Növénytermesztés

Innovatív talajgazdálkodás – Természetes módszerekkel a mikotoxinok ellen

Agrofórum Online

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak az egészséges életmódot támogató és azt fenntartó módszerek.

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak az egészséges életmódot támogató és azt fenntartó módszerek, amelyek nemcsak a környezetvédelmi eljárások, de az ipari és termelési technológiák terén is új lehetőségeket nyújtanak. Nem meglepő hát, hogy az élelmiszer- és takarmánybiztonság is egyre nagyobb figyelmet kap, főleg, hogy a tények azt mutatják, a takarmány- és élelmiszer eredetű megbetegedések meglepően gyakoriak. Ennek oka pedig a talajban élő káros mikroorganizmusok és más élő szervezetek által termelt mérgekben gyökerezik.

Nem új keletű dolog, hogy a helytelenül használt agrotechnikai eljárások, a talaj kizsigerelése és a vegyszerek túlzott használata miatt sokhelyütt felborult a talaj természetes egyensúlya, ami a káros szervezetek (főként a penészgombák) elszaporodásához vezetett. Habár a talajlakó penészgombák termelte mikotoxinok és az azok okozta betegségek korábban sem voltak ismeretlenek, mégis csak az aflatoxin felfedezése óta állnak a tudományos érdeklődés középpontjában. A legfigyelemreméltóbb eset a híres angliai pulykavész volt, amikor több százezer pulyka hullott el a penészes földimogyoróliszt aflatoxin tartalma miatt.

Habár a toxinfelhalmozódás elsősorban a növénytermesztést (ott is leginkább a gabonaféléket) érinti, a mikotoxinok az állati termékekben is megjelenhetnek az állatok takarmányozására felhasznált növényi alapanyagok révén. Egyértelmű tehát, hogy az állati termékekben megjelenő toxinok az élelmiszerek biztonságosságát is negatívan befolyásolják, és a végső fogyasztó, nevezetesen az ember megbetegedését okozhatják.

Mikotoxinok megjelenése az állattenyésztésben és az élelmiszergyártásban

A penészgombák kártétele már a betakarítás előtt álló termésen is megfigyelhető, de a toxintermelődés a nem megfelelő szállítás és tárolás eredményeként a betakarítás után is tovább folytatódhat. Mivel a mikotoxinok a takarmányok előkészítési és gyártási műveletei során is stabilak maradnak, így könnyen az állati szervezetbe kerülhetnek. S az egyes mikotoxinok ugyan eltérő módon hatnak, hatásuk azonban össze is adódhat. A káros hatást nagymértékben befolyásolja a táplálkozással bevitt toxin mennyisége, az állatok egészségügyi állapota, ráadásul az egyes állatfajok különböző mértékben érzékenyek a mérgező vegyületekre. A mikotoxinok káros hatása leginkább a fiatal állatokat érinti, de különösen érzékenyek rá a sertések és a baromfifélék.

A mikotoxinok a jellemző tünetek mellett azonban tünetmentes problémákat is okozhatnak. Ha az állatok egyre kevesebbet esznek, vagy visszautasítják a takarmányt, akkor gyaníthatóan toxinnal szennyezett a táplálékuk. A folyamatos toxinbevitel pedig szaporodásbiológiai zavarokat, testsúlycsökkenést, az ellenállóképesség gyengülését, legsúlyosabb esetben elhullást von maga után. A mérgezéssel szemben leginkább veszélyeztetettek a jelentős részben gabonából készült takarmányt fogyasztó állatok.

Az emberi szervezet veszélyeztetettsége nemcsak az állati termékekben (hús, tojás, tej, túró) felhalmozódó mikotoxinok miatt áll fent, hisz közvetlenül a penészgombákkal fertőzött gabonafélék fogyasztásával is kialakulhat a toxinmérgezés. A felszívódott mikotoxinok leggyakrabban a májat, a vesét, az idegrendszert és az emésztőcsatornát károsítják, hosszabb mérgezés esetén pedig rákos megbetegedések is kialakulhatnak.

Sajnos egy-egy élelmiszer egyszerre többféle mikotoxinnal is szennyeződhet, s ez nagyban nehezíti az egyes mikotoxinok pontos megállapítását. Szerencsére a hatóságok egyre többször indítanak ellenőrzéseket, ahol az állati eredetű élelmiszerek vizsgálata mellett a feldolgozott gabonák és kenyérfélék toxintartalmát is szigorúan vizsgálják.

Ok és okozat – megoldás a mikotoxin okozta problémákra

A penészgombák megjelenését és a mikotoxinok termelődését környezeti és klimatikus hatások is befolyásolják, de leginkább a helytelen talajgazdálkodás elterjedése okolható a káros hatások elszaporodásáért. A mikotoxinokkal kapcsolatos problémák egyik oka a gabonafajták túlzott fogékonysága a fertőzésekre, hiszen ahol ellenálló fajtákat termesztenek, ott a gombák számára kedvező körülmények között sem fertőződnek meg a növények. De ezekből a gabonafajtákból kevés van, s habár nemesítéssel előállíthatók új rezisztens fajták, a tapasztalat azt mutatja, hogy a kórokozók előbb-utóbb megtalálják a módját a rezisztencia áttörésének.

Végső soron megoldást csak a probléma gyökerének kiiktatása jelenthet. Ha a penészgombák és egyéb káros szervezetek elszaporodását a talajsavanyodás, a szerkezetében leromlott, humuszban szegény, kedvezőtlen talajkörülmények okozzák, akkor meg kell fordítani a folyamatot, és olyan agrotechnikai megoldásokat kell bevezetni, amelyek nemhogy csak megőrzik, de javítják is a talaj állapotát. Az egyetlen megoldás tehát a megelőzés!

Az innovatív megoldások közül kiemelkedő eredményt hoz a baktériumtrágyázás, amely keretében jótékony baktériumok pótlólagos bejuttatásával indítható be a talaj regenerálódása és állítható vissza a felborult egyensúlyi állapot. A kifejezetten erre a célra létrehozott Phylazonit Talajregeneráló készítmény olyan baktériumtörzseket tartalmaz, amelyek biológiailag aktív anyagcseretermékek (szideroforok, antibiotikumok, hormonok, vitaminok) révén drasztikus mértékben visszaszorítják a káros penészgombákat, helyreállítják a talaj kémhatását, lebontó folyamataik által pedig növelik a talaj humusztartalmát. A készítmény alkalmazása a talajsavanyodást, mint káros folyamatot képes lassítani, amelynek következtében a kezelt területen termelt növények vízgazdálkodása és tápanyagfelvétele is jelentősen javul. Mindez együttesen járul hozzá az egészséges talajélet kialakulásához, s egyben a mikotoxin jelenség kivédéséhez.

A tápanyagokban dús, egészséges talajban termett gabonafélék magasabb beltartalmi értékekkel rendelkeznek és jóval kevesebb toxikus anyagot tartalmaznak. Ezek következtében a Phylazonit Talajregeneráló készítmény alkalmazása a mezőgazdasági termelésben jótékonyan segíti az egészségünk megőrzését, s hozzájárul az életminőségünk javításához!

(Phylazonit)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cirok gyomirtásának kihívásai + videó

2025. június 27. 16:10

A cirok növényvédelmi kihívásainak zömét a gyommentesítés képezi. Soron következő videónkban ezt a témakört járjuk körbe - A tábla széléről.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Baktériumkészítményekkel a precízebb és fenntarthatóbb gazdálkodás irányába

2019. január 30. 11:08

Nincsen más lehetőség, mint előre menekülni. Ezt vallja idősebb és ifjabb Petrohay György, akik a Velencei-tó közelében, Seregélyes határában gazdálkodnak.

MagyarBrands és Minőség-Innováció Díjas a Phylazonit 2018-ban!

2018. december 17. 08:09

A PHYLAZONIT márka elnyerte a MagyarBrands Díjat Innovatív Márka kategóriában, valamint az EOQ MNB által meghirdetett Minőség-Innováció 2018. pályázaton a Phylazonit Technológia a „Felelős és a környezet fenntarthatóságára irányuló innovációk” kategóriában nemzeti díjnyertes lett.

Intenzív talajélet nélkül nincs hatékony növénytermesztés, avagy a baktériumkészítmények szerepe a szárbontásban!

2019. október 9. 08:06

A szántóföldön termesztett növénykultúrák betakarított termése a teljes növényi biomassza kevesebb, mint 50%-a. A fennmaradó nagyobb rész melléktermék, melynek jelentősebb része nem kerül vissza a talajba. A gabonafélék, ipari és takarmánynövények gyökér és szármaradványa átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként.

Szédítő műtrágyaárak vs. apró tápanyaggyárak

2021. október 18. 07:07

Az energiahordozók áremelkedése nehéz helyzetbe hozta a műtrágyagyártókat. A gyárak kapacitás-csökkenése, esetleges leállása pótolhatatlan űrt fog hagyni a gazdák többségének inputanyag beszerzésében. Úgy kell neki menni az őszi és tavaszi vetéseknek, hogy a műtrágya magas ára, illetve hiánya esetén nem csak a hozam és a gazdaságosság lesz kérdés, hanem már maga a termesztés technológiája is.