelői árak

2024. május 16. 08:10

A tavalyi csúcshoz képest folytatódik az élelmiszerek termelői és értékesítési árának csökkenése.