Növénytermesztés

Innovatív talajgazdálkodás – Természetes módszerekkel a mikotoxinok ellen

Agrofórum Online

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak az egészséges életmódot támogató és azt fenntartó módszerek.

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak az egészséges életmódot támogató és azt fenntartó módszerek, amelyek nemcsak a környezetvédelmi eljárások, de az ipari és termelési technológiák terén is új lehetőségeket nyújtanak. Nem meglepő hát, hogy az élelmiszer- és takarmánybiztonság is egyre nagyobb figyelmet kap, főleg, hogy a tények azt mutatják, a takarmány- és élelmiszer eredetű megbetegedések meglepően gyakoriak. Ennek oka pedig a talajban élő káros mikroorganizmusok és más élő szervezetek által termelt mérgekben gyökerezik.

Nem új keletű dolog, hogy a helytelenül használt agrotechnikai eljárások, a talaj kizsigerelése és a vegyszerek túlzott használata miatt sokhelyütt felborult a talaj természetes egyensúlya, ami a káros szervezetek (főként a penészgombák) elszaporodásához vezetett. Habár a talajlakó penészgombák termelte mikotoxinok és az azok okozta betegségek korábban sem voltak ismeretlenek, mégis csak az aflatoxin felfedezése óta állnak a tudományos érdeklődés középpontjában. A legfigyelemreméltóbb eset a híres angliai pulykavész volt, amikor több százezer pulyka hullott el a penészes földimogyoróliszt aflatoxin tartalma miatt.

Habár a toxinfelhalmozódás elsősorban a növénytermesztést (ott is leginkább a gabonaféléket) érinti, a mikotoxinok az állati termékekben is megjelenhetnek az állatok takarmányozására felhasznált növényi alapanyagok révén. Egyértelmű tehát, hogy az állati termékekben megjelenő toxinok az élelmiszerek biztonságosságát is negatívan befolyásolják, és a végső fogyasztó, nevezetesen az ember megbetegedését okozhatják.

Mikotoxinok megjelenése az állattenyésztésben és az élelmiszergyártásban

A penészgombák kártétele már a betakarítás előtt álló termésen is megfigyelhető, de a toxintermelődés a nem megfelelő szállítás és tárolás eredményeként a betakarítás után is tovább folytatódhat. Mivel a mikotoxinok a takarmányok előkészítési és gyártási műveletei során is stabilak maradnak, így könnyen az állati szervezetbe kerülhetnek. S az egyes mikotoxinok ugyan eltérő módon hatnak, hatásuk azonban össze is adódhat. A káros hatást nagymértékben befolyásolja a táplálkozással bevitt toxin mennyisége, az állatok egészségügyi állapota, ráadásul az egyes állatfajok különböző mértékben érzékenyek a mérgező vegyületekre. A mikotoxinok káros hatása leginkább a fiatal állatokat érinti, de különösen érzékenyek rá a sertések és a baromfifélék.

A mikotoxinok a jellemző tünetek mellett azonban tünetmentes problémákat is okozhatnak. Ha az állatok egyre kevesebbet esznek, vagy visszautasítják a takarmányt, akkor gyaníthatóan toxinnal szennyezett a táplálékuk. A folyamatos toxinbevitel pedig szaporodásbiológiai zavarokat, testsúlycsökkenést, az ellenállóképesség gyengülését, legsúlyosabb esetben elhullást von maga után. A mérgezéssel szemben leginkább veszélyeztetettek a jelentős részben gabonából készült takarmányt fogyasztó állatok.

Az emberi szervezet veszélyeztetettsége nemcsak az állati termékekben (hús, tojás, tej, túró) felhalmozódó mikotoxinok miatt áll fent, hisz közvetlenül a penészgombákkal fertőzött gabonafélék fogyasztásával is kialakulhat a toxinmérgezés. A felszívódott mikotoxinok leggyakrabban a májat, a vesét, az idegrendszert és az emésztőcsatornát károsítják, hosszabb mérgezés esetén pedig rákos megbetegedések is kialakulhatnak.

Sajnos egy-egy élelmiszer egyszerre többféle mikotoxinnal is szennyeződhet, s ez nagyban nehezíti az egyes mikotoxinok pontos megállapítását. Szerencsére a hatóságok egyre többször indítanak ellenőrzéseket, ahol az állati eredetű élelmiszerek vizsgálata mellett a feldolgozott gabonák és kenyérfélék toxintartalmát is szigorúan vizsgálják.

Ok és okozat – megoldás a mikotoxin okozta problémákra

A penészgombák megjelenését és a mikotoxinok termelődését környezeti és klimatikus hatások is befolyásolják, de leginkább a helytelen talajgazdálkodás elterjedése okolható a káros hatások elszaporodásáért. A mikotoxinokkal kapcsolatos problémák egyik oka a gabonafajták túlzott fogékonysága a fertőzésekre, hiszen ahol ellenálló fajtákat termesztenek, ott a gombák számára kedvező körülmények között sem fertőződnek meg a növények. De ezekből a gabonafajtákból kevés van, s habár nemesítéssel előállíthatók új rezisztens fajták, a tapasztalat azt mutatja, hogy a kórokozók előbb-utóbb megtalálják a módját a rezisztencia áttörésének.

Végső soron megoldást csak a probléma gyökerének kiiktatása jelenthet. Ha a penészgombák és egyéb káros szervezetek elszaporodását a talajsavanyodás, a szerkezetében leromlott, humuszban szegény, kedvezőtlen talajkörülmények okozzák, akkor meg kell fordítani a folyamatot, és olyan agrotechnikai megoldásokat kell bevezetni, amelyek nemhogy csak megőrzik, de javítják is a talaj állapotát. Az egyetlen megoldás tehát a megelőzés!

Az innovatív megoldások közül kiemelkedő eredményt hoz a baktériumtrágyázás, amely keretében jótékony baktériumok pótlólagos bejuttatásával indítható be a talaj regenerálódása és állítható vissza a felborult egyensúlyi állapot. A kifejezetten erre a célra létrehozott Phylazonit Talajregeneráló készítmény olyan baktériumtörzseket tartalmaz, amelyek biológiailag aktív anyagcseretermékek (szideroforok, antibiotikumok, hormonok, vitaminok) révén drasztikus mértékben visszaszorítják a káros penészgombákat, helyreállítják a talaj kémhatását, lebontó folyamataik által pedig növelik a talaj humusztartalmát. A készítmény alkalmazása a talajsavanyodást, mint káros folyamatot képes lassítani, amelynek következtében a kezelt területen termelt növények vízgazdálkodása és tápanyagfelvétele is jelentősen javul. Mindez együttesen járul hozzá az egészséges talajélet kialakulásához, s egyben a mikotoxin jelenség kivédéséhez.

A tápanyagokban dús, egészséges talajban termett gabonafélék magasabb beltartalmi értékekkel rendelkeznek és jóval kevesebb toxikus anyagot tartalmaznak. Ezek következtében a Phylazonit Talajregeneráló készítmény alkalmazása a mezőgazdasági termelésben jótékonyan segíti az egészségünk megőrzését, s hozzájárul az életminőségünk javításához!

(Phylazonit)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mesterséges huminsavak menthetik meg a termőföldeket?

2024. december 18. 14:40

Egy új eljárással talán a jövőben a szerves maradékokból néhány perc alatt mesterséges huminsavakat lehet előállítani.

Bizonyítottan előnyökkel jár a szója korábbi elvetése

2024. december 13. 13:10

Az Iowai Állami Egyetem kutatása szerint termesztéstechnológiai módszerekkel is csökkenthető a mezőgazdaság kibocsátása, miközben a hozam nő.

Máktermesztés: mekkora területnagyság fölött engedélyköteles?

2024. december 12. 08:10

Hazánkban az elmúlt 10 évben 9 ezer hektárról több mint 12 ezer hektárra bővült a mák termőterülete.

A La Niña ronthatja a terméskilátásokat Argentínában

2024. december 10. 11:10

Bár a kilátások kedvezőek Argentínában, a gazdálkodók aggódnak a La Niña jelenség miatt, ami szélsőséges időjárást és terméscsökkenést okozhat.

Nemere István - Földbarát könyvbemutató

2018. február 20. 18:51

A Phylazonit Technológia egy csodálatos eszköz arra, hogy óvjuk a környezetünket, hozzájáruljunk egy fenntartható mezőgazdasághoz és hosszú távon megőrizzük, javítsuk a termőföldek állapotát.

"Egyre jobbak a talajaim" - Villáminterjú Szécsi Zoltán vízilabdázóval

2018. március 14. 13:47

Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk négy éve gazdálkodik, hatvan tehene van és foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel is.

Talajélet Videó

A szármaradványban rejlő értékek

2019. augusztus 14. 08:38

A talajművelés sikere az időzítésen, az agrotechnikai eljárásokon és a megfelelő talajéleten múlik. Ahhoz, hogy jelentősebb mennyiségű szerves anyag kerüljön a termőföldbe, a tarlómaradványokat is a talajba kell forgatni, de a szármaradványok csak mikrobák segítségével képesek lebomlani.

Kiemelt innovációs elismerésben részesült a Phylazonit Technológia

2018. április 12. 13:43

Az évente átadott Innovációs Nagydíjat a Magyar Innovációs Szövetség alapította 1992-ben a kimagasló műszaki és gazdasági újítások elismerésére.