Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Európai hagymakörkép

Európai hagymakörkép

Agrofórum Online

2021 a szélsőségek évének bizonyul, különösen a hagymatermesztés szempontjából.

Az Egyesült Királyságban hullámzó időjárási körülmények nehezítették a termelést, miközben Hollandiában 11%-kal növekedett a hozam, ugyanakkor az exportértékesítés meglehetősen döcögősen alakul az előző szezonból visszamaradt tételek miatt. Kínában a logisztikai fennforgások gyakorolnak kedvezőtlen hatást a kivitelre: a megnövekedett igények hatására a belföldi értékesítés került előtérbe, mivel az exportőrök nehezen találnak módot a termés kiszállítására. 

Hollandiában elkezdődött az idei hagyma betakarítása, ugyanakkor a júliusi értékesítés – a megszokottaknak megfelelően – kissé lassú. A jelenlegi visszaesés – amely bármely pillanatban véget érhet – után élénkülő keresletre számítanak az exportőrök. Afrika és az Egyesült Királyság részéről még vannak megrendelések, de annak fedezésére egyelőre még a tavalyi évi – vártnál sokkal nagyobb mennyiségű – termés van úton, mivel olcsóbb, ám minőségét tekintve jó választásnak bizonyult. A konténerhiány makacsul fennáll, és Damoklész kardjaként lebeg a piac felett. A hagyma egységnyi ára jelenleg 21 és 22 eurocent körül alakul. A magtermelő állományok sorsát az augusztusi időjárás határozza meg – mely remélhetőleg száraz lesz.

Az előző évi hagymakészletek lassan kifutnak, és az idei évi termés kerül forgalomba az Egyesült Királyságban. Az idei év az időjárási extrémitásoké volt, különösen a decembertől februárig terjedő időszakban: az átlagos csapadéknak mintegy 170%-a esett le, ugyan a márciusi időjárás már megengedte a sikeres vetést, de az áprilisi fagyok ismét visszavágtak. Az áprilist követő időszakokban csupán a gyakori, heves esőzések okoztak gondot, de az időjárási események ellenére átlagos termés várható, melyet az elkövetkezendő időszak meteorológiája pecsétel majd meg. A bekerülési költségek emelkedése – kezdve a termelői alapanyagok, a munkaerő, és a szállítási költségek emelkedéséig – szükségszerűen növeli a hagyma árát. A megnövekedett holland termés idén konkurenciát jelenthet.

Olaszországban a hagyma piaca nem túl dinamikus. Az ország termésének legnagyobb részét adó kései vöröshagyma betakarítását nagy várakozás övezi, miközben a hagymaárak párhuzamosan alakulnak a tavalyi évével. Az idei év kisebb hozamai a magas hőmérséklet és csapadékhiánnyal magyarázhatók.

A spanyol, nagy mennyiségű termés alacsony szinten tartja az árakat. Felszedésének elején van a Grano fajta Castilla-La Mancha (az ország legjelentősebb hagymatermő régiója) területén. Változás a tavalyi évhez képest, hogy a hagymatermő területek 24,4%-kal nőttek – a Spanyol Mezőgazdasági Minisztérium szerint. Andalúzia 15 napos késésben van a szedés megkezdését illetően a rendkívül esős időjárás miatt. A vásárlók elsődleges igénye a vastag buroklevél, mivel ez a tartósság elsődleges meghatározója, ezért az andalúz termelők a romlandóbb fajtákat nyomottabb áron tudták csak forgalomba bocsátani. Hiányzik a felvásárlói képből Európa, és Portugália is, utóbbi esetében a rendhagyóan nagy termés miatt a hazai forrásokra támaszkodnak elsősorban a vásárlók, ami hozzájárul a spanyol hagyma kedvezőtlen piaci helyzetéhez 2021-ben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egy uborkamag fejlődése: 81 nap 60 másodpercben

2024. július 14. 14:10

A képsorok nemcsak kezdő kertészeknek, hanem akár gyerekeknek is érdekesek és tanulságosak, sőt szórakoztatóak lehetnek.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Hogyan virágoztassuk az amarillisz hagymákat?

2022. november 21. 04:36

Hogyan virágoztassam az ajándékba kapott amarillisz hagymákat?

Ősz a virágoskertben - mely fajok hagymáit szedjük ki és teleltessük?

2020. október 8. 11:42

Melyik dísznövény hagymáit vagy gumóit kell felszedni a tél beállta előtt?

Támad a peronoszpóra - lesz-e így hagyma?

R. Tibor kérdése: Mikor kell elkezdeni a peronoszpóra ellen vöröshagymában a védekezést?

Milyen gyomirtó szerrel kezelhető a hagyma?

2019. augusztus 29. 09:17

Sz. László kérdése: a fóliába vetett hagymát milyen gyomirtóval kezelhetem állományban?