Növénytermesztés

Cél az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a mezőgazdaságban

Corteva Agriscience – Sajtóközlemény

Vitathatatlan az éghajlatváltozás mezőgazdaságot alakító hatása, mellyel a gazdálkodók és a mezőgazdasági ágazat szereplői minden nap szembesülnek. A változáshoz való alkalmazkodást segítő innováció jelentősége megnőtt az iparágban, előtérbe kerülnek azok a termékek és megoldások, melyekkel a termelés hatékonyabbá és rugalmasabbá válhat, amelyek hatékonyan csökkentik az üvegházhatású gázok légkörbe jutását, segítve ezzel a Föld tovább melegedése elleni küzdelmet.

1970 óta április 22-ét több mint 170 országban a Föld Napjaként tartják nyilván és a Föld természeti erőforrásainak védelmére hívják fel a figyelmet. A fenntarthatóság szerepe folyamatosan növekszik a bolygó megőrzésében, ugyanis ezáltal biztosítható a jövő generációinak bőséges, egészséges és tápláló élelmiszerrel való ellátása.

A fenntarthatósági törekvések magukba foglalják az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését is. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint az állatok kérődzése során keletkező metán és a talajból származó dinitrogén-oxid felelős a teljes mezőgazdasági üvegházhatású gázkibocsátás több mint 80%-áért. Ugyanakkor azt is fontos kiemelni, hogy bár a szén-dioxidhoz képest arányaiban jóval kisebb mennyiségben vannak jelen a légkörben, de hatásuk többszöröse a szén-dioxidénak. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2021-es jelentése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának szigorú csökkentése hamar a levegőminőség javulásához vezetne, de a globális hőmérséklet-növekedés megállításához további 20-30 évre lenne szükség. Ezért is fontos a változások mielőbbi bevezetése és a környezettudatos gazdálkodás kialakítása. Bár az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásában a mezőgazdaság aránya hozzávetőleg 11 százalék, nagyon fontos, hogy az agrárium alkalmazkodni tudjon az újabb és újabb kihívásokhoz, valamint ki tudja venni a részét a fenntarthatóság, környezetvédelem és klímasemlegesség biztosításából.

A gazdálkodók számos olyan módszert alkalmazhatnak, amelyekkel segíthetik a termőföld megóvását a következő generációk számára. A hatékony nitrogéngazdálkodás például nemcsak a nitrogénveszteségek megelőzésében segíthet, de jelentősen csökkentheti a nitrogénműtrágya felhasználás negatív környezeti hatásait is. A talajban a nitrogénveszteség egyik formája a denitrifikáció, amely oxigénhiányos körülmények között következik be és erősen üvegházhatású nitrogénvegyületek, például a dinitrogén-oxid felszabadulását eredményezi. Ez a gáz az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szerint 273-szor erősebb üvegházhatású vegyület, mint a szén-dioxid.

A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat folyamatosan kutatja azokat az innovatív megoldásokat, melyekkel a nitrogén hasznosulása fokozható, a veszteségek és ezáltal az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkenthető. A vállalat elkötelezte magát amellett, hogy lépéseket tesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, és 2030-ig a Scope 1 és 2 területen meghatározott 65%-kal csökkenti a kibocsátási értéket a 2020-as bázisévhez képest, összhangban a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5 Celsius fokos célkitűzéssel. A Corteva kihasználja innovációs és a működési hatékonyságbeli erősségeit az iparágon belüli üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkentésének érdekében. Az Optinyte™ technológia 2022-ben Magyarországon forgalomba hozott legújabb generációs terméke, az Instinct™, melynek használata 1 pontot ér Agrár-ökológiai Programban, a nitrogén hasznosulás fokozásával hozzájárul a nagyobb termésátlagok eléréséhez, valamint használatával csökkenthetők a nitrogénveszteségek és azok negatív környezeti hatásai. A vállalat számításai alapján 2017 és 2022 között az Optinyte™ technológia termékeinek felhasználása több, mint 7000 tonna szén-dioxidnak megfelelő dinitrogén-oxid kibocsátását volt képes megakadályozni Magyarországon. Ilyen nagyságú csökkenés megfelel 1370 háztartás egyéves villamosenergia felhasználásából származó üvegházhatású gázkibocsátásnak.

A vállalat másik innovatív újdonsága, a BlueN® tápanyag hasznosulást optimalizáló termék, mely természetes módon javítja a növények táplálását az optimális termés érdekében. A BlueN®-ben található Methylobacterium symbioticum felhasználhatóvá teszi a levegőből származó nitrogént a növény számára. Így alternatív, kiegészítő nitrogénforrást biztosít, valamint potenciálisan csökkenti a műtrágya gyártásából, használatából származó üvegházhatású gázok kibocsátását. A termék magyarországi engedélyezése folyamatban van.

A vállalat portfoliójában található nitrogénmenedzsment termékek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy nyereségességük megtartása mellett a szén megkötésére és a gazdaságukon belüli üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére irányuló új, éghajlat-pozitív gyakorlatokat alkalmazzanak. A Corteva továbbra is olyan innovációkon dolgozik és olyan termékeket, megoldásokat hoz Magyarországra, melyek hozzájárulnak a hazai gazdaság fenntartható fejlődéséhez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Mégsem korlátozzák a takarmányok nitrogéntartalmát

2020. augusztus 25. 14:02

Korlátozni akarták a tejelő szarvasmarha takarmányozásában használt, proteinben gazdag koncentrátumot az idén szeptember és december közötti időszakra.

Kén és nitrogén: együtt okosabb

2020. február 6. 09:02

Amikor tápelemek sajátosságait, növényre (és egymásra) gyakorolt hatásait szeretnénk megismerni és elemezni, javaslom, hogy minden esetben a talajból induljunk el. Optimista énem és a mindennapos gazdálkodói eszmecserék azt mutatják, hosszú távon gondolkodva, egyre többen ismerjük el azt az alapvetést, hogy a talajjal kezdődik minden.

A meggy és a cseresznye tápanyag-utánpótlásának sajátosságai

2018. május 7. 14:24

Magyarországon sokan termelnek csonthéjas gyümölcsöt, azon belül pedig meggyet és cseresznyét, különböző termesztés-technológiák szerint.

Téli talajtakarás

2022. december 14. 05:37

A téli talajtakarás fő célja az, hogy megóvja a növényeket a téli fagyoktól, olvadásoktól, illetve a jeges szelektől. Továbbá megvédje a befagyott talajt a napsugaraktól, megakadályozva ezzel annak idő előtti felolvadását.