Növénytermesztés

Utópia vagy a jövő? Növénytermesztés napfény nélkül

Agrofórum Online

Az „elektromos mezőgazdasággal” a növények sötétben és 94%-kal kisebb földterületen is képesek lehetnek élelmiszert termelni, állítják biomérnökök.

A fotoszintézis, az a kémiai reakció, amely szinte minden életet lehetővé tesz a Földön, rendkívül kevéssé hatékonyan köti meg a fényenergiát – annak mindössze 1%-a alakul át kémiai energiává a növényben.

A Joule című Cell Press folyóiratban október 23-án megjelent, távlatos tanulmányukban biomérnökök az élelmiszer-termelés radikálisan új módszerét javasolják, amelyet „elektrológiának” neveztek el. A módszer lényegében a fotoszintézist helyettesíti egy napenergiával működő kémiai reakcióval, amely a CO2-t hatékonyabban alakítja át szerves molekulává, amelyet aztán genetikailag módosított növények gyakorlatilag „elfogyasztanának”.

A kutatók becslése szerint ha az Egyesült Államokban az összes élelmiszert az elektrológia segítségével állítanák elő, 94%-kal csökkenthető lenne a mezőgazdasághoz szükséges földterület nagysága. A módszerrel az űrben is lehetne élelmiszert termeszteni. Ha a növénytermesztéshez már nincs szükség napfényre, akkor a mezőgazdaságot függetleníthetjük a környezettől, és beltéren, ellenőrzött környezetben is termeszthetünk élelmiszert.

A lényeg a fényenergia hatékonyabb hasznosítása

Az elektrológia használatával a növénytermesztésre szolgáló földeket többszintes épületekkel helyettesítenék. Az épületeken vagy azok közelében elhelyezett napelemek elnyelnék a napsugárzást. Ennek energiája a CO2 és a víz közötti kémiai reakció előidézésére szolgálna, amelynek során acetát keletkezne, egy olyan molekula, amely az ecetsavhoz, az ecet fő összetevőjéhez hasonlít. Az acetátot ezután a hidroponikusan termesztett növények táplálására használnák fel.

A módszer más élelmiszer-alapanyag szervezetek termesztésére is alkalmazható lenne, mivel az acetátot a gombák, az élesztőgombák és az algák természetes módon felhasználják. Ezzel nőne a fotoszintézis hatékonysága. Jelenleg ugyanis a kutatók szerint körülbelül 4%-os hatékonyságnál tartunk, ami már négyszer magasabb, mint a fotoszintézisé, és mivel ezzel a módszerrel minden hatékonyabb, az élelmiszer előállításához kapcsolódó CO2-lábnyom sokkal kisebb lesz.”

A kutatók az acetátot fogyasztó növények géntechnológiával történő létrehozásához egy olyan anyagcsere-útvonalat használnak, amelyet a csírázó növények a magokban tárolt táplálék lebontására használnak. Ez az útvonal kikapcsol, amint a növények képesekké válnak a fotoszintézisre, de ha visszakapcsolják, akkor az acetátot energia- és szénforrásként használhatják.

Ez a folyamat analóg az emberek laktóz-intoleranciájával, ugyanis csecsemőként képesek vagyunk megemészteni a tejben lévő laktózt, de sok embernél ez az útvonal kikapcsolódik, mire felnőnek.

Részleges eredmények már vannak

A csapat a kutatásokat egyelőre a paradicsomra és a salátára összpontosítja, de azt tervezik, hogy a jövőben olyan magas kalóriatartalmú alapnövényekre is áttérnek, mint a manióka, az édesburgonya és a gabonafélék. Jelenleg olyan növényeket sikerült létrehozniuk, amelyek a fotoszintézis mellett acetátot is tudnak használni. A cél viszont olyan növények létrehozása, amelyek minden szükséges energiát acetátból tudnak kinyerni, vagyis nem nincs szükségük fényre.

A növények esetében tehát még további lépésekre van szükség. A gombákat, az élesztőt és az algákat azonban ma már lehet így termeszteni, ezért ezeknél kereskedelmi jelentősége is van az elképzelésnek. Ezenfelül a folyamat hatékonyságán, illetve a költségek csökkentésén is dolgoznak a kutatók.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csak a fele repce érkezik – mi történik az EU-ban?

2025. szeptember 15. 13:10

Az EU repceimportja 2025/26 első két hónapjában csaknem megfeleződött. Mi áll a háttérben, és mire számíthatunk a folytatásban?

Melyik őszi búza fajtát érdemes választani? Itt a friss eredmény

2025. szeptember 9. 10:10

A GOSZ–VSZT–NAK 18. alkalommal megszervezett őszi búza fajtakísérletei objektív adatokkal támogatják a gazdálkodókat a fajtaválasztásban

Szigorodott a termékpiaci törvény: vége a visszaéléseknek

2025. szeptember 8. 12:40

Új szabályok védik a gazdákat a felvásárlókkal szemben: csak előre rögzített feltételek mellett lehet minőségi kifogást emelni.

Egyem vagy ne? – A teljes kiőrlésű gabona nagy kérdése + videó

2025. szeptember 2. 16:10

Valóban érdemes-e, egészséges-e teljes kiőrlésű gabonatermékeket fogyasztani? Akadnak olyanok is, akik kifejezetten félnek az ilyen jellegű termékek fogyasztásától, mert úgy gondolják egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A téma alapos körüljárásában Hertelendy Péter növényorvos segített nekünk.

Nagyon drága lesz, mert a termőtalajból nem gyártanak újat!

2022. szeptember 28. 13:16

A talajok értéke is csökken, HA kockabálákban füstölik el a következő évi termések jó részét!

Portfólió Farm: megtartotta szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját a Corteva

2022. szeptember 11. 08:37

A Portfólió Farm célja, hogy a magyar gazdák első kézből értesüljenek a vállalat legújabb, leginnovatívabb termékeiről.

125,7 millió tonna lehet az uniós búzatermés

2022. július 11. 05:36

A Reuters felmérése szerint az EU várhatóan 125,7 millió tonna közönséges búzát termel majd 2022-ben, ami 3,4%-kal kevesebb a tavalyi termésnél.

Ultrahang alkalmazása a termelésben

2021. augusztus 13. 06:36

A drénvíz kezelésére szolgáló keverőtartályban 6 ultrahangos készülék mellett hidrogén-peroxid gondoskodik a vízkezelésről.