Növénytermesztés

Utópia vagy a jövő? Növénytermesztés napfény nélkül

Agrofórum Online

Az „elektromos mezőgazdasággal” a növények sötétben és 94%-kal kisebb földterületen is képesek lehetnek élelmiszert termelni, állítják biomérnökök.

A fotoszintézis, az a kémiai reakció, amely szinte minden életet lehetővé tesz a Földön, rendkívül kevéssé hatékonyan köti meg a fényenergiát – annak mindössze 1%-a alakul át kémiai energiává a növényben.

A Joule című Cell Press folyóiratban október 23-án megjelent, távlatos tanulmányukban biomérnökök az élelmiszer-termelés radikálisan új módszerét javasolják, amelyet „elektrológiának” neveztek el. A módszer lényegében a fotoszintézist helyettesíti egy napenergiával működő kémiai reakcióval, amely a CO2-t hatékonyabban alakítja át szerves molekulává, amelyet aztán genetikailag módosított növények gyakorlatilag „elfogyasztanának”.

A kutatók becslése szerint ha az Egyesült Államokban az összes élelmiszert az elektrológia segítségével állítanák elő, 94%-kal csökkenthető lenne a mezőgazdasághoz szükséges földterület nagysága. A módszerrel az űrben is lehetne élelmiszert termeszteni. Ha a növénytermesztéshez már nincs szükség napfényre, akkor a mezőgazdaságot függetleníthetjük a környezettől, és beltéren, ellenőrzött környezetben is termeszthetünk élelmiszert.

A lényeg a fényenergia hatékonyabb hasznosítása

Az elektrológia használatával a növénytermesztésre szolgáló földeket többszintes épületekkel helyettesítenék. Az épületeken vagy azok közelében elhelyezett napelemek elnyelnék a napsugárzást. Ennek energiája a CO2 és a víz közötti kémiai reakció előidézésére szolgálna, amelynek során acetát keletkezne, egy olyan molekula, amely az ecetsavhoz, az ecet fő összetevőjéhez hasonlít. Az acetátot ezután a hidroponikusan termesztett növények táplálására használnák fel.

A módszer más élelmiszer-alapanyag szervezetek termesztésére is alkalmazható lenne, mivel az acetátot a gombák, az élesztőgombák és az algák természetes módon felhasználják. Ezzel nőne a fotoszintézis hatékonysága. Jelenleg ugyanis a kutatók szerint körülbelül 4%-os hatékonyságnál tartunk, ami már négyszer magasabb, mint a fotoszintézisé, és mivel ezzel a módszerrel minden hatékonyabb, az élelmiszer előállításához kapcsolódó CO2-lábnyom sokkal kisebb lesz.”

A kutatók az acetátot fogyasztó növények géntechnológiával történő létrehozásához egy olyan anyagcsere-útvonalat használnak, amelyet a csírázó növények a magokban tárolt táplálék lebontására használnak. Ez az útvonal kikapcsol, amint a növények képesekké válnak a fotoszintézisre, de ha visszakapcsolják, akkor az acetátot energia- és szénforrásként használhatják.

Ez a folyamat analóg az emberek laktóz-intoleranciájával, ugyanis csecsemőként képesek vagyunk megemészteni a tejben lévő laktózt, de sok embernél ez az útvonal kikapcsolódik, mire felnőnek.

Részleges eredmények már vannak

A csapat a kutatásokat egyelőre a paradicsomra és a salátára összpontosítja, de azt tervezik, hogy a jövőben olyan magas kalóriatartalmú alapnövényekre is áttérnek, mint a manióka, az édesburgonya és a gabonafélék. Jelenleg olyan növényeket sikerült létrehozniuk, amelyek a fotoszintézis mellett acetátot is tudnak használni. A cél viszont olyan növények létrehozása, amelyek minden szükséges energiát acetátból tudnak kinyerni, vagyis nem nincs szükségük fényre.

A növények esetében tehát még további lépésekre van szükség. A gombákat, az élesztőt és az algákat azonban ma már lehet így termeszteni, ezért ezeknél kereskedelmi jelentősége is van az elképzelésnek. Ezenfelül a folyamat hatékonyságán, illetve a költségek csökkentésén is dolgoznak a kutatók.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Tengeri sünnel turbózzák a zöldséget – hihetetlen, de működik!

2025. július 30. 16:10

Tengeri sünből készül az új „csodatrágya”, ami látványosan serkenti a saláták növekedését – laboreredmények is igazolják a hatását.

Kendertermesztők, figyelem: az EU most igazán zöld utat ad

2025. július 26. 08:10

Az EU 2028-tól a haszonnövény-kender teljes növényi részét agrártermékké minősítené, és ezzel egyidejűleg támogathatóvá tenné a virágzatot is.

Miért nem jó ötlet újravetni a lucernát ugyanarra a földre?

2025. július 25. 08:10

A lucerna képes gátolni saját magvainak csírázását és fejlődését. Az önmérgezés komoly kockázatot jelent az újravetés során.

Hortenzia gondozási útmutató

2022. június 22. 05:34

Szeretné megtudni, miként nevelheti ezeket a csodás dísznövényeket a legszebb pompájukban?

Szénmegkötés növényi maradványokkal

2021. augusztus 12. 07:37

A növények a fotoszintézis során eleve képesek a légkörből származó szén megkötésére. Nem ismeretlen a növényi maradványok szántóföldön hagyásának gyakorlata sem.

Bővülő Syngenta napraforgó hibridajánlat a rugalmasság és alkalmazkodóképesség jegyében

2022. október 25. 15:04

Az idei év sajnos olyan helyzet elé állította a termelőket, amelyet csak tudomásul venni, de kivédeni nem lehetett. A szárazság és a magas hőség egymás sarkában járt, amelyet csak öntözéssel lehetett volna enyhíteni. A művelésmódok között (szántás, lazítás, mulcshagyó művelés) is mutatkozott némi különbség, többnyire a kevesebb műveléssel kevesebb vizet veszítők javára. A víz az úr még mindig.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a moníliás gyümölcsfertőzés

2022. augusztus 31. 09:15

Az elmúlt időszak változékonyabb időjárása kissé emelte a talajok nedvességtartalmát.