Növénytermesztés

Európában egyértelműen Németország számít a burgonya otthonának

Agrofórum Online

A tavalyi esztendőben összesen 55,3 millió tonna burgonyát takarítottak be az Európai Unió területén. Ennek körülbelül egyötödét Németországban termelték, őket Lengyelország, Franciaország és Hollandia követi a rangsorban. Magyarország európai tekintetben az átlagosnak mondható országok közé tartozik, az uniós burgonyatermesztés 0-5 százalék közötti kategóriájában helyezkedünk el a szomszédos EU-tagállamokkal együtt.

Németországban egyébként annak ellenére már egy ideje csökken a burgonya teljes termőterülete, hogy messze ők vezetik az uniós rangsort. Az elmúlt 20 évben majdnem a felére csökkent a burgonyával bevetett terület az országban. Az adatok szerint a betakarított mennyiség 25 százalékkal mérséklődött ezen időszak alatt. Lengyelországban és Romániában különösen még ennél is nagyobb mértékű a csökkenés, Belgiumban, Franciaországban és Dániában az elmúlt évtizedben mindeközben növekedett a termelés.

Németországhoz tartozik az Európai Unió burgonyabetakarításának több mint 21 százaléka – derült ki a katapultmaps Instagram-oldal által készített infografikából. A második legnagyobb arányt képviselő kategóriába, a 16 és 20 százalék közötti sávba Lengyelország tartozik. A harmadik legjelentősebb sáv a 11 és 15 százalék közötti, ahol két ország, Franciaország és Hollandia szerepel. A következő öt százalékos tartomány a 6 és 10 százalék közötti, ide csak egyetlen ország, Belgium sorolható a rendelkezése álló adatok alapján.

Magyarország számos más országgal együtt a 0 és 5 százalék közötti sávba tartozik. Az öt százalékhoz egyébként Dánia és Románia van nagyon közel, majd Spanyolország, Ausztria, Svédország és Csehország következik. A mezőny második felében Finnország, Portugália, Írország, Görögország és Litvánia termelt több burgonyát, mint Magyarország. A mi termelésünk az uniós szint egy százalékát sem éri el. A rangsorban utánunk Horvátország, Lettország, Szlovákia, Szlovénia, Észtország és Ciprus található az érdemi mennyiséget felmutató országok rangsorában.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Tengeri sünnel turbózzák a zöldséget – hihetetlen, de működik!

2025. július 30. 16:10

Tengeri sünből készül az új „csodatrágya”, ami látványosan serkenti a saláták növekedését – laboreredmények is igazolják a hatását.

Kendertermesztők, figyelem: az EU most igazán zöld utat ad

2025. július 26. 08:10

Az EU 2028-tól a haszonnövény-kender teljes növényi részét agrártermékké minősítené, és ezzel egyidejűleg támogathatóvá tenné a virágzatot is.

Miért nem jó ötlet újravetni a lucernát ugyanarra a földre?

2025. július 25. 08:10

A lucerna képes gátolni saját magvainak csírázását és fejlődését. Az önmérgezés komoly kockázatot jelent az újravetés során.

Súlyos gondok a német burgonyaértékesítésben

2020. június 23. 10:47

A burgonyapiacon tapasztalható gazdasági veszteségek miatt a német gazdálkodók már a berlini kormányzathoz fordultak pénzügyi támogatásért.

"Cigányszószból" Magyaros szósz lesz

2020. augusztus 25. 15:02

A német sajtóban a Knorr márka tulajdonosa, az Unilever azt közölte, hogy a korábbi elnevezést negatívan lehet értelmezni, ezért döntöttek az új név mellett.

Havazik: totális kárt szenvedhet a német mezőgazdaság

2024. április 23. 07:10

Az idő nem kíméli a szántóföldi növényeket. Az első magokat már elvetették, azok pedig csírázásnak indultak, ezáltal tökéletes célpontként szolgálnak az elkövetkező éjszakákon megjelenő fagy számára.

Bajban a német sörfőzdék a koronavírus miatt

2021. február 16. 03:47

Sok helyen egyszerűen a csatornába öntik a sört. Ez keserű időszak a németországi sörfőzők, italkereskedők és vendéglők számára.