25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Növénytermesztés

Bőséges szüret, stabil piac – erős évet zárt az olívaolaj

Agrofórum Online

Az olívaolaj-ágazat mostanra túl van a krízisen: az EU-termelés újabb csúcs közelében és a fenntarthatóság is előtérbe került. Az olajfa nemcsak „folyékony arany”, hanem karbonmegkötő szövetséges is a klímatudatos mezőgazdaságban.

Az elmúlt években az olívaolaj-termelés drámai visszaesést szenvedett el az aszály, a szélsőséges hőhullámok és a kórokozók – köztük a rettegett Xylella fastidiosa baktérium – miatt. A 2024-es szezon azonban fordulatot hozott. Spanyolország, Olaszország és Görögország ültetvényei a kedvező időjárásnak és a javuló növényvédelmi technológiáknak köszönhetően rekordtermést produkáltak.

A becslések szerint a globális olívaolaj-kibocsátás 2,5 millió tonna fölé emelkedett, ami 20%-kal magasabb az előző évhez képest. Ez nemcsak a termelő országok gazdaságát erősíti, hanem a nemzetközi piacokon is mérsékli az árakat, amelyek korábban történelmi csúcsokat értek el.

Az időjárás kegye és a technológia szerepe

A mostani termés sikerében nagy szerepet játszott a kiegyensúlyozottabb csapadékeloszlás és a mérsékeltebb nyári hőmérséklet. Az ültetvények nagy részén sikerült megelőzni a korai virág- és termésvesztést, ami kulcsfontosságú az olívaolaj minőségének megőrzésében.

A modern öntözőrendszerek, a talajnedvesség-érzékelők és a célzott növényvédelem kombinációja lehetővé tette, hogy a termelők rugalmasan reagáljanak az időjárási kihívásokra. Ezek az innovációk egyre inkább alapkövetelménnyé válnak, hiszen a klímaváltozás hatásai hosszú távon velünk maradnak.

A betegségek elleni küzdelem sikerei

Az olajfákat pusztító betegségek elleni harcban is előrelépés történt. A kutatók és termelők közösen dolgoztak ki olyan integrált védekezési programokat, amelyek a kórokozók korai felismerését, a fertőzött fák izolálását és a rezisztens fajták telepítését helyezik előtérbe. Különösen a Xylella fastidiosa terjedésének megfékezése jelentett áttörést, hiszen ez a baktérium több ezer hektár olajfa pusztulásáért felelős az elmúlt évtizedben.

Évente mintegy 47 millió tonna CO₂ megkötéséért felelősek a világ olajfaültetvényei

Bár a veszély nem múlt el, a szigorú növény-egészségügyi intézkedések és a genetikai nemesítés reményt adnak a hosszú távú védekezésre.

Fenntarthatósági törekvések az olívaültetvényeken

Az ágazatban egyre több termelő áll át környezetbarát módszerekre, amelyek nemcsak a biodiverzitást védik, hanem a talaj víz- és tápanyagtartalmát is megőrzik. A talajtakaró növények, a csepegtető öntözés és a szerves trágyák használata mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az olajfa-termesztés kevésbé legyen sebezhető a klímaváltozás hatásaival szemben.

Emellett egyre nagyobb hangsúlyt kap az ökológiai gazdálkodás, amely prémium minőséget és magasabb piaci árakat biztosít. A fogyasztói kereslet is ebbe az irányba mozdul, hiszen a vásárlók egyre inkább előnyben részesítik a fenntartható forrásból származó olívaolajat.

Piaci kilátások és exportnövekedés

Az idei bőséges termés lehetőséget teremt az export bővítésére, különösen az észak-amerikai és ázsiai piacokon, ahol az olívaolaj iránti kereslet folyamatosan nő. Az árak várhatóan stabilizálódnak, bár a prémium kategóriás extra szűz olívaolaj továbbra is magas árpozíciót tarthat.

A szakértők szerint a következő években a piaci verseny egyre inkább a minőségre és az eredetvédelemre épül majd, ami a hagyományos termelő régióknak kedvezhet. Ha a kedvező időjárási és növényvédelmi trendek fennmaradnak, az olívaolaj-ágazat hosszú távon is megerősödhet.

(Forrás: Olive oil bounces back following drought and disease)

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Melyik repcehibrid hozza a legtöbbet? Mutatjuk az eredményt

2025. augusztus 27. 14:10

Idén 16 repcehibrid szerepelt a GOSZ–VSZT–NAK posztregisztrációs fajtakísérletében. Az eredmények értékes támpontot adnak a gazdálkodóknak.

NAK TechLab verseny: szarvasmarha-tenyésztést támogató ötlet győzött

2020. augusztus 16. 10:34

Az ötletversenyre olyan egyetemi hallgatói csapatok jelentkezését várták, akik innovatív ötletükkel, hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai mezőgazdaság digitalizációját.

A RAPOOL nemesítése új megoldásokat kínál a klímaváltozás kihívásaira

2021. június 14. 05:34

A hazai repce-vetésterület az elmúlt két évben csökkent, ami részben a klímaváltozással, részben pedig a növényvédelmi technológiában bekövetkezett megszorításokkal függ össze.

Magyar női gazdálkodóknak nyújtott támogatást a Corteva

2023. október 19. 08:40

A Corteva Agriscience idén tavasszal második alkalommal indította el a TalentA programot Magyarországon a Magyar Női Unió közreműködésével.

MagyarBrands és Minőség-Innováció Díjas a Phylazonit 2018-ban!

2018. december 17. 08:09

A PHYLAZONIT márka elnyerte a MagyarBrands Díjat Innovatív Márka kategóriában, valamint az EOQ MNB által meghirdetett Minőség-Innováció 2018. pályázaton a Phylazonit Technológia a „Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk” kategóriában nemzeti díjnyertes lett.