Növénytermesztés

Csemegekukoricában a világelsők között vagyunk

Agrofórum Online

A magyarországi csemegekukorica-export vezető szerepet tölt be az európai piacon, így nem meglepő, hogy az évente feldolgozott 175 ezer tonna csemegekukorica 95 százalékát több mint 20 európai országba exportálja Magyarország egyik vezető élelmiszeripari vállalata, a Bonduelle.

A kukorica a világ legnagyobb mennyiségben termelt növénye. Magyarország a fogyasztási célú csemegekukorica-termelésben az elsők között helyezkedik el globálisan, az Európai Unión belül pedig a hazai csemegekukorica-export vezető szerepet tölt be.

Az export jelentősen hozzájárul a minőségi magyar termékek széleskörű megismeréséhez Európa-szerte. A Bonduelle gyárai a hazai igények kielégítése mellett jelentős mennyiséget szállítanak az országhatáron túlra is, a feldolgozott hazai termékek 95 százaléka több mint 20 európai országba jut el. Az élelmiszernövényt a vállalat három magyarországi gyára 150 kilométeres sugarú körből, főleg a Dunától keletre, 10 ezer hektárról vásárolja, 110 hazai partner bevonásával.

„A Bonduelle évente mintegy 175 ezer tonna csemegekukoricát dolgoz fel, ez évi 330 millió doboz konzervnek felel meg. Számunkra fontos, hogy a termékeink ne csak itthon, de azokban az országokban is magas minőséget képviseljenek, ahova exportálunk. Az általunk is alkalmazott korszerű konzervipari eljárásoknak köszönhetően bármelyik évszakban friss, tartósítószer-mentes és vitamindús termékekhez juthatnak a fogyasztók. A konzerv zöldségek maximum fél nap alatt kerülnek a termőföldről a dobozba, így sokszor magasabb tápértékűek, mint a napokig pulton tárolt társaik”

mondta Szirbek András, a Bonduelle marketingigazgatója.

A csemegekukorica nemcsak édes, ropogós állaga miatt népszerű, kiváló tápanyag- és vitaminforrás – többek között B-, C-vitamin, magnézium –, hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez, feltöltéséhez. A kukorica vetési időszaka jellemzően április közepétől július elejéig tart, július végén pedig elkezdődik a betakarítás, amely egészen október végéig tart.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért nem jó ötlet újravetni a lucernát ugyanarra a földre?

2025. július 25. 08:10

A lucerna képes gátolni saját magvainak csírázását és fejlődését. Az önmérgezés komoly kockázatot jelent az újravetés során.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Kukorica főzés – tippek, idő és ízesítés

2024. július 30. 09:10

Az egészséges kukoricaszemek harsogó sárgák, feszesek, kerekek, az őket beborító levelek élénk zöldek, véletlenül sem szárazak!

Folyamatosan emelkedik a fagyasztott csemegekukorica piaci ára

2019. április 5. 08:34

Magyarország a világ második legnagyobb exportőre a fagyasztott csemegekukoricából.

Ha csemegekukorica, akkor Magyarország!

2024. november 4. 09:10

Kevesen tudják, de hazánk nagyban hozzájárul a nemzetközi csemegekukorica-forgalomhoz, hiszen igen előkelő mennyiségű termést állítunk elő itthon. A csemegekukorica termesztéséről, növényvédelméről, nehézségekről, és kilátásokról készült riport.

Dél-Ukrajna titkos kertje: üvegházi csoda csemegekukoricával!

2024. március 28. 10:10

Ukrajna déli részén a termelők azon fáradoznak, hogy újabb „csodát” hozzanak létre, munkájuknak köszönhetően a csemegekukorica életre kelt az üvegházak melegében, és ha minden jól megy, hamarosan megjelenik az asztalokon is.