Növénytermesztés

A tudás mint hozzáadott érték a martonvásári fajtákban – Ünnepi ülés Martonvásáron

Agrofórum Online

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont jubileumi rendezvényén az Elitmag Kft. és a Bázismag Kft. alapításának 25. évfordulóját ünnepelték.

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont jubileumi rendezvényén az Elitmag Kft. és a Bázismag Kft. alapításának 25. évfordulóját ünnepelték a kutatóintézet és a két cég jelenlegi és volt munkatársai a meghívott vendégekkel. A martonvásári fajták forgalmazásával foglalkozó kft.-k az elmúlt évtizedek során jól megállták helyüket a nagy multinacionális cégekkel vívott versenyben, teljesítették az alapításkor meghatározott feladatokat. Az intézet által nemesített magyar fajtákban hozzáadott értékként az a tudás jelenik meg, melynek eredményeként a hazai környezeti körülmények között kiválóan teljesítenek mind termésmennyiség, mind a termésminőség tekintetében.

Martonvásáron a minőség mindig meghatározó volt

A második világháború utáni két évtizedben a kukoricatermesztés tényezői kedvezően alakultak hazánkban, a hozamok megháromszorozódtak. A hibridek megjelenését követően fordulópontot jelentett az iparszerű technológiák alkalmazását lehetővé tevő hibridüzemek megépülése.


Balázs Ervin, főigazgató megnyitja a jubileumi ülést

Az első hibridkukorica vetőmagüzem Erdőháton (Martonvásár) jött létre 1956-ban, majd ezt országszerte további 12 követette. Az azóta eltelt hatvan évben több mint 150 martonvásári kukorica hibriddel lett gazdagabb az ország.


Cseh Katalin az Elitmag Kft. ügyvezetője

A kalászos nemesítés történetére visszatekintve megállapítható, hogy az 1989-et követő időszakot meghatározó legfontosabb tényező a piaci igények hektikus váltakozása. Kezdetben a termésmennyiség fokozására irányuló elvárások voltak előtérben, majd a sütőipari minőség javítása volt a cél, ezt követően a prémium minőségű termékek váltak keresetté. A közelmúltban ismét a termőképesség fokozása került a középpontba, de ez a martonvásári fajtáknál továbbra is a minőséggel párosul.


Bakos Péter Kenéz az Elitmag Kft. kereskedelmi igazgatója

A hagyományos nemesítési eljárások mellett a mai modern világ kihívásai mellett nem lehet eltekinteni biotechnológiai és a molekuláris genetikai módszerek alkalmazásától sem. Meg kell teremteni az összhangot a két szemléletmód között. A Martonvásári Kutatóintézetben 2015-ben alakult meg a Molekuláris Nemesítési Osztály, azzal az elgondolással, hogy kapcsolatot építsen ki, hidat teremtsen a hagyományos és molekuláris nemesítés között, azért, hogy a molekuláris nemesítés eredményei közvetlenül legyenek elérhetők a gyakorlati nemesítés számára.


Oross Dénes, a Bázismag Kft. ügyvezető igazgatója

A 25. jubileumi évforduló ünnepeltjei

Az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézete által nemesített, illetve honosított kalászos gabonafajták kereskedelmi képviseletét az 1991-ben alapított Elitmag Kft. látja el. A cég tulajdonosi körét MTA Vagyonkezelő Kft., MTA ATK Mezőgazdasági Intézet, valamint magánszemélyek vagy vállalkozásaik adják. A kft. legfontosabb feladata a kutatóintézet által nemesített, illetve honosított őszi és tavaszi kalászos gabona fajták vetőmag-előállításainak, illetve forgalmazásának szervezése Magyarországon, illetve a licensz szerződések megkötése, nyilvántartása, a vetőmag árában érvényesített licenszdíjak begyűjtése. Szomorú tény, hogy hazánkba az őszi búza felújítási aránya folyamatosan 30 % alatt van, a fémzárolt vetőmag használat további ösztönzésére lenne szükség.


Marton L. Csaba, Kukoricanemesítési Osztály

Szintén negyed évszázaddal ezelőtt 1991-ben17 magánszemély a kísérleti gazdaság az intézet és az Akadémia megalapította a Bázismag Kft.-t. Feladata a martonvásári nemesítési eredmények hasznosítása, az intézet által nemesített és honosított kukorica hibridek beltenyészett vonalak és alapanyagok vetőmagjának forgalmazása.


Az ünnepi ülés közönsége

A kft.-t a Magyar Tudományos Akadémia, elnöki határozatával spin-off céggé nyilvánította. A spin-off cég olyan innovatív vállalkozás, melyet költségvetési kutatóhely alkalmazottai alapítanak saját kutatási eredményeik hasznosítására és ezek létrejötte révén az anyaintézmény további forrásokhoz juthat. A kutatóintézet által létrehozott szellemi termékek hasznosítása a spin-off cég feladata.


Vida Gyula, Kalászos Gabona Nemesítési Osztály


Karsai Ildikó, Molekuláris Nemesítési Osztály

(Polgárné Balogh Eszter – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Szójának áll a világ

2023. november 14. 10:10

Magyarországnak, a magyar termelőknek megérné többet foglalkozni szójával, amelynek piaca világszerte keresleti, termesztése hazai viszonyok között is egyértelműen nyereséges, és jól beilleszthető a fenntartható vetésforgóba is.

Hogy ne kelljen rá pénzt kiadni: gyűjtsünk vetőmagot!

2024. szeptember 1. 10:10

Ha egy növény a kertben szépen fejlődik, a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a megfelelő időben a magját begyűjteni, majd azt elvetni.

Meddig szüretelhetünk még a veteményesben?

2022. október 16. 05:37

Ősszel egyre többen kérdezik tőlem is, hogy mi vajon meddig szüretelünk? Titkon mindig reménykedünk a hosszú indiánnyárban, azért a korai fagyok bekavarhatnak a mi elképzeléseinkbe is.

Miért fejlődtek eltérő színű és méretű sütőtökök a kigyűjtött magokból?

2023. november 22. 04:39

Vásárolt sütőtökből kigyűjtött magokat vetettem el a kertben. Belőlük többféle méretű és színű tökök fejlődtek ki. Mi okozhatta ezt?