Növénytermesztés

Utópia vagy a jövő? Növénytermesztés napfény nélkül

Agrofórum Online

Az „elektromos mezőgazdasággal” a növények sötétben és 94%-kal kisebb földterületen is képesek lehetnek élelmiszert termelni, állítják biomérnökök.

A fotoszintézis, az a kémiai reakció, amely szinte minden életet lehetővé tesz a Földön, rendkívül kevéssé hatékonyan köti meg a fényenergiát – annak mindössze 1%-a alakul át kémiai energiává a növényben.

A Joule című Cell Press folyóiratban október 23-án megjelent, távlatos tanulmányukban biomérnökök az élelmiszer-termelés radikálisan új módszerét javasolják, amelyet „elektrológiának” neveztek el. A módszer lényegében a fotoszintézist helyettesíti egy napenergiával működő kémiai reakcióval, amely a CO2-t hatékonyabban alakítja át szerves molekulává, amelyet aztán genetikailag módosított növények gyakorlatilag „elfogyasztanának”.

A kutatók becslése szerint ha az Egyesült Államokban az összes élelmiszert az elektrológia segítségével állítanák elő, 94%-kal csökkenthető lenne a mezőgazdasághoz szükséges földterület nagysága. A módszerrel az űrben is lehetne élelmiszert termeszteni. Ha a növénytermesztéshez már nincs szükség napfényre, akkor a mezőgazdaságot függetleníthetjük a környezettől, és beltéren, ellenőrzött környezetben is termeszthetünk élelmiszert.

A lényeg a fényenergia hatékonyabb hasznosítása

Az elektrológia használatával a növénytermesztésre szolgáló földeket többszintes épületekkel helyettesítenék. Az épületeken vagy azok közelében elhelyezett napelemek elnyelnék a napsugárzást. Ennek energiája a CO2 és a víz közötti kémiai reakció előidézésére szolgálna, amelynek során acetát keletkezne, egy olyan molekula, amely az ecetsavhoz, az ecet fő összetevőjéhez hasonlít. Az acetátot ezután a hidroponikusan termesztett növények táplálására használnák fel.

A módszer más élelmiszer-alapanyag szervezetek termesztésére is alkalmazható lenne, mivel az acetátot a gombák, az élesztőgombák és az algák természetes módon felhasználják. Ezzel nőne a fotoszintézis hatékonysága. Jelenleg ugyanis a kutatók szerint körülbelül 4%-os hatékonyságnál tartunk, ami már négyszer magasabb, mint a fotoszintézisé, és mivel ezzel a módszerrel minden hatékonyabb, az élelmiszer előállításához kapcsolódó CO2-lábnyom sokkal kisebb lesz.”

A kutatók az acetátot fogyasztó növények géntechnológiával történő létrehozásához egy olyan anyagcsere-útvonalat használnak, amelyet a csírázó növények a magokban tárolt táplálék lebontására használnak. Ez az útvonal kikapcsol, amint a növények képesekké válnak a fotoszintézisre, de ha visszakapcsolják, akkor az acetátot energia- és szénforrásként használhatják.

Ez a folyamat analóg az emberek laktóz-intoleranciájával, ugyanis csecsemőként képesek vagyunk megemészteni a tejben lévő laktózt, de sok embernél ez az útvonal kikapcsolódik, mire felnőnek.

Részleges eredmények már vannak

A csapat a kutatásokat egyelőre a paradicsomra és a salátára összpontosítja, de azt tervezik, hogy a jövőben olyan magas kalóriatartalmú alapnövényekre is áttérnek, mint a manióka, az édesburgonya és a gabonafélék. Jelenleg olyan növényeket sikerült létrehozniuk, amelyek a fotoszintézis mellett acetátot is tudnak használni. A cél viszont olyan növények létrehozása, amelyek minden szükséges energiát acetátból tudnak kinyerni, vagyis nem nincs szükségük fényre.

A növények esetében tehát még további lépésekre van szükség. A gombákat, az élesztőt és az algákat azonban ma már lehet így termeszteni, ezért ezeknél kereskedelmi jelentősége is van az elképzelésnek. Ezenfelül a folyamat hatékonyságán, illetve a költségek csökkentésén is dolgoznak a kutatók.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Furcsa anyag került a vetőgépbe Veszprém vármegyében, ezt juttatták a talajba

2025. október 5. 13:10

Ritka látványt örökített meg egy magyarországi gépforgalmazó, a direktvetőgépét a búzavetőmag mellett igen hasznos szervestrágya-pellettel töltötte fel. De mire jó ez?

35 ezer forintos kukoricaárakkal riogatják egymást a magyar gazdák, de az alacsony hozam inkább a baj

2025. október 4. 09:10

Az Alföld lassan alkalmatlanná válik kukoricatermesztésre, amit az egymás után sorjázó aszályos évek hatására egyre több magyar gazda lát be.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

570 lóerő, gumiheveder, brutális hatékonyság – Új John Deere traktor érkezett Tiszaszentimrére

2022. május 15. 14:36

Az Urbán major gépparkja főként John Deere traktorokból áll, áprilisban pedig egy újabbal gazdagodott.

Hogyan indítsuk el a saját vertikális gazdálkodásunkat otthon?

2022. augusztus 18. 06:34

A vertikális gazdálkodás a legnépszerűbb új trend, amely az otthonok önellátóbbá tételét és a világ 21. századi élelmiszer-ellátását támogatja.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a varasodás és a levéltetű invázió

2022. június 1. 11:39

Rengeteg a szárnyas levéltetű alak, így további erősödő fertőzésre kell számítani.

Idén a zöld és a kétszínű krizantém a sláger

2018. november 1. 08:33

Tekintve az erősen szezonális jelleget, a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést és feszes időzítést igényel a krizantém esetében. A vágott virágot több napos pulton tartásra felkészítve kell átadni a boltosoknak.