Növénytermesztés

Olcsóbb lett a vöröshagyma

Agrofórum Online

A várakozások szerint az idén több és jobb mennyiségű zöldség kerülhet a raktárakba, a nagyobb kínálat pedig az árakat is lefelé terelte. A termelők eközben egyre több kihívással néznek szembe, az olcsó import mellett az öntözés szükségessége is szorongatja az ágazatot.

Több vöröshagyma kerülhet az idén a raktárakba. Az előző években átlagosan 60-62 ezer tonnát takarítottak be a gazdálkodók a hazai hagymaföldekről, ebben a szezonban azonban a teljes termésmennyiség meghaladhatja a 65 ezer tonnát. Mindez elsősorban a kedvező időjárásnak köszönhető. Ha a következő hetekben sem érkezik kiadósabb eső – ami nemcsak a munkát nehezítené, hanem a minőséget is rontaná –, az idén mennyiségben és minőségben is jobb szezont zárhatnak a termelők.

A magasabb hozamokra a piac is azonnal reagált. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci árinformációs rendszere szerint az idén olcsóbban juthatnak hazai vöröshagymához a vásárlók, mint egy évvel korábban. A fővárosi fogyasztói piacokon egy kiló hagymát szeptember közepén 200 forint körül lehetett kapni, tavaly az árak 200 és 240 forint körül alakultak. Vidéken ennél olcsóbban vásárolhatnak be a családok: egy kiló hagyma átlagosan 150-180 forint.

Az üzletláncokban ezen a héten nagyot esett a vöröshagyma ára. A 11 fővárosi és vidéki áruház adatai alapján számított mutató szerint míg az elmúlt hetekben jellemzően 170 forint körüli áron szerepelt a kínálatban a vöröshagyma, ezen a héten már 136 forintért kerülhet a kosárba. Az áresés a nagybani piacokon is szembetűnő, Budapesten pél­dául a hét centiméternél nagyobb hagymákért, vagyis az első osztályú zöldségért az idén csak nyolcvan forintot kérnek a kereskedők, míg tavaly az ár meghaladta a 90 forintot.

A korai típusokat és az áttelelő hagymát már betakarították a gazdák, jelenleg a középérésű, már tárolásra is alkalmas hagymát szüretelik a földeken. Az öntözés ugyanakkor egyre nagyobb szerepet kap a termelésben, szakértők szerint az idén is csak azok érhettek el jobb eredményt, akik folyamatosan gondoskodni tudtak a földek víz- és tápanyag-utánpótlásáról.

A vöröshagyma termőterülete az elmúlt évtizedekben meredeken zuhant: míg a nyolcvanas évek környékén tízezer hektáron vetettek hagymát a termelők, tavaly alig érte el a 2000 hektárt a termőterület nagysága. A legnagyobb hagymaföldek Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak. A termelési kedv visszaszorulása mögött többek között a nagy mennyiségű import áll.

Uniós csatlakozásunk óta minden évben több ezer tonnányi olcsó vöröshagyma árasztja el a magyar piacot. Az AKI adatai szerint az év első felében közel 11 ezer tonna vöröshagymát importáltunk, ebből 4000 tonna Németországból érkezett, míg Hollandiá­ból és Ausztriából is 2000-2000 tonnát vásároltunk. Ezzel szemben évente csupán 1000-2000 tonna hagymát szállítunk a külpiacokra, azt is főként a környező országokba.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tavasszal hagyma munkacsoportot alakított. A tömörülés egyik legfontosabb célkitűzése elérni, hogy amikor van magyar áru a piacon, akkor azt forgalmazzák a kereskedők, és ne verjék le az árakat a külföldről beszerzett terménnyel. A magyar vöröshagyma egyébként augusztus végétől egészen januárig-februárig képes kielégíteni a hazai igényeket. Az itthon eladható mennyiséget a tárolási kapacitások javításával is növelni lehetne. Minél több olyan raktárra lenne szükség, ahol a vöröshagyma 5-6 hónapon keresztül megőrzi a minőségét.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Biztonságban a tavaszi munkák alatt

2025. április 13. 11:10

A mezőgazdasági szezon indulásával a szabadban végzett munkák száma és a baleseti kockázat is megnő, különösen a villamos hálózatok közelében.

Segítség a mikotoxinok elleni védekezéshez - új kiadvány

2025. április 9. 16:10

A „Mikotoxinok árnyékában: hogyan előzhető meg a gabonafélék toxinszennyeződése” című kötet bemutatja azokat az agronómiai és tárolási gyakorlatokat, amelyekkel mérsékelhető a mikotoxinszint a terményben.

Új korszak kapujában: zöld utat kaphat a precíziós nemesítés

2025. április 1. 16:10

A tagállamok képviselői megszavazták a precíziós nemesítési technikák szabályozására vonatkozó rendelet tervezetét.

Csökkenő kereslet, feketepiac: megoldások a dohányágazat kihívásaira

2025. február 12. 09:40

Az évente megrendezett dohánytermelői nyílt nap lehetőséget biztosít a termelőknek a szakmai ismeretek bővítésére és az iparági párbeszédre.

A házikertekben is megjelenhet a hagymavész?

2020. július 13. 07:16

Évek óta nevelek hagymát családi fogyasztásra. Tavasszal a zöldhagymák levelein, később a fokhagyma leveleken is ugyanolyan apró vörösbarna foltok fejlődtek. Mik lehetnek ezek és hogyan lehet ellene védekezni?

Csak a szükséglet felét fedezi a magyar hagymatermés

2019. augusztus 12. 08:38

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés.

Ősz a virágoskertben - mely fajok hagymáit szedjük ki és teleltessük?

2020. október 8. 11:42

Melyik dísznövény hagymáit vagy gumóit kell felszedni a tél beállta előtt?

Csak januárig elég a magyar hagymatermés

2018. szeptember 3. 10:30

Szeptember elejétől januárig-februárig képes ellátni a hazai igényeket a Magyarországon termelt vöröshagyma és fokhagyma. Aki a magyar hagymát választja, az a hazai termelőket segíti – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az éves vöröshagyma-fogyasztás 8-9 kg/fő, fokhagymából 0,8-0,9 kg/fő.