Növénytermesztés

A sivatagokban és a sarkvidékeken is termelnének élelmiszereket

Agrofórum Online

Ha el tudjuk érni, hogy egységnyi területen maximalizájuk a megtermelt élelmiszer mennyiségét, akkor eljön az idő, hogy a sivatag sem jelenthet akadályt.

„Az ellenálló élelmiszerellátó rendszerek alapvető fontosságúak országunk környezeti, gazdasági és társadalmi jóléte szempontjából, és a termelők, valamint a gazdálkodók előtt álló kihívások exponenciálisan nőnek.

Az éghajlatváltozás mértéke, az egyre szélsőségesebb időjárási anomáliák mennyisége, az aszályok és a Földön élelmezésre szoruló emberek száma folyamatosan növekszik” – hangsúlyozta Xiuming Hao, a kanadai mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari hivatal vezető kutatója.

Hao Youbin Zhenggel, a Guelphi Egyetem Környezettudományi Karának professzorával és más ipari partnerekkel közösen dolgozott az „AI Farming” elnevezésű projektben, melynek keretében olyan innovatív mezőgazdasági technológiákat dolgoznak ki, amelyek környezetileg és gazdaságilag fenntarthatóbbá teszik az élelmiszer-termelést.

„Ha sokkal több élelmiszert tudunk termelni egységnyi területre vetítve, akkor a sivatagban, az Északi-sark közelében és távoli közösségekben is lehet majd gazdaságunk  – magyarázta Hao. – És javíthatunk az élelmiszerbiztonságon és az élelmiszerminőségen.”

Az „AI Farming” csoport, amelynek élén Zheng és Hao áll, egyike annak a 11, az egész országban támogatott csapatnak, amelyek részt vesznek a Weston Family Foundation Homegrown Innovation Challenge nevű hazai innovációs versenyében.

A Homegrown Innovation Challenge 33 millió dollárt fordít olyan kutatásokra és fejlesztésekre, amelyek célja, hogy megoldják a bogyós gyümölcsök szezonon kívüli, jelentős mennyiségű, megbízható, fenntartható és versenyképes termesztésével kapcsolatos, összekapcsolódó kihívásokat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Bővült az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. június 21. 14:10

A kiskereskedelem minden ágazatában forgalomnövekedést mért a KSH az egy évvel korábbihoz képest.

Íme a világ legnagyobb tejipari cégei

2020. június 15. 04:36

Az Almarai nevű szaúd-arábiai társaság nemcsak Ázsiában, hanem az egész globális tejipari piacon is az első számú szereplőnek számít

Biztosított hazánk élelmiszerellátása

2020. április 8. 09:33

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását.

Száz milliárd forintnyi beruházást tervez a Bonafarm

2019. május 17. 07:17

Az innovációt és a termékfejlesztést a fogyasztói igények is indokolják, hiszen a felmérések szerint a vásárlást ma már leginkább az egészséges termékek iránti kereslet, valamint a magas élelmiszerárak miatti aggodalom határozza meg.