14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Növénytermesztés

Ha kevés a földterület, akkor segíthet a városi mezőgazdaság

Syngenta Blog

A koronavírus világjárvány felerősítette az 5,3 millió lakosú ország élelmiszer-biztonsággal és élelmezéssel kapcsolatos kitettségét. A helyi Urban Farming Partners vállalat beltéri farmokon erősítené a helyi növénytermesztést.

Az ázsiai városállam az élelmiszerei csaknem 90 százalékát importálja, mert Szingapúrban nagyon kevés földterület áll rendelkezésre. Az új projekt kitalálói éppen ezért a zárt térben és az emeletes házak tetején történő gazdálkodásban látják a megoldást.

Júniusban a Szingapúri Élelmiszerfelügyelet jóvá is hagyta az Urban Farming Partners Ltd. projektjét, most pedig megkezdődhet az első ultramodern városi farm építése, amely csúcsminőségű holland technológiára épül.  A kormányzat állami finanszírozással segíti a tervek megvalósulását.

Wouter Vos, az Urban Farming Partners alapítója elmondta: a vállalat 3 millió dolláros, korszerű beltéri farm építését kezdik meg, amelyben különféle típusú salátákat, hüvelyeseket, gyógynövényeket, valamint újhagymát és édesköményt termelnek majd teljesen ellenőrzött beltéri termesztési környezetben. A termesztési folyamatokhoz esővizet és napenergiát is használnak majd.

„A „helyi a helyiért ”és a körforgásos gazdaság ”már nem csak divatszavak. A COVID-19 járvány még nyilvánvalóbbá teszi, hogy a rendszereinket globálisan át kell alakítanunk”, tette hozzá Grace Lim, a cég igazgatója.

A városi farmok rendkívül fontos lépést jelenthetnek Szingapúr azon törekvése felé, hogy 2030-ig az ország élelmiszerigényének 30 százalékát helyben állítsák elő.

Kiemelt kép: Engin Akyurt képe a Pixabay -ről.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

A húsvéti menü alapanyagait is vizsgálják a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen

2023. március 14. 11:41

Március 14-től rendelte el az országos tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Esnek az élelmiszeripari termelői árak

2024. május 16. 08:10

A tavalyi csúcshoz képest folytatódik az élelmiszerek termelői és értékesítési árának csökkenése.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Olcsóbb lesz a marhahús Amerikában

2020. május 19. 04:36

Húsz-harminc százalékkal csökkenti a marhahús árát az Egyesült Államok egyik legnagyobb húsfeldolgozó cége, a Tyson Foods.