3℃ 3℃
november 20. Jolán, Zsolt, Ödön, Bódog
Növénytermesztés

Nincs annál rosszabb ötlet, mint sós vízzel öntözni – kipróbálták, ez történt a növényekkel

Agrofórum Online

Ha van elég víz a Földön, miért szomjaznak egyre többet a kultúrnövényeink? A sós víz öntözésben való felhasználási lehetőségeit kutatták, érdekes következtetésekre jutva.

A globális klímaváltozással az átlaghőmérséklet emelkedése, az extrém hőmérsékleti csúcsok, valamint a csapadékhiány, vagy éppen a rövid időn belül érkező hatalmas mennyiségű eső jelentik a legnagyobb problémát a mezőgazdaság számára. Ezek egy részére megoldást kínálna az öntözés, ám az ehhez szükséges édesvíz meglehetősen korlátozottan áll rendelkezésünkre a bolygónkon.

Nézzük a számokat! A Föld kék bolygó, és ezt a felszínét 71 százalékban borító víznek köszönheti. A teljes vízkészletünk nagyjából 1,4 milliárd köbkilométer, ami irdatlan mennyiségnek tűnhet, de ennek 97 százalékát az óceánok és tengerek teszik ki. Amelyekről köztudott, hogy magas sótartalmúak (az átlagos érték 35 gramm/liter), ezért ivóvízként, ipari vízként és mezőgazdasági célokra sem jöhetnek szóba.

Egy szintig toleránsak

A közelmúltban a világ túlsó felén végeztek kutatásokat abból a célból, hogy a sós víz „haszontalanságának” mítoszát esetleg eloszlassák. Az édesvíz Ausztráliában óriási kincs, ezért kezdték el annak vizsgálatát, hogy helyette használhatnak-e sós vizet vagy szennyvizet a kultúrnövények öntözésére.

Az eredmények nem túl megnyugtatóak, és ehhez meg kell értenünk, hogyan hat a só a növények működésére. Bizonyos szintig elviselik egy oldatban, ám szinte minden esetben hozamcsökkenéssel reagálnak rá. A növények vízfelvétele ugyanis az ozmózisnyomás-különbségen alapul, a gyökerek sejtjeibe akkor juthat víz a talajból, ha a sejtplazma ozmózisnyomása nagyobb, mint a környező talajoldaté.

Ez egy természetes folyamat, amely során a víz féligáteresztő biológiai membránokon keresztül jut a növény belsejébe. Ha a rendelkezésre álló víz enyhén sós, azt a növény már nehezebben tudja felvenni a talajból a normál édesvízhez képest. Emiatt a növekedése lassul, esetleg hervadni is kezd, a reakciók között pedig megjelenik a hozamcsökkenés is.

Ha pedig nagy sótartalmú a víz, az ozmózis folyamata fordított irányban zajlik le, a gyökértől a talaj felé, ami nyilvánvalóan kedvezőtlen következmény. Ha a sós vizet közvetlenül a levelekre permetezzük, még az is perzselődést, levélkárosodást okoz, függetlenül a sókoncentrációtól.

Sótalanítás a megoldás?

A sós víz tehát nem alkalmas öntözésre, ha viszont részben sótalanítjuk, akkor a növények 700 µS/cm értékig azt termésveszteség nélkül elfogadják. Ez a furcsa mértékegység a microsiemens/centiméter, és a vezetőképességre utal. Ami átváltható sótartalomra (mg/l), mégpedig 1 mS/cm (millisiemens!) vezetőképesség 500 és 700 mg/l sótartalomnak felelhet meg, a milli ennek az ezredrésze, vagyis 0,5 és 0,7 mg/l.

A kertészeti kultúrák némileg toleránsabbak a sóval szemben, a szőlő például 1000 µS/cm értékig nem reagál rá termésvesztéssel. A mulcsozás azért is „áldásos” megoldás, mert segít csökkenteni a felszíni párolgást, bent tartja a nedvességet a talajban, és ezáltal csökkenti a sófelhalmozódás esélyét.

A modern sótalanító berendezések 75 százalékos visszanyerési aránnyal rendelkeznek, vagyis a víz háromnegyedét képesek elfogadhatóvá tenni. 1 megaliter, azaz 1 millió liter víz esetében viszont a teljes sótartalom a maradék 250 ezer literben halmozódik fel, aminek a tárolása, megsemmisítése nyilvánvalóan nem egyszerű a környezet károsítása nélkül.

Így hat a sós víz a növényi sejtekre:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szójamentes jövő: brit kutatók áttörése

2025. november 12. 11:10

A Germinal projekt áttörést hozhat a fenntartható, helyben termeszthető növényi fehérjék terén.

Ekkor érkezhet az első hó, meglepően közel állunk hozzá

2025. november 5. 13:10

Lesz-e kemény tél és havazás, hótakaró, ami megvédi az őszi vetéseket? A válasz ma még bizonytalan, de a meteorológusok jósolni már tudnak.

Verjük ki a fejünkből az áprilisi kukoricavetést? Izgalmas kísérlet hozott megdöbbentő eredményt

2025. november 4. 09:10

Az idei év is megmutatta, micsoda lutri a kukoricatermesztés – nemcsak Magyarországon, de globálisan is. A gazdák máris drasztikus váltáson törik a fejüket.

Rejtélyes módon fejlődött harsány zöld kukorica a csontszáraz talajban, de van vele egy óriási bökkenő

2025. november 1. 13:10

Lehet csapadék és öntözés nélkül kukoricát termeszteni? A válasz nem lehet egyértelműen tagadó, amint azt egy különös eset is mutatja.

Jön a szupervízbőség kora

2024. február 11. 14:10

A bolygó 70 százalékát víz borítja, tehát rengeteg van belőle, csak ugye sós. Nos, vannak államok, ahol a tengervízből való édesvízkinyerés technológiája igen előrehaladott.