4℃ 3℃
november 26. Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória, Milos
Növénytermesztés

A sivatagokban és a sarkvidékeken is termelnének élelmiszereket

Agrofórum Online

Ha el tudjuk érni, hogy egységnyi területen maximalizájuk a megtermelt élelmiszer mennyiségét, akkor eljön az idő, hogy a sivatag sem jelenthet akadályt.

„Az ellenálló élelmiszerellátó rendszerek alapvető fontosságúak országunk környezeti, gazdasági és társadalmi jóléte szempontjából, és a termelők, valamint a gazdálkodók előtt álló kihívások exponenciálisan nőnek.

Az éghajlatváltozás mértéke, az egyre szélsőségesebb időjárási anomáliák mennyisége, az aszályok és a Földön élelmezésre szoruló emberek száma folyamatosan növekszik” – hangsúlyozta Xiuming Hao, a kanadai mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari hivatal vezető kutatója.

Hao Youbin Zhenggel, a Guelphi Egyetem Környezettudományi Karának professzorával és más ipari partnerekkel közösen dolgozott az „AI Farming” elnevezésű projektben, melynek keretében olyan innovatív mezőgazdasági technológiákat dolgoznak ki, amelyek környezetileg és gazdaságilag fenntarthatóbbá teszik az élelmiszer-termelést.

„Ha sokkal több élelmiszert tudunk termelni egységnyi területre vetítve, akkor a sivatagban, az Északi-sark közelében és távoli közösségekben is lehet majd gazdaságunk  – magyarázta Hao. – És javíthatunk az élelmiszerbiztonságon és az élelmiszerminőségen.”

Az „AI Farming” csoport, amelynek élén Zheng és Hao áll, egyike annak a 11, az egész országban támogatott csapatnak, amelyek részt vesznek a Weston Family Foundation Homegrown Innovation Challenge nevű hazai innovációs versenyében.

A Homegrown Innovation Challenge 33 millió dollárt fordít olyan kutatásokra és fejlesztésekre, amelyek célja, hogy megoldják a bogyós gyümölcsök szezonon kívüli, jelentős mennyiségű, megbízható, fenntartható és versenyképes termesztésével kapcsolatos, összekapcsolódó kihívásokat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Borzasztó tárolási veszteséget szenvednek el évről évre, a gabona közel 40 százaléka megy pocsékba

2025. november 22. 16:10

Az élelmiszerbiztonság megteremtése még mindig alapvető cél Afrikában. Nem feltétlenül termelnek keveset, inkább az a gond, hogy képtelenek megőrizni a terményeik minőségét.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Szaúd-Arábia rengeteg mezőgazdasági terméket vásárol

2020. május 7. 11:15

Összesen 533 millió dollárban határozza meg Szaúd-Arábia azt az összeget, amelyért mezőgazdasági termékeket vásárolnak a közeljövőben.

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.

Az élelmiszerbiztonság erősítése a cél

2018. december 19. 07:33

A kormány támogatja az élelmiszerbűnözés visszaszorítását és egyetért az élelmiszerlánc biztonságának erősítésére közvetett eszközként alkalmazható büntetőjog kiterjesztésével.

2023 a kölestermelés felfuttatásának éve

2022. december 7. 11:41

Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabonafélék – mint a köles – termesztésének térnyerése, melyek olcsó és tápláló alternatívát jelentenek.