6℃ -2℃
február 5. Ágota, Ingrid, Etelka, Léda
Növénytermesztés

A tritikálé élelmezési hasznosítását segítő kutatások fejeződtek be Szegeden

Agrofórum Online

A tritikálét elsősorban takarmányozási célokra használják, az elmúlt években végzett kutatások azonban azt mutatják, hogy az új nemesítésű fajták olyan tulajdonsággal bírnak, amelyek lehetőséget teremtenek az emberi élelmezési célú felhasználására.

A jelenleg elsősorban takarmányként termesztett tritikálé élelmezési hasznosítását segítő kutatások fejeződtek be Szegeden, olyan lisztkeverékeket hoztak létre, amelyek elterjedhetnek a közfogyasztásban is – tájékoztatta a Gabonakutató Nonprofit Kft. az MTI-t.

A tritikálé a búza és a rozs hibridjeként nemesített 130-140 éves növény. Kiválóan termeszthető rosszabb tápanyag-ellátottságú területeken, jól viseli a szélsőséges időjárási körülményeket, ugyanakkor kiemelkedő hozamokra is képes. A gabonafélék közül Magyarországon rozsbúzából termett a legtöbb, 13 tonnát is meghaladó mennyiség egy hektáron.

A tritikálét elsősorban takarmányozási célokra használják, az elmúlt években végzett kutatások azonban azt mutatják, hogy az új nemesítésű fajták olyan tulajdonsággal bírnak, amelyek lehetőséget teremtenek az emberi élelmezési célú felhasználására.

A tritikálé rostjai lassabban szívódnak fel, növelik a teltségérzetet, így fogyókúrához is kiválóan használható. Jótékony hatással van a bélműködésre, gátolja a vastagbéldaganatok kialakulását – közölte Ács Péterné, a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. laborvezetője. A szakember hangoztatta, hogy magasabb rost- és ásványianyag-tartalom jellemzi a tritikálét a búzához képest, de az emberi szervezet számára könnyebben feldolgozható, mint a rozs.

A szegedi Diabet Trade Kft. és konzorciumi partnerei – a Gabonakutató Nonprofit Kft., a Szeredi és Társai Kft., valamint a Mórahalmi Rozsmalom Kft. – közelmúltban zárult, 277 millió forintos uniós támogatással megvalósult csaknem 400 millió forintos összköltségvetésű kutatási programjában létrehoztak három lisztkeveréket, amelyek tritikálét is tartalmaznak. Ezek egyike a dietetikus lisztkeverék, amely szénhidráttartalma 15-20 százalékkal alacsonyabb, mint a búzáé. Kísérleti pékségekben már kaphatók az ezekből sütött kenyerek, de a szakemberek szeretnék bővíteni az együttműködők körét, illetve elérni, hogy ezek az egészségmegőrző termékek a gyermekétkeztetés Minta Menza programjába is bekerüljenek.

A lisztkeverékek kifejlesztése mellett a kétéves kutatási programban a faj nemesítését, a vetőmagtermelését szolgáló biotechnológiai kutatásokat, magas biológiai értéket hordozó bázis vetőmag előállításának módszertani kutatását, valamint agronómiai modellkísérleteket végeztek a kutatók.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét segíti a kukoricatermelőket a legjobb hibridek kiválasztásában a GOSZ-VSZT-NAK

2025. február 2. 14:10

A GOSZ-NAK-VSZT országos kukorica fajtakísérletei 2025-ös évben is folytatódnak. Tavaly ősz óta folyamatban van 8 helyszínen az őszi búza, valamint 6 helyszínen az őszi káposztarepce fajtakísérlet.

Tippek a növénytermesztés inputköltségeinek csökkentésére

2025. február 2. 08:10

Növénytermesztési szaktanácsadók ötletei arra, hogyan növelhető a termesztés bevétele. Avagy lehetőleg kerüljük a pénzköltést, de ne mindenáron.

Kína újabb génszerkesztett növényeket hagyott jóvá

2025. január 31. 09:40

17 új GMO fajtát hagytak jóvá, ami várhatóan ellenállóbb, tehát nagyobb termőképességű, kisebb inputanyagigényű növényeket jelent.

Ha hiányosan kelt a kukorica: hogyan találjuk meg az okát?

2025. január 30. 11:10

A termelők sokszor maguk sem értik, hogy mi okozza a kukoricaállományukban a hiányos, foltos kelést. Pedig kis keresgéléssel feltárhatók az okok.

Egészségtől és erőtől duzzadó kalászosok - aszályban is

2020. július 10. 18:43

Május végén egészen pompás képet mutatott az Isterra Magyarország Kft. kalászos fajtasora Kenderes határában.

Új kalászosaink is bírják a gyűrődést

2022. augusztus 2. 08:36

Azoknak, akiknek a nagy termés mellett fontos a stressztűrés is.

Növénykórtani veszélyek a kalászosokban ősszel

2019. október 26. 06:38

A veszély jelen időszakban nem az őszi kalászosok – néhol még csak kelésben levő – állományaiban található, hanem az előző évi gabonavetések megmaradt árvakeléseiben.

Tartsa kordában a klímaváltozás hatásait

2022. július 27. 14:32

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan kalászos fajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot.