Zöldség

Hobbiból vállalkozás – chili termesztése a kezdetektől

Agrofórum Online

Martfűn jártunk Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál. Kristóf hivatása mellett chili paprika termesztéssel és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Arról kérdeztük, hogyan lett a hobbiból kisebb vállalkozás.

Kristóf 6 évvel ezelőtt kezdett chili paprikával foglalkozni, akkor még néhány cserépben nevelgette a növényeket. Idővel a cserepeket virágládákra, később pedig egy kerti ágyásra cserélte, és ahogy egyre több paprika termett, a termés felhasználásán kezdett gondolkodni.

Két lehetőséget látott: szárítani vagy szószt főzni a termésből. Először a szárítással próbálkozott Kristóf, de ahogy egyre több lett a növény, és a termés mennyisége is nőtt, chili szószokat kezdett főzni.

Szépen lassan összeálltak a receptek, és közben a termesztéstechnológia is egyre jobban kiforrott. A családtagok is segítettek, és ma is segítenek Kristófnak a növények körül, de amennyire lehet, automatizálta a rendszert.

Az augusztusban szedett chili erősebbnek bizonyult, mint a később, ősszel beérett paprika.

Az öntözést teljes mértékben automatizálni tudta egy szivattyúval, egy mechanikus időzítővel és egy IBC tartállyal. Az öntözés folyamatát csak abban az esetben kell módosítania, ha tápoldatot kell kijuttatnia. A vizet csepegtető öntözéssel juttatja ki. A párolgás csökkentése és a gyomosodás elkerülése érdekében geotextíliával fedi a talajt.

A termesztett chili fajták

  • Orange habanero
  • Carolina reaper
  • Red scorpion
  • Ghost chili
  • Trinidad moruga
  • Cayenne bors
  • Jalapeno

Kristóf saját tapasztalata, hogy a környezeti tényezők befolyásolni tudják a paprika erősségét, csípősségét. A nyáron leszedett chiliből készült szószok egyértelműen erősebbek lettek, mint ami a későbbi, szeptemberi szüretből készült.

Részletek a videóban! A paprika feldolgozását bemutató videóval és cikkel hamarosan jelentkezünk.

Képek forrása: Agrofórum Online

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

15 ezer euróra pályázhatnak az őstermelők, kistermelők

2020. november 11. 15:28

Az Agrárminisztérium a legkisebb mezőgazdasági termelők számára, tevékenységük támogatása és lehetőségeik bővítése érdekében a Vidékfejlesztési Program keretében 15.000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosít termelő tevékenységük fejlesztésére.

Ajándékozz kistermelői terméket karácsonyra is!

2020. november 5. 12:09

Ahogyan azt már tavaly is megírtuk, a kereskedelem legpörgősebb időszakában is számtalan lehetőségünk van arra, hogy a pénzünkkel a hazai kistermelők javára „szavazzunk”, és erősítsük a hazai termékek értékét ezáltal.

Kinek és mire jó a kisüzemek támogatása pályázat, mire érdemes figyelni a megvalósítás során?

2022. október 21. 10:36

Idén utoljára 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség mezőgazdasági termelőknek ezen a pályázaton indulni, így akik hezitálnak az induláson, azoknak nyújtunk segítséget a döntésben.

Folyamatosan növekszik a kistermelők száma

2019. április 29. 06:03

Az adminisztratív akadályok lebontásával korábban nem létező értékesítési csatornák nyíltak a kistermelők előtt, továbbá sikerült megduplázni azon piacok számát, amelyek összekötik az élelmiszerek előállítóit a fogyasztókkal.