26℃ 14℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Növénytermesztés

Fokozható a kapcsolat a talajmikrobák és a gyökerek között

Agrofórum Online

A talajbaktériumok és mikorrhiza gombák fontos szerepet töltenek be a növények tápanyagfelvételében és a stressztűrő képességének fokozásában. Egy biológiai mechanizmus hatására a növények „szívesebben” létesítenek kapcsolatot a talajmikrobákkal.

A kutatók felfedeztek egy biológiai mechanizmust, amely a növények gyökereit befogadóbbá teszi a hasznos talajmikrobák számára. A John Innes Centre kutatóinak felfedezése megnyitja az utat a környezetbarátabb gazdálkodási gyakorlatok előtt, ami lehetővé teszi a gazdák számára, hogy kevesebb műtrágyát használjanak.

A legtöbb fontosabb kultúrnövény termesztése nitrát- és foszfátműtrágyákra támaszkodik, de a túlzott műtrágyahasználat károsítja a környezetet. Ha a növényi gyökerek és a talajmikrobák közötti, kölcsönösen előnyös kapcsolatokat kihasználva fokozhatnánk a tápanyagfelvételt, akkor potenciálisan csökkenthetnénk a szervetlen műtrágyák használatát.

Egy génmutáció hatására javul a növény–talajmikroba kapcsolat

A John Innes Centre kutatói felfedeztek egy mutációt a Medicago truncatula (egy pillangósvirágú növény, amelyet kísérletekben használnak) egyik génjében, amely átprogramozza a növény jelátviteli képességét, így fokozza a rizóbia nevű nitrogénmegkötő baktériumokkal és az arbuszkuláris mikorrhiza gombákkal való partnerséget, amelyek foszforral látják el a gyökereket.

Az arbuszkuláris mikorrhiza a mikorrhizák legelterjedtebb és (feltehetően) legősibb típusa. A gomba hifái áthatolnak a növényi gyökér kéregsejtjeinek sejtfalán. A gyökérben a hifák speciális képleteket, ún. vezikulumokat és arbuszkulumokat képezhetnek, melyeknek raktározó és felszínnövelő szerepük van. A szimbiózis során a növény ásványi anyagokat és vizet kap a gombától, és cserébe kész szerves anyagokat juttat neki.

Az endoszimbiózisnak nevezett ilyen típusú partnerség, ahol az egyik szervezet egy másikban él, lehetővé teszi a hüvelyes növények számára, hogy a mikrobák segítségével tápanyagokat vegyenek fel a talajból, cukorért cserébe. Az endoszimbiózis mezőgazdasági alkalmazásának akadálya, hogy az endoszimbiózis a tápanyagszegény talajokon fordul elő, ami ellentétes az intenzív gazdálkodás feltételeivel.

Búzánál is működik

A Nature című folyóiratban megjelent tanulmányban a kísérletek kimutatták, hogy egy kalcium jelátviteli útvonal génmutációja fokozza az endoszimbiózist mezőgazdasági körülmények között. A kutatócsoport genetikai módszerekkel kimutatta, hogy ugyanez a génmutáció a búzában szántóföldi körülmények között is fokozza a nitrogénkötő baktériumok és mikorrhiza gombák kolonizációját.

Az eredmények izgalmas áttörést jelentenek abban a törekvésben, hogy a fokozott endoszimbiózist a szervetlen műtrágya természetes alternatívájaként használják a főbb kultúrákban, beleértve a gabonaféléket és a hüvelyeseket is.

A gyökér-endoszimbiózis rendkívül előnyös a növények számára, mivel növeli a tápanyagfelvételt és a stressztűrő képességet. Egyre nagyobb szükség van a nagy terméshozamú, betegségekkel szemben ellenálló növényekre és a műtrágya használatának csökkentésére a környezet védelme és a gazdálkodók költségeinek csökkentése érdekében. A betegségekkel és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség kombinálása a hatékony tápanyag-asszimilációval a szimbiózisban élő mikroorganizmusokkal való jobb társulás révén e törekvés egyik kulcseleme.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Hogyan érzékelnek a növények?

2024. október 17. 05:40

A növények esetében is sokfelé hallani és használjuk mi magunk is ezt a fogalmat, hogy a növények is éreznek. De mit is éreznek valójában?

Talajélet - talajbiológiai sokféleség: a gombák

2021. október 5. 15:28

Kutatások igazolták, hogy a gazdanövényeket a mikorrhizák védelem alá veszik számos káros anyag toxikus hatásával szemben.

IKR Agrár termékújdonságok, amikkel a kertészet állja a tavaszi árversenyt!

2022. március 30. 06:00

A nitrogénárak emelkedése miatt sokan a 2022-es szezon legfenyegetőbb limitáló tényezőjének a műtrágyatermékek bekerülési árait, elérhetőségüket látják. Az IKR Agrár kertészeti üzletágával dolgozó partnereknek azonban idén sincs mitől tartaniuk, a helyzetre ugyanis két eltérő megoldást is kínálunk kibővített termékportfóliónkkal.

Néhány szó a mikorrhizáról

2024. december 4. 16:10

A szántóföldi és zöldségként termesztett növények és a gyümölcsfák leginkább az ún. arbuszkuláris mikorrhizát képezik.