Növénytermesztés

Ha kevés a földterület, akkor segíthet a városi mezőgazdaság

Syngenta Blog

A koronavírus világjárvány felerősítette az 5,3 millió lakosú ország élelmiszer-biztonsággal és élelmezéssel kapcsolatos kitettségét. A helyi Urban Farming Partners vállalat beltéri farmokon erősítené a helyi növénytermesztést.

Az ázsiai városállam az élelmiszerei csaknem 90 százalékát importálja, mert Szingapúrban nagyon kevés földterület áll rendelkezésre. Az új projekt kitalálói éppen ezért a zárt térben és az emeletes házak tetején történő gazdálkodásban látják a megoldást.

Júniusban a Szingapúri Élelmiszerfelügyelet jóvá is hagyta az Urban Farming Partners Ltd. projektjét, most pedig megkezdődhet az első ultramodern városi farm építése, amely csúcsminőségű holland technológiára épül.  A kormányzat állami finanszírozással segíti a tervek megvalósulását.

Wouter Vos, az Urban Farming Partners alapítója elmondta: a vállalat 3 millió dolláros, korszerű beltéri farm építését kezdik meg, amelyben különféle típusú salátákat, hüvelyeseket, gyógynövényeket, valamint újhagymát és édesköményt termelnek majd teljesen ellenőrzött beltéri termesztési környezetben. A termesztési folyamatokhoz esővizet és napenergiát is használnak majd.

„A „helyi a helyiért ”és a körforgásos gazdaság ”már nem csak divatszavak. A COVID-19 járvány még nyilvánvalóbbá teszi, hogy a rendszereinket globálisan át kell alakítanunk”, tette hozzá Grace Lim, a cég igazgatója.

A városi farmok rendkívül fontos lépést jelenthetnek Szingapúr azon törekvése felé, hogy 2030-ig az ország élelmiszerigényének 30 százalékát helyben állítsák elő.

Kiemelt kép: Engin Akyurt képe a Pixabay -ről.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha hiányosan kelt a kukorica: hogyan találjuk meg az okát?

2025. január 30. 11:10

A termelők sokszor maguk sem értik, hogy mi okozza a kukoricaállományukban a hiányos, foltos kelést. Pedig kis keresgéléssel feltárhatók az okok.

A kukorica felépítése határozza meg, hol teljesít a legjobban

2025. január 27. 14:40

Így maximalizálhatja a hozamot: a hibridek levélszerkezete és csőtípusa befolyásolja, hogy intenzív vagy stressznek kitett területen vethetők-e.

Direktvetés angol technológiával: van, aki erre esküszik

2025. január 23. 09:40

A német gazdálkodó több előnyét látja a no-tillnek, mint hátrányát. A speciális vetési körülményekhez pedig egy direktvető gépet vásárolt.

Hol terveznek költségcsökkentést a gazdálkodók 2025-ben?

2025. január 20. 10:10

Az árrés és a bevételek egyre kisebbek, muszáj a kiadásokat megfogni, a költségeket csökkenteni. Melyik ujjába harap a termelő?

Magyarország a világ élmezőnyében - Az élelmiszer-termelésünk fenntartható

2018. december 30. 08:25

A CNN Intelligence Unit és a Barilla közös felmérése alapján Magyarország a 10. helyet szerezte meg 2018-ben a Food Sustainability Indexen.

Kisebb lett az élelmiszer kiszerelése? Kötelező lesz a tájékoztatás

2024. január 18. 08:10

A kormány új intézkedést fogadott el, így az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent.

Viszlát szója! - A repce lehet a jövő növényi fehérjeforrása

2020. november 22. 08:38

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje.

Élelmiszeripari termékek kereskedésével csaltak áfát

2020. július 21. 12:17

A nyomozás adatai szerint több tízezer tonna élelmiszer került a bűnbandán keresztül különböző vendéglátóhelyekre és a hazai boltok polcaira.